STREPSILS TERMÉKLEÍRÁS HELYESBÍTÉS

Tstrepsils-sisztelt Vásárlóink!

Ezúton szeretnénk önöket tájékoztatni, hogy a 2016. szeptember 26. és 2016 október 23. között érvényben lévő akciós katalógusunk 6. oldalán szereplő, a Strepsils Honey and Lemon szopogató tabletta 24x termékleírása tévesen került feltüntetésre.

A termék helyes leírása az alábbi:
Torokfájás esetén a Strepsils szopogatótabletták gátolják a vírusok, a baktériumok és a gombák szaporodását valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével.

Forgalmazó: Reckitt Benckiser Kft., 1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870 E-mail: gyogyszer @ rb.com
Kérdés esetén forduljon bizalommal gyógyszerészéhez.
A téves megjelenítésért szíves elnézésüket kérjük.

Evezredek ota letezo gyogyito finomsag a karalabe 16 9Kétezer éve ismert növény a karalábé, amely nemcsak azért volt mindig is népszerű, mert sokféleképpen felhasználható ételek készítésénél, hanem azért is, mert számos jótékony egészségügyi hatása van.

Plinius az általa leírt hét káposztaforma között valószínűleg a karalábét is említi már nagyjából kétezer évvel ezelőtt, amikor egy vastag torzsájú fajtát jellemez, valószínűleg ez volt a "caulorapa". Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német "kohlrabi" átvételével alakult ki. Ma is Németország a világ legnagyobb karalábé-termelője és fogyasztója. Európában őshonos, innen került Amerikába az 1800-as években. Sokféleképpen felhasználhatjuk e zöldséget a konyhában. Édeskés ízű, ropogós gumója nyersen és főve egyaránt fogyasztható. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, de rántva és töltve is nagyon ízletes. Karalábé krémet is készíthetünk belőle, amelyet pirítósra kenve fogyaszthatunk. Jól passzol hozzá a fűszerezéskor a petrezselyem, a lestyán, a borsikafű és a kapor. Karalábé vásárlásnál jó, ha gondosan választjuk ki, mely gumót visszük haza. Ha repedezéstől mentes, nedves tapintású, esetleg ujjbeggyel könnyedén benyomható, akkor valószínűleg friss, és ezt sejtetik az élénk színű levelek is. Érdemes hűtőszekrényben tárolni, úgy tovább frissen tartható, eltartható.

A káposztafélék családjába tartozó karalábé rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, tartalmaz többek között B1-, B2-, B6-, C-, A- és E-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és szelént. D- és B12-vitamin viszont egyáltalán nincs benne. A C-vitamin kitűnő antioxidáns, amely az öregedési folyamatok lassításában és az immunerősítésben játszik fontos szerepet; a B-vitamin az idegekre, az E-vitamin pedig a bőrünkre van jó hatással. A karalábénak jó gyulladás csökkentő és antibiotikus hatása van. Ezt a benne levő A- vitaminnak is köszönheti. A karalábé jótékonyan hat a légzőszervekre is. A vas a vérképzésben lát el fontos funkciót, a kálium a vérnyomást szabályozza, a magnézium pedig a csontokat és az izomzatot tartja karban. Kéntartalma segíti a sebgyógyulást. A benne található vasnak, magnéziumnak, foszfornak, kalciumnak és B-vitaminnak köszönhetően bőrünket is táplálja, hajunk fényesebb, erősebb, egészségesebb lesz tőle. A levelei a leggazdagabbak a tápanyagokban, háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület van bennük, mint a gumóban. A karalábé sok vizet tartalmaz, de kevés zsír és fehérje van benne. Rosttartalma miatt az emésztésre is jó hatással van, illetve csökkenti a vér koleszterinszintjét. Hangulatjavító, stresszoldó hatása is ismert, ezenkívül fontos szerepet játszik az oxigénellátásban és a szív- és érrendszer védelmében. Azt viszont jó tudni, hogy puffadást okoz, ezért annak, aki gyomor- és bélbántalmaktól szenved, érdemes elkerülnie a karalábé fogyasztását.

