Megallitja a memoriavesztest az akupunktura 16 9Az akupunktúrát számos egészségügyi probléma esetén hasznosnak vélik a szakemberek, de nemrég arra is rájöttek, hogy talán a memóriavesztés is kivédhető általa.

Kínai szakemberek szerint elképzelhető, hogy az akupunktúrával megállítható az idősek memóriavesztése. A Wuhan Egyetem munkatársai szerint a tűszúrások megfelelő alkalmazása a demencia korai szakaszában még abban is segíthet, hogy a betegség elhatalmasodását megelőzze, a későbbi stádiumokban pedig csökkentheti a memóriavesztést. A szakemberek szerint legalább két hónapos kezeléssorozatra van szükség heti háromszori alkalommal ahhoz, hogy a páciens láthatóan jobban teljesítsen a kognitív teszteken. A mostani kutatás öt korábbi vizsgálat eredményeit nézte át, amelyben 568 ember vett részt. A résztvevőknél mind kimutatható volt az enyhe kognitív zavar, egy olyan memóriavesztéssel társuló állapot, amely gyakran a demencia diagnózisához vezet. Kiderült ugyanakkor, hogy azok, akik akupunktúrás kezelésben részesültek, jobban teljesítettek a későbbi kognitív teszteken, mint a nimodopin nevű gyakori, demencia kezelésére használt gyógyszert fogyasztók. A leginkább hatékony módszer a gyógyszer és az akupunktúrás kezelés kombinálása volt.

Az akupunktúra testfelszínhez közeli területek, meghatározott pontok mechanikus ingerlése, amely a hagyományos kínai orvoslás egyik szakterülete.A kínai orvoslás öt funkciókörre osztja a szervezetet. Minden szerv és lelki funkció beletartozik valamely csoportba. Az öt kört, a természetben jelenlévő, és testi funkcióinkkal analóg jellegű elemekről nevezték el: a fáról, a tűzről, a földről, a fémről és a vízről. A tűz körébe tartozik a szív, a fa energiakörébe a máj és az epe, a földébe a lép, a fémébe a tüdő és vastagbél, a vízébe pedig a vese és húgyhólyag. A különböző körökhöz tartozó szerveknél jelentkező panaszokat összegyűjtik, és megtalálják a közös gyökeret. A diagnózis felállítása után részletes tájékoztatást kap a páciens, hogyan változtasson az életmódján, és felvázolják a kezelés lehetséges módjait. Szóba jöhet tűszúrásos akupunktúra, tartós tűkezelés, lézer akupunktúra, pontnyomásos kezelés, moxa terápia vagy köpölyözés is. A beszúrás egy szúnyogcsípéshez hasonlít, innen indul beljebb a tű. A páciens eközben érezhet zsibbadást vagy melegséget. Öt páciensből egynél lehet elérni, hogy egyáltalán ne érezzen fájdalmat, ötből egy beteget viszont bárhol meg lehet szúrni, fájdalmat érez, mert alacsony a fájdalomküszöbe. A nagyon érzékeny betegek és a gyermekek kezelésére használják a lézeres akupunktúrát, amely teljesen fájdalommentes.

Az akupunktúra módszereivel általában hatékonyan tudják kezelni többek között a visszatérő fertőzéseket, az alacsony és a magas vérnyomást, a fogfájást, az alvászavart, a fejfájást, a rándulásokat, a műtét utáni fájdalmakat, a derékfájást, az epebántalmakat és a menstruációs görcsöket, de segít gerincfájdalmak, allergia, asztma, magas koleszterinszint, túlsúly, irritábilis bélszindróma, köszvény, övsömör, skizofrénia, szamárköhögés, prosztatagyulladás, és rákos eredetű fájdalmak esetén is. Az akupunktúra a képes lehet a stressz oldásra is. A nyugati orvostudomány által jelenleg gyógyíthatatlan betegségeken, többek között a rosszindulatú daganatos, és az autoimmun betegségeken azonban ez a módszer is hatástalan, csupán a tüneteket képes enyhíteni. Nagyon fontos, hogy a kezeléseket képzett szakember végezze, mert rossz ember választásával nagy bajra számíthatunk. A nem megfelelő feltérképezés a fennálló betegségekről, vagy egyéb hibák és hiányosságok esetén az életünkbe is kerülhet a kúra. Ezért a kínai orvoslási technika legális használata az orvosi végzettséggel rendelkezők repertoárjába tartozik.

