A konyhan kivul is jo szolgalatot tesz a gyomber 16 9A gyömbért világszerte használják fűszernövényként, de jó, ha tudjuk, hogy nemcsak az ételekben válik hasznunkra, hanem számos egészségügyi problémára is kiváló gyógyír.

A gyömbér gazdag A-, C-, E- és B-vitaminokban, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. A gyömbér gyógyító hatásait élvezhetjük friss, szárított, őrölt gyömbér formájában, de fogyaszthatjuk ivólé vagy olaj formájában is. Különböző egészségügyi panaszok esetén is kiváló szolgálatot tesz, többek között fokozza az étvágyat, segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat, élénkít, görcsoldó hatással bír, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően memóriajavító tulajdonsággal rendelkezik, és a koncentrálóképességre is jótékonyan hat. Erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, csökkenti a hányingert, ezért a kismamák egyik kedvenc növénye is. Ízületi fájdalmak és gyulladások esetén is hatásos. A hagyományos indiai ajurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. Emellett a gumó kitűnő forrása olyan anyagoknak, amelyek gyulladásgátló, antioxidáns és daganatgátló tulajdonsággal rendelkeznek. Számos tanulmány kimutatta az elmúlt években, hogy a gyömbér hatékonyan képes eljárni egyes daganatfajtákkal szemben is, ráadásul mellékhatások és az egészséges sejtek károsítása nélkül.

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet, és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát. Segítségével nagyban csökkenthetők a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi komplikációk is. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vizelet fehérjeszintje, valamint védi az idegeket és csökkenti a vérzsír szintet a cukorbetegeknél. A gyömbért régóta használják szíverősítőnek. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, amellyel pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mivel sok káliumot tartalmaz, a gyömbér nagyon jó hatással van a szívre, a benne lévő mangán pedig védelmet nyújt a szív, az erek és a húgyutak számára. A gyömbér képes enyhíteni a migrénes fájdalmakat. Ebben az esetben hígítsunk vízzel fél teáskanálnyi őrölt gyömbért, és kenjük be vele a homlokot, vagy vegyünk be szájon át egy harmad teáskanál gyömbért némi vízzel.

A gyömbér felturbózza az immunrendszert,  izzadást idéz elő, ezért természetes gyógyszerként használják a megfázás és az influenza kezelésére. Ilyen betegségek idején naponta többször fogyasszunk gyömbért, hogy a benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülhessenek. A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, ezért a torok fájdalmára vagy irritációjára is gyógyír, sőt, a köhögés csillapítására is használható. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet. Fogyaszthatunk friss gyömbérgyökeret, vagy ihatunk gyömbérlevet vagy teát a köhögés gyógyítására, de gyömbérolajjal is bedörzsölhetjük a mellkasunkat.

Egy friss tanulmány szerint a gyömbér megelőzheti a mellrák kialakulását, és legyőzheti a már daganatos sejteket is, anélkül, hogy bármilyen mellékhatást produkálna. Egyes kutatók azt állítják, hogy a gyömbér hamarosan fontos szerepet játszik majd a mellrák kezelésében. A szakemberek tanulmánya igazolja, hogy a nyers gyömbérkivonat képes meggátolni a mellráksejtek szaporodását. A kutatók megállapították azt is, hogy e kivonat az egészséges sejtek növekedését és szaporodását nem befolyásolja hátrányosan. A tanulmány szerint érdekes volt a hatásmechanizmusok sokfélesége, amelyekkel a gyömbér eljárt a rákos sejtekkel szemben. Ez arra a tényre vezethető vissza, hogy izolált hatóanyagok helyett komplett gyömbérkivonatot alkalmaztak, amelyben a gyömbér összetevőinek teljes spektruma érvényesülhetett. A gyömbér sokoldalú rákellenes hatásaihoz tartozik, hogy a női mellben lévő rákos sejtek számát képes csökkenteni, amennyiben a beteg sejtek apoptózisát újra aktiválja. A gyömbér hatására ugyanis kevésbé aktívak azok a proteinek, amelyek a rákos sejtekben megakadályozzák az apoptózist. A gyömbér ezen felül gyengíti az összes gént és proteint, amelyek a rák növekedését elősegítik, miközben más géneket aktivál, amelyek a daganat előrehaladását ellensúlyozzák. A hagyományos rákellenes terápiákkal szemben a gyömbér nem károsítja az egészséges szöveteket. A kísérletsorozatban átlagosan 100 mg gyömbérkivonatot adagoltak testsúly kilogrammonként. A friss, nyers gyömbér is megteszi a hatását, érdemes tehát a gyömbért beépíteni a napi étrendünkbe, hogy a mellrák és más daganatfajták ne is tudjanak kialakulni. Javasolt összeturmixolni naponta legalább egy körömnyi nagyságú gyömbérdarabot, és vízzel vagy esetleg teában elkeverve fogyasztani.