Méregtelenítő kúrák alkalmával is segítségünkre lehet, és lúgosító hatással rendelkezik. A karalábé kiváló zsírégető, így remek kiegészítője lehet kalóriaszegény étrendeknek, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, megtisztítja a bélrendszert és hatékonyabbá teszi az emésztést. A karalábédiéta talán az egyik legegyszerűbb diéta a világon. Mindössze arra kell ügyelni, hogy a könnyű, zsírszegény, diétás étrend mellett minden nap fogyasszunk legalább 10-15 dkg karalábét, lehetőleg ebédre vagy vacsorára. Egyes vizsgálatok szerint a karalábé rendszeres fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és a nyálkahártya gyulladásait. A karalábé levének antibakteriális hatást tulajdonítanak, amellyel egyes bőrproblémák is sikeresen kezelhetők.

A karalábét egyébként otthon is megtermelhetjük a kiskertünkben. A legrövidebb tenyészidejű zöldségfélék közé tartozik. Termelhetjük fűtetlen fóliasátor alatt, de palántázhatjuk szabadföldi ágyakba is kora tavasszal, nyáron, sőt kora ősszel is. Azt viszont jó tudni, hogy a karalábé nem tartozik az igénytelen zöldségfélék közé. Viszonylag kicsi a gyökértömege, ezért kevés talajból kénytelen felvenni a szükséges tápanyagmennyiséget. Így fokozott a talajigénye mind a tápanyagtartalom, mind a víztartó képesség tekintetében. Sok vizet igényel, gyakori öntözést, mert a gumója csak így marad zsenge. Vigyázzunk, hogy ne ültessük a karalábét gyümölcsfák vagy más árnyékot adó növények alá, mert ez a növény rendkívül fényigényes, így az árnyékban a gumója fejletlen marad. Bár a hőigénye nem nagy, mégis érzékeny a hőmérséklet változásaival szemben. Alacsony hőmérsékleten, fagypont közelében olyan hatás éri, amelynek következtében később nem ad gumót. Ha viszont túl magas a hőmérséklet, akkor csak a lombja növekszik, a gumója viszont fejletlen marad.

Írta: Kármán Nikola

Fuszerek amelyektol egeszsegesebbek lehetunk 16 9Bár a különböző fűszereket általában ételeink ízesítése miatt használjuk, jó, ha tudjuk, hogy egészségünk szempontjából is nagy szerepül lehet. 

Tárkony, a természetes fájdalomcsillapító és fertőtlenítő 

A fűszeres illatú növény a gasztronómiában friss vagy szárított formában fogyasztható. Emellett a tárkony jótékony egészségügyi hatásait már évezredekkel ezelőtt felismerték. Manapság is alkalmazható fogfájás esetén, ha elrágcsálunk néhány friss vagy szárított tárkonylevelet, vagy pépet készítve belőle a gyulladt vagy fájó fogra kenjük. Az idők során rájöttek arra is, hogy az emésztés elősegítésére, enyhe nyugtatóként és szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas a tárkony. A fájdalomcsillapító hatással rendelkező növény enyhíti a hiperaktivitást, a depressziót, és az idegkimerültséget is. Emellett segíti a menstruáció megfelelő működését, és az epe termelését is. A tárkony hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához is. E növény fontos tisztító, salaktalanító funkciót is ellát. A magas vérnyomás kezelésekor is bátran használhatjuk e fűszert. A tárkony a paraziták ellen is felveszi a harcot. Inhalálásra is megfelelő lehet e növény. Fertőtlenítésre is alkalmas,hiszen komoly antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik.   

Kakukkfű, a fertőzések természetes ellenszere

A kakukkfű gyógyhatása ismert volt már az ókorban is. A rómaiak köhögéscsillapítóként és emésztés serkentőként használták leginkább. A kakukkfű manapság a konyhák fűszerpolcain foglal helyet, de nemcsak a gasztronómiában, hanem a gyógyászatban is kiemelt szerepet kap. Külsőleg sebek fertőtlenítésére, belsőleg emésztési gondok és idegesség ellen, köptető, görcsoldó és antibakteriális hatása miatt pedig torokfájás- és köhögéscsillapítóként ajánlják. A kakukkfű gyógyító hatása elsősorban fő hatóanyagának, az illóolajának, illetve annak két legfontosabb összetevőjének, a timolnak és a karvakrolnak köszönhető. Mindkét vegyület baktériumölő és gombaellenes tulajdonságú, emellett a növény köptető és emésztésserkentő hatás is ezeknek köszönhető. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony. A hindu népi orvoslás féregűző szere a kakukkfű.   