Egyes kutatók szerint az akupunktúra hatásosabbnak bizonyul a gyógyszereknél migrén esetén, ám hasonló hatással bír az is, amikor a tűket nem az akupunktúra szabályai által előírt energiapontokba szúrják. Ezért szakemberek egy része azt állítja, hogy ez utóbbi esetben csupán placebo hatásról van szó. A szakemberek 33, egymástól független teszt eredményeit vetették össze, amely több mint hatezerhétszáz páciensre terjedt ki. A vizsgálatok keretében az igazi és a hamis akupunktúrás kezelést hasonlították össze. A hamis esetében ugyanolyan tűket szúrtak be, de nem az akupunktúra szabályai által előírt energiapontokba, hanem más helyekre. Az eredmények szerint azok a páciensek, akik legalább nyolc héten át kaptak az akupunktúrás kezelést, kevesebb fejfájást tapasztaltak, mint azok, akik csak fájdalomcsillapító készítményeket szedtek. Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyult a gyógyszernél migrén esetében is. Akkor azonban, amikor a tűket nem a hagyományos pontokon alkalmazták, szintén jó volt fejfájás ellen, és közel ugyanolyan jó a migrénes pácienseknél is. Így az orvosok szerint valószínűleg placebo hatásról van szó, és nem a tűszúrás helye, hanem maga a szúrás és a kezelés élménye jár kedvező eredménnyel.

Írta: Kármán Nikola

Megbetegedhetunk ha rosszkor es rossz helyen dolgozunk 16 9Szakemberek szerint azok a munkavállalók, akik változó munkaidőben dolgoznak, betegesebbek lehetnek és kevesebbet is élhetnek. Azt is megállapították, hogy az éjszakai munka és a rossz munkahely is elveheti az egészségünket.

Egészségtelen a változó munkarend?

Sok munkahelyen dolgoznak úgy az emberek, hogy akkor járnak be, amikor éppen szükség van rájuk, pedig ez nagy terhet ró a munkavállalókra. A több műszakos munka miatt a dolgozók számára nehéz a gyermekeikről való gondoskodás, de még az átlagos mindennapi teendők elvégzése is. Nem képesek ugyanis hosszú távon megtervezni a saját költségvetésüket, nincs minőségi idejük a családra, és pihenni sem tudnak megfelelően, ezáltal folyamatos stresszben élnek. Egy amerikai kutatás szerint a legrosszabb egészségi állapotban a legalacsonyabb végzettségűek vannak, akiknek majdnem a fele éppen ilyen munkakörülmények között dolgozik. Ryan Finnigan, a szegénységkutató Sociology and Center for Poverty Research professzora szerint a munka világa az időszakos, megbízásos állások felé halad. Annak érdekében, hogy csökkentsék költségeiket egyes cégek olyan szoftvereket hasznának, amik az alapján osztják be az embereket, mikor van rájuk szükség. Finnigan szerint a kiszámíthatatlan munkarend több millió ember számára jelent idő- és anyagi veszteséget, ami az egészséget jelentősen rontja.

Károsítja az agyat az éjszakai munka?

Szakemberek nemrég arra jöttek rá, hogy aki éjjel dolgozik, és ráadásul ezt számítógép előtt teszi, annak hosszútávon komoly károsodás megy végbe az agyában, ahogyan annak is, aki több monitort figyel egyszerre.Angol és francia kutatók kimutatták, hogy az éjjeli munka öregíti az agyat és károsítja a működését. A biológiai órával ellenkező munkaidő egy évtized alatt plusz hat évvel öregíti az agyat. A normális munkaidőhöz való visszatérés után pedig öt év kellett az agy regenerálódáshoz. A szervezet belső órája szerint ugyanis az embernek nappal kell aktívnak lenni, és éjjel kell aludni. Az ezzel ellentétes életmód káros hatásai a mellráktól az elhízásig terjednek.A Swansea-i Egyetem és a Toulouse-i Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta meg, hogyan befolyásolja az éjjeli műszak az agyműködést. Franciaországban háromezer résztvevő memóriáját, gondolkodási sebességét és kognitív képességeit mérték tesztekkel. Az idő múlásával az agy is öregszik, a kutatók azonban úgy találták, hogy az éjjeli műszak felgyorsítja ezt a folyamatot. Akik több mint tíz évet dolgoztak éjszaka, azoknak az eredményei a mintegy hat és fél évvel idősebbekének feleltek meg. Amint abbahagyták a váltott műszakot, öt év alatt visszaálltak a normális kerékvágásba.