Írta: Kármán Nikola

Fogyassal szuntetheto meg a cukorbaj 16 9Szakemberek úgy vélik, hogy nemcsak megelőzhető, hanem egy érdekes módszerrel vissza is fordítható a 2-es típusú cukorbetegség.

A cukor, glükóz felhasználásával állítanak elő a sejtek energiát, vagyis a test működtetéséhez elengedhetetlen. A cukor vérrel jut el a sejtekhez, ám ahhoz, hogy be tudjon jutni a sejthártyán, szükség van a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormonra. A 2-es típusú cukorbetegség előszobája, az inzulinrezisztencia, amely során a sejtek rezisztenssé válnak az inzulin hatására. Ez azt jelenti, hogy adott mennyiségű cukor felvételéhez több inzulinra van szükség. A hasnyálmirigy próbál kompenzálni, több inzulint termel, de a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, így a vércukorszint emelkedett marad. Ha ez hosszú időn keresztül nem kezelik, az a hasnyálmirigy elfáradáshoz, a 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. A betegség kialakulásának okai között erőteljes szerepe van a nem megfelelő táplálkozásnak, a túlzott szénhidrát és energia bevitelnek, az elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak.

Dr. Shara Steven szerint drasztikus fogyással visszafordítható a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálatban résztvevők szigorú orvosi kontroll mellett 8 hétig nagyon alacsony energiatartalmú diétát tartottak. Naponta három részre elosztva 624 Kcal-t fogyasztottak el folyadék formájában, amelyet nem keményítő tartalmú zöldségekkel és legalább 2 liter energiamentes folyadékkal egészítettek ki. Majd ezt követte egy 6 hónapos testsúlyfenntartó, egyénre szabott program. A brit kutatás eddigi eredményei alapján a fogyás és fenntartás sikeres volt, javult a résztvevők éhgyomri vércukorszintje, inzulinszintje. Ezen kívül pozitív hatással volt a vérnyomásukra és a vérzsírszintjükre is.

Más szakértől egyéb érdekes eredményekre is jutottak a cukorbetegség kezelése terén.Egy nemrég végzett vizsgálat során kiderült, hogy az őssejtekkel kezelt cukorbetegek inzulininjekciók nélkül is képesek élni. Akár négy éven át sikerült elkerülniük az inzulininjekciókat azoknak az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiataloknak, akiknél amerikai kutatók őssejt transzplantációt alkalmaztak. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer a cukorbetegek saját szervezete ellen fordul, megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ezek a páciensek általában napi inzulinterápiára szorulnak, hogy vércukorszintjüket megfelelő értéken tartsák. A Richard Burt által vezetett kutatócsoport 2007-ben már beszámolt az autológ hematopoetikus őssejt transzplantációnak nevezett eljárás kezdeti eredményeiről, mostani tanulmányukban pedig hosszabb távú hatásairól írtak. A kutatók 23 fiatal, 13 és 31 év közötti, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensnek ültettek be saját csontvelőjükből származó őssejteket, akik közül húsz páciens inzulinmentes lett, 12 folyamatosan, 8 pedig átmenetileg. Az utóbbi csoportba tartozó betegeknek ugyan újra kellett inzulint használniuk, ám az átültetés előtti mennyiséghez képest kevesebbet. A kezelés hatékonyságának felderítésére a kutatók az úgynevezett C-peptidek mennyiségét mérték, amely megmutatja, hogy mennyire hatékony a szervezet inzulintermelő képessége. A transzplantáció után 24 hónapig nőtt az érték, és legalább 36 hónapig fennmaradt. Jelenleg ez a terápia az 1-es típusú cukorbetegség egyetlen hatékony kezelési módja.