Bazsalikom, a megfelelő emésztés támogatója

Ugyana bazsalikomot manapság inkább fűszerként használják, gyógynövényként is számos egészségügyi probléma esetén alkalmazható. Kiváló többek között az emésztés segítésére, étvágyjavításra, nyugtatásra, stresszoldásra, és köhögéscsillapításra. Friss levele evés előtt elrágva étvágygerjesztő, étkezés után emésztés segítő, puffadáscsökkentő, és gyomorrontás esetén segítséget nyújt. Idegerősítőként is ismert, frissíti az agyat. Antibakteriális hatásának köszönhetően mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva jótékony hatással bír, például rovarcsípések, pattanások, bőrgyulladások, sebek, sérülések, vagy egyéb bőrproblémák esetén. Meghűlés esetén is használható, a belőle készült szirup kiváló köhögéscsillapító, gőze pedig az orrdugulás megszüntetésében segít. A bazsalikom  májra gyakorolt védőhatását a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben laboratóriumi kísérletek igazolták. Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságúak. A bazsalikom tartalmaz többek között béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásai ellen, amelyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek, például a rák kialakulásában. Érdemes ezért a bazsalikomot húsok, halak, saláták, tészták, levesek ízesítésénél minél gyakrabban használni.

Oregánó, a gyulladások leküzdője

Az oregánót évezredek óta alkalmazzák fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt. Rendkívül jó gombaellenes növényként tartják számon. Az oregánó gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, megtalálható benne többek között a B3- és a B6-vitamin, a kálium, a cink, a vas, kalcium, a magnézium, a réz, a bór, a mangán. Antioxidáns tartalma nagyon magas, így képes megvédeni a sejteket a káros behatásoktól, megkötni a szabad gyököket, megelőzni a rákos betegségek kialakulását, és lassítani a sejtek öregedését. C-vitamint is tartalmaz, amelynek segítségével elősegíti a kollagéntermelést, valamint a fogak és íny egészségét. Immunerősítő hatása sem elhanyagolható. E-vitamint tartalmának köszönhetően védi a vörösvérsejteket is. Javasolt a fogyasztása torok-, arcüreg-, tüdő-, epehólyag-, illetve ízületi gyulladások során. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként volt népszerű, a középkorban pedig a különböző fertőzések esetén alkalmazták, többek közöttmandulagyulladásnál, valamint bőrfertőzéseknél, és menstruációs problémáknál is. Gyomorrontás, puffadás, hasmenés és székrekedés esetén is jó szolgálatot tesz. Segíti a máj méregtelenítését, ezáltal közrejátszik a szervezet salaktalanításában.

Írta: Kármán Nikola

Lekuzdheto a depresszio jogaval 16 9Szakemberek szerint a jóga sajátos légzéstechnikája által alkalmas arra, hogy gyógyítsa a depressziót.

A University of Pennsylvania kutatása azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a jógalégzés a súlyos depresszióval küzdő betegekre. A kutatást vezető Anup Sharma szerint a vizsgálat során jelentős pozitív változást tapasztaltak azoknál a súlyos depresszióval küzdő, és emiatt gyógyszeres kezelés alatt álló páciensek esetében, akik a speciális jógalégzést elsajátították, és részt vettek az erre épülő gyakorlatokon. Két hónap után a jógás csoport depressziós tünetei jelentősen csökkentek, míg a kontrollcsoport esetében nem történt változás. A szakemberek szerint ennek oka abban keresendő, hogy a jóga olyan erőteljes meditatív állapotot teremt, amely segít az idegrendszer megnyugtatásában, a stresszhormonok leküzdésében, és ezáltal jelentősen enyhíti a depresszió tüneteit.

Az ősi Indiából származó jóga gyakorlásának célja az elme, a test és lélek egyensúlyának megteremtése, a belső megnyugvás elérése. A jóga különféle mozgásokat