A rossz munkahely lelki problémákat okozhat

Kutatások szerint a munkával rendelkező emberek lelkileg jobb állapotban vannak, mint a munkanélküliek, a kép azonban ennél jóval összetettebb ausztrál kutatók szerint, hiszen a rossz munkahely többet árthat a mentális egészségnek, mint a munkanélküliség. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem Mentálhigiénés Kutatóközpontjának kutatói Dr. Diana Leach vezetésével megállapították, hogy azok a munkanélküliek, akik olyan munkahelyre kerültek, ahol nem érzik magukat biztonságban, nincs jövőképük és feszült légkörben dolgoznak, rosszabb lelkiállapotba kerülhetnek, és nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk depresszió, mint azon társaik, akiknek nem sikerül elhelyezkedni. A korábbi megfigyelések során arra összepontosítottak, hogy a munkavállalás miként javítja az emberek közérzetét. Úgy vélték, hogy a munkába állással javul a szocio-gazdasági és egészségi állapotuk, valamint a körülményeik. Ez azonban nem feltétlenül teljesül. Minőségi állást kell kapniuk ahhoz, hogy rendeződjön a lelkiállapotuk. A szakember szerint kutatási eredményeik rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a jó munkakörnyezet, ahol mindenki számíthat a támogatásra, biztonságban érezheti magát, és reális elvárásokat állítanak elé.

A sok munka halálos lehet

Sokan mondogatják, hogy megőrjíti vagy megöli őket a munkájuk, és elképzelhető, hogy nem is állnak olyan távol az igazságtól. Számos kutatás bizonyítja, hogy a munka fontos szerepet játszik az ember mentális és fizikai egészségi állapotában. Alexandra Panaccio, a montreali Concordia Egyetem docense szerint nem igaz a mondás, miszerint egy kis munkába még senki sem halt bele, hanem bizonyos kutatások ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják. Egy európai tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy akik naponta legalább 10 órát dolgoztak, azoknál körülbelül 60 százalékkal emelkedett meg a szívinfarktus és egyéb szívproblémák kockázata azokhoz viszonyítva, akik egyáltalán nem túlóráztak. Az ingázásnak, illetve akár a városon belüli mindennapos munkába járásnak is meg vannak egészségügyi kockázatai. A zsúfolt városi forgalomban történő autózás vagy a tömegközlekedés nagymértékben hozzájárul az emberek stressz szintjének emelkedéséhez, ráadásul az állandó ingázás következtében a munkavállalók gyakran fáradtak és kimerült.

Írta: Kármán Nikola

Stresszuzo es rakmegelozo hatasu a setalas 16 9Szakemberek szerint jól tesszük, ha mindennap sétálunk legalább félórát, mert e testmozgásnak többek között stresszcsökkentő és rákmegelőző hatásai lehetnek. 

Ausztrál kutatók szerint egy fél órás séta az ebédidőben elősegíti a mélyebb kikapcsolódást, és csökkenti a stresszt az irodai dolgozók között. Cecilie Thogersen-Ntoumani, az ausztrál Curtin Egyetem pszichológia és beszédkórtan iskolájának vezető kutatója szerint a sétának energetizáló és relaxáló tulajdonságai is vannak. Egy kísérlet során 75 egyetem adminisztratív személyzetének tagjait megkérték, hogy gyakori, valós idejű visszajelzést adjanak a 10 hetes vizsgálatsorozat alatt. Kiderült, hogy az alanyok nyugodtabbak, lelkesebbek voltak, és kevésbé voltak idegesek, ha egy héten három alkalommal sétáltak. Azokon a napokon, amikor a résztvevők sétáltak ebédidőben, szignifikánsan jobb lett a kedvük, és a délutáni munkájuk is hatékonyabb volt ahhoz képest, amikor nem sétáltak. Mindez motiváltabbá tette a munkavállalókat, és úgy érezték, hogy jobb munkát végeznek. Az eredmények szerint azok az emberek, akik több testi gyakorlatot végeznek, úgy érzik, hogy több feladatot képesek megoldani. Ez a helyzet akkor is, ha a főnökük újabb megbízásokat ad nekik, mert a feladatokkal járó feszültségek a testmozgással képesek csökkenteni. A testmozgás egyik legnagyobb akadálya az időhiány. De ha nincs időnk órákat mozogni naponta, elég félóra séta is, hiszen Michael Otto pszichológia professzor szerint egyértelmű a testmozgás e fajtája és a hangulatjavulás közötti kapcsolat. A pszichológus állítja, hogy már öt perc testmozgás után is javuló hangulatról számolnak be az emberek. Thogersen-Ntoumani szerint már heti 150 perc fizikai aktivitás is elég ahhoz, hogy egy irodai munkát végző ember jól érezze magát a bőrében.