A vörösbor is szerepet játszhat a cukorbetegség kezelésében. A kínai Nemzeti Tudományos Akadémia kutatói nemrég felfedezték egérkísérleteik során, hogy a vörösbor egyik alkotórészének, a resveratrolnak már igen kis mennyisége is elegendő ahhoz, hogy a szervezet érzékenységét fokozza az inzulinnal szemben. A szakemberek szerint a kulcsmozzanat a betegség kialakulásában az, amikor a sejtek érzékenysége csökken a vércukorszintet csökkentő hormonnal, az inzulinnal szemben. Emiatt ez a felfedezés a kettes típusú cukorbetegség új kezelési és megelőzési módját jelentheti. Dr. Qiwei Zhai és munkatársai egereken végzett kutatásaik során felfedezték, hogy a szőlő héjában található anyag, a resveratrol hatékonyan fokozza a sejtek inzulinnal szemben mutatott érzékenységét. A resveratrol már naponta 2,5mg/kg-os dózisban is fokozza a sejtek inzulinérzékenységét.

Nemrég szakemberek arra jöttek rá, hogy fokhagyma fogyasztásával is sokat tehetünk e betegség ellen.Japán kutatók vizsgálatai szerint a fokhagyma olyan anyagot tartalmaz, amely a cukorbetegekben csökkenti a magas vércukorszintet. Szakurai Hiromuro és munkatársai nemrég felfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület található, amely a cukorbetegség mindkét formájában hatékony. A fokhagymában található vegyület összetevője egy fém, a vanádium, és az allaxin nevű vegyület. Az utóbbi évtizedben több tudományos vizsgálat jelezte, hogy a vanádium csökkenti a vércukorszintet, a japán munkacsoport azonban most felfedezte, hogy a fém és a fokhagyma allaxinja összekapcsolódva mindkét típusú cukorbetegségben erélyesen csökkenti az emelkedett vércukorértéket.         

Írta: Kármán Nikola

Megbetegit a munkanelkuliseg 16 9Szakemberek szerint a munkanélküliség káros, sőt, halálos veszélyt jelent az egészségre nézve, ezért annak, aki ilyen helyzetbe kerül, még inkább fontos, hogy odafigyeljen magára.

Felmérések szerint a 2008 és 2010 között bekövetkező gazdasági világválság hatására nőtt a rákos megbetegedések száma a munkanélküliség drasztikus növekedésének hatására. A válság nagyjából 260 ezer rákos megbetegedést hozott magával, ebből 160 ezer az Európai Unió lakosait érintette. Szakemberek szerint a válság általában nem csak a rákos betegségek növekedése miatt, de egyéb szempontból is kockázatos az egészségre nézve, többek között növekszik az öngyilkosságok és a szív- és érrendszeri problémák aránya is.

A munkanélküliség egyébként globális válság nélkül is káros az egészségre nézve. A hosszú ideig munkanélküli férfiak például gyorsabban öregszenek, ami a DNS-ükből is megállapítható. A különbség egészen pontosan a telomerekből látszik, amelyek az idő múlásával rövidülnek. A rövidebb telomerek magasabb kockázatot jelentenek bizonyos korhoz köthető betegségekre, például a szívproblémákra és a kettes típusú diabéteszre. Jessica Buxton, a londoni Imperial College munkatársa szerint a hosszú távú munkanélküliség olyan stresszes élethelyzetet jelent, ami maradandó változásokat idéz elő a sejtek DNS-ében. Curtis Reisinger, a New York állambeli Zucker Hillside Hospital klinikai pszichológusa szerint a hosszú időn keresztül fennálló, állandó stressz megváltoztatja a szervezet hormonális egyensúlyát, ez a folyamat vezethet a telomerek hosszának módosulásához. A feszültség külsőleg és belsőleg egyaránt öregít. Az orvosok szerint a pozitív hozzáállás kulcsfontosságú a megelőzésben és a kezelésben. Fontos a kedvező jövőkép szem előtt tartása, hiszen így sokkal nagyobb az esély az állástalálásra, mint pesszimistaként. A kutatás során több mint 5600 nő és férfi DNS-ét vizsgálták meg, akik 1966-ban születtek, Finnországban. Pontosabban a telomerhosszukat mérték az 1997-ben vett mintában, amikor az egyének 31 évesek voltak. Kiderült, hogy azok a férfiak, akik a megelőző három évből több mint két éven keresztül munkanélküliek voltak, kétszer akkora eséllyel rendelkeztek rövid telomerekkel, mint azok, akik dolgoztak.