Járjunk gyalog a munkahelyünkre!

Brit kutatók szerint érdemes felváltani a mozgásszegény életmódot gyaloglással, így ugyanis rengeteg betegséget megelőzhetünk, és tovább élhetünk. A mozgásszegény életmód az egyik vezető halálok, mivel a krónikus betegségek kialakulásának elsőszámú oka. Angol szakemberek szerint a felnőttek kétharmada nem mozog eleget, különösen a középkorúaknak lenne érdemes áttérniük az aktív ingázásra. Ellen Flint, a London School of Hygiene & Tropical Medicine munkatársa több mint 150 ezer 40 és 69 év közötti embert vizsgált az Egyesült Királyságban. Az eredményeiből kiderült, hogy a bicikli mellett a sétálás a legalkalmasabb módja annak, hogy egészségesek és fittek maradjunk. A szakember szerint, ha valaki túl messze él a munkahelyétől ahhoz, hogy biciklizzen vagy gyalogoljon, a legjobb, ha a tömegközlekedést választja, mivel még az is sportosabb megoldás az autózásnál.

Sétával a mellrák ellen?

Egy francia kutatás szerint napi fél óra gyaloglás tíz százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát azoknál az idősebb nőknél, akik éveken át folytatják e testmozgást.A napi harminc perces testmozgás ugyan tíz százalékkal mérsékli a mellrák kialakulásának esélyét a változó koron átesett nőknél, ám ha felhagynak a mozgással, a kockázat gyorsan növekszik. A majdnem hatvanezer nő adatainak elemzése azt mutatta, hogy akik heti négy órának megfelelő idejű testmozgást végeztek, azoknál tíz százalékkal kisebb volt a mellrák esélye, mint a mozgásszegény életet élőknél. A kedvező hatás eléréséhez azonban négy éven át kitartóan el kell végezni ezt a mozgásmennyiséget. Azoknál a nőknél, akik mozogtak ugyan, de több mint öt éve abbahagyták, több mint tizenhat százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki mellrák, mint azoknál, akik folytatták a testedzést.

A testmozgásról úgy vélték, hogy csökkenti a változókor után a mellrák kialakulásának esélyét, de nem volt világos, mennyi ideig kell mozogni a kedvező hatás eléréséhez, és mennyi ideig tart még, miután a testgyakorlás abbamaradt.  A kutatók ezért 59.300, menopauzán átesett nő válaszait elemezték. A résztvevők kétévente töltötték ki a kérdőíveket. A testmozgást úgynevezett metabolikus ekvivalenssel mérték, ez a test által elfogyasztott energia mennyiségét fejezi ki. Heti négy óra sétának vagy két óra kerékpározásnak felelt meg 12 MET. A legkedvezőbb hatást 12 MET-tel lehetett elérni, hosszabb ideig végzett vagy intenzívebb mozgás nem mérsékelte tovább a rák kockázatát. A kutatás nyolc éve alatt azoknál a nőknél, akik ennyit vagy ennél többet mozogtak négy évig, tíz százalékkal kisebb eséllyel alakult ki mellrák, mint azoknál, akik egyáltalán nem, vagy ennél kevesebbet mozgóknál. A kutatás ideje alatt 2155 nőnél fedeztek fel mellrákot. Azoknál a nőknél, akik mozogtak ugyan heti négy órát, de több mint öt évvel korábban abbahagyták, ugyanakkora volt a mellrák kockázata, mintha sohasem mozogtak volna.  

Írta: Kármán Nikola

A hipochonder valodi betegsege a hipochondria 16 9Bár a hipochonderek általában úgy vélik, hogy komoly betegségeik vannak, valójában általában semmilyen más betegségben nem szenvednek, mint magában a hipochondriában.