Szakemberek szerint, ahogyan a világban növekszik a munkanélküliség, úgy emelkedhet bizonyos betegségek száma is. Még azok körében is megemelkedik bizonyos betegségek gyakorisága, akik munkahelyük elvesztése után viszonylag gyorsan újra munkába állhatnak. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatói szerint a beteg emberek mintegy 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel veszítik el munkahelyüket egészséges társaikhoz képest, de véleményük szerint a magas elbocsátási arány és a munkanélküliség megbetegíti azokat is, akik egészségesek. A kutatók eredményei szerint azok a dolgozók, akik önhibájukon kívül veszítik el állásukat, 54 százalékkal nagyobb valószínűséggel ítélik saját egészségi állapotukat rosszabbnak, mint dolgozó társaik, és azok körében, akik egészségesek, 83 százalékkal nő meg valamilyen betegség hirtelen megjelenési esélye. Úgy tűnik, hogy ez a stresszhelyzettel összefüggő emelkedés még azok körében is kimutatható, akik gyorsan újra munkát találnak.

Az állás elvesztése nemcsak gazdasági gondok elé állítja az érintetteket, hanem beteggé is teheti őket, hiszen akiknek megszűnik a munkahelyük, valószínűbb, hogy magas vérnyomásuk, szívproblémájuk, szélütésük vagy cukorbetegségük lesz. Kutatások kimutatták, hogy a lakosság egészsége nem csak az egészségügyi ellátástól függ, hanem a munkapiac szerkezetétől és a gazdaság állapotától is. A szakemberek szerint fontos, hogy közvetlenül a munkavesztés után fokozottan vigyázzunk magunkra, például stresszkezeléssel, egészséges táplálkozással és elegendő mozgással.

A munkanélküliség nemcsak fizikálisan betegítheti meg az embert, hanem pszichésen is komoly gondokat okozhat. Vannak, akik fejfájásra, alvászavarra, nyugtalanságra, idegességre, fáradékonyságra panaszkodnak, és olyanok is akadnak, akiknek már meglévő testi panaszai erősödnek fel. Fél év elmúltával már szinte mindenki átesik valamilyen lelki problémán. Ez lehet hangulatingadozás, szorongás vagy alvászavar. Ekkorra a bizakodás helyét felváltja a csalódottság érzése. Az idősebb korosztályhoz tartozók rájönnek, hogy túlkorosak a munkaerőpiacon, a fiatalabbak pedig a telítettség miatt nem jutnak munkához. A kialakult helyzet miatt az álláskeresők önbizalma jelentősen csökken. A biztos családi háttér ilyenkor különösen fontos, a családtagok, barátok segíthetnek átvészelni ezt a nehéz időszakot. A munkanélkülieknek sokszor szégyenérzetük is van, ezért elkerülik a társaságot, szociálisan visszahúzódóvá válnak, és depresszió léphet fel náluk. Ráadásul a családfő munkahelyének megszűnése nemcsak rá, hanem a családtagokra is hatással van, a gyerekek iskolai teljesítménye csökkenhet az otthoni helyzet miatt, és sokkal zárkózottabbakká és érzékenyebbekké válhatnak.

Írta: Kármán Nikola

Meglepo okok amelyek miatt csontritkulasunk lehet 16 9Számos tényező szerepet játszik abban, hogy kialakuljon a csontritkulás, és olyan okok is szerepelnek e probléma megjelenésében, amelyekre nem is gondolnánk.

Káros a csontjainkra a csokoládé

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a csokoládénak számos kedvező hatása van egyes szerveinkre, azonban a csontokra gyakorolt hatása egyáltalán nem pozitív. Erre a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói jöttek rá idős hölgyek csontjainak állapotát elemezve. Ez volt az első vizsgálat, amely a csokoládéfogyasztás és a csontok állapota közti kapcsolatot vizsgálta. Dr. Jonathan M. Hodgson szerint az eredmények alapján felvethető, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és az emiatt bekövetkező csonttörések valószínűségét. A csokoládé gazdag flavonoidokban, amely néhány kutató szerint hasznos lehet a csontoknak, ugyanakkor sok benne az oxalát is, amely viszont a csont felépítéséhez szükséges kalcium felszívódását gátolja. A hatás pontos feltérképezése érdekében a kutatók 1001, 70 és 85 év közötti idős hölgyet vizsgáltak, akik korábban már részt vettek egy kalcium kiegészítő készítmény csonttörésekre gyakorolt hatását elemző kutatásban. Azon nők csontsűrűsége, akik napi rendszerességgel fogyasztottak csokoládét, 3,1 %-kal alacsonyabb volt, mint akik kevesebb, mint heti egy alkalommal ettek a finomságból. Az édesszájúak a többi táplálékféleséget, a zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét, szénhidrátot és zsírokat ugyanolyan mennyiségben fogyasztották, mint a másik csoport tagjai. A naponta csokoládét fogyasztó nők testtömeg-indexe alacsonyabb volt, annak ellenére, hogy több kalóriát vittek be naponta. Érdekes megfigyelés volt az is, hogy ezek a nők magasabb társadalmi rétegből kerültek ki, mint a csokoládét nem fogyasztó társaik. A csokoládé és a leépülő csontállomány közti kapcsolat akkor is megmaradt, ha a szakemberek egyéb, a csontállományra ható tényezőket is figyelembe vettek. A hatás valószínűleg önmagában a csokoládénak tulajdonítható, semmint más táplálkozási vagy életmódbeli tényezőknek, de a szakemberek további kutatásokat tartanak fontosnak e témában.

Nem tesz jó a csontoknak a vegetáriánus étrend

Ausztrál és vietnami kutatók szerint a vegetáriánus étrenden élő embereknek gyengébbek a csontjaik, mint húst is fogyasztóknak. A vizsgálatból, amelyben 2700 résztvevő bevonásával vizsgálták az étrend és a csontok egészsége közötti összefüggést, kiderült, hogy a vegetáriánusoknak a csontsűrűsége átlagosan öt százalékkal kisebb, mint a húsfogyasztóké. A különbség még nagyobb volt azoknál, akik minden állati terméket kizártak étkezésükből, az ő csontjaik ugyanis hat százalékkal voltak gyengébbek. Nem mutatkozott különbség viszont a halat, a tenger gyümölcseit, a tojást és tejtermékeket is fogyasztó ovolakto-vegetáriánusok és a húsevők átlagos csontsűrűsége között. Mivel az oszteoporózis egyre gyakoribb a fejlett országokban, a kutatók úgy vélik, hogy érdemes az étrend összeállításánál ezeket a lehetséges következményeket is figyelembe venni.

Van megoldás a menopauza okozta csontbajokra

Finn kutatók szerint a menopauzával járó hormonális változások is hozzájárulnak a nőknél a csontritkulás kialakulásához, a negatív folyamat azonban rendszeres mozgással ellensúlyozható, amely ráadásul jót tesz az egyensúlynak és az élettartamot is növeli. A szakemberek 160 nőt vizsgáltak, akiknél csökkent csontállományt diagnosztizáltak, de a csontritkulás még nem volt megállapítható.  A vizsgálat összesen hét éve alatt az derült ki, hogy a fizikailag aktívabb nőknél 78 százalékkal kisebb valószínűséggel fordult elő csonttörés, mint a kevés mozgást végzők körében. Ezen túlmenően az aktív csoportban lévő nők fizikai teherbíró képessége, egyensúlyérzéke is javult. A szakemberek szerint már napi húsz perces otthoni testgyakorlás által is 32 százalékkal csökkent a vizsgálatba bevont nőknél a törés kockázata, és a jótékony hatás még két évvel később is kimutatható volt.

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal előzhetjük meg a csontritkulást

Életmódunk, táplálkozásunk nagymértékben befolyásolja a szervezet számára fontos ásványok és vitaminok bevitelét, felszívódását. Ha csontjaink nem kapják meg a szükséges kalciumot, és a beépüléséhez elengedhetetlen D-vitamint, akkor szoptatás vagy csonttörés esetén hiány lép fel. Legfontosabb, hogy már gyermekkorban megkezdjük a megelőzést, hiszen ez a csontépítés aktív időszaka. Rendszeres mozgással, megfelelő, kalciumban gazdag táplálkozással és D-vitaminnal elejét vehetjük a későbbi csontritkulásnak. Természetesen felnőttként is ajánlatos gondoskodni a napi kalcium bevitelről. Kalciumot felvehetünk mesterségesen, előre elkészített vitaminkapszulák formájában, és táplálékainkkal is. A tejtermékek, az olajos magvak, a leveles zöldségek, a halak, a rákok, a kagylók, valamint kalciummal dúsított élelmiszerek, azaz az egyes gabonafélék, és gyümölcslevek segítségével megfelelő étrendet állíthatunk össze.

Írta: Kármán Nikola