Hipochondria esetén az érintett személy betegnek gondolja magát, pedig egészséges, vagy legalábbis nem szenved attól a betegségtől, amelynek a tüneteitbeképzeli. A hipochondria nem más, mint a magát betegnek vagy a valóságosnál betegebbnek beképzelő ember szorongásos állapota, amelyet sokszor nehéz észrevenni, és még nehezebb kezelni. Állapotából adódóan a beteg túlértékeli a tüneteket, illetve a betegség által károsítónak vélt hatásokat eltúlozza. Már apró elváltozások vagy panaszok esetén is azonnal komoly, sok esetben halálos betegségre gondol. A hipochondria szorongásos állapot, a beteg az egészségével kapcsolatban szorong.

E szorongásnak két típusát különböztetjük meg: beszélhetünk betegség-szorongásról és betegség-meggyőződésről. Az előbbi esetében a beteg attól tart, hogy elkaphat valamilyen betegséget, utóbbinál viszont azt képzeli, hogy már meg is kapott egy bizonyos kórt. Mindkét állapotban túlértékeli a veszélyeket, ettől egyre erősebben szorong, és egyre több betegséget vél felfedezni magán. Ezért állandó látogatója az orvosi rendelőknek, gyógyszertáraknak, gyógynövényboltoknak. Az egészséges emberek általában akkor fordulnak orvoshoz, ha megbetegednek, ezzel szemben a hipochonder úgy érzi, állandó orvosi segítségre szorul, és még a negatív vizsgálati eredmények sem képesek oldani a félelmeit. Ebben a helyzetben az orvos újabb teszteket, vizsgálatokat rendelhet el, ezzel azonban az esetek túlnyomó részében csak megerősíti páciense téves képzetét, miszerint ő tényleg beteg. Mindezt pedig úgy teszi, hogy nincs betegség tudata, általában tagadja, hogy ő e bajtól szenved. A hipochondriához kapcsolódhat az a betegségfóbia is, amely a nagyvilágban időről-időre feltűnő járványos betegségek megjelenésével alakulhat ki. A hipochonder ugyanis előszeretettel illeszti be e kórokat a saját betegségképébe is.

A hipochondria kialakulásában számos tényező játszhat szerepet, így például az elfojtott magánéleti gondok. Sok esetben a szülők állandó aggódása miatt a gyermek könnyen eljut a hipochondriáig, hiszen a folyamatos féltés miatt arra a következtetésre jut, hogy bármikor, bármilyen bajnak ki van téve, hamarabb megbetegedhet, mint más. Valóban ördögi kör ez, hiszen aki rendszeresem e fenyegetettséggel néz szembe, valóban gyengébb lesz testileg és lelkileg, amely tényleg alapot adhat a különféle megbetegedéseknek. Így e csapdából nagyon nehéz szabadulni. Megbetegítő tényező lehet emellett a szülők egyéb irányú stresszelése is, mint például a család anyagi helyzete, vagy munkahelyi gondok, amelyek szintén nyomják gyermek vállát is. Sokan azt is gondolják, hogy amennyiben a családban már korábban előfordultak halálos betegségek, azok öröklődnek, és őket sem kímélik majd. Figyelik és keresik önmagukon az adott tüneteket, s az a tévhit alakul ki bennük, hogy ha a nagypapa tüdőrákban halt meg, akkor ez a veszély komolyan fenyegeti őket is.

A hipochondria kapcsán nemcsak az érintettnek, hanem a környezetének is nehéz a helyzete, hiszen ha fel is ismerik a hipochondriát családtagjuk esetében, nehezen tudják megfelelően kezelni azt. Ha ugyanis túl sokat foglalkoznak a témával, csak megerősítik az illetőben azt az érzést, hogy ő valóban beteg. Ha viszont nem beszélnek a betegségről, a hipochonder úgy gondolja, hogy állapota már olyan súlyos, amiről már csak hallgatni lehet. A megoldás az lehet, ha a családtagok arra vezetik rá beteget, hogy forduljon orvoshoz, de lehetőség szerint a megfelelő szakemberhez, azaz pszichoterapeutához, aki kognitív viselkedésterápiával rádöbbentheti a beteget arra, hogy problémája hátterében nem fizikai, szervi, hanem pszichés zavar áll. Gyógyszeres terápia is alkalmazható kiegészítő kezelésként, amellyel a szorongás sikerrel csökkenthető. A hipochondria esetében komplex problémáról beszélünk tehát, amelynek kezelése hosszadalmas, évekig, akár évtizedekig is megkeserítheti a beteg, vagy annak családja, barátai, munkatársai életét, ezért nagyon fontos, hogy az adott személy időben megkapja a megfelelő kezelést.

Írta: Kármán Nikola 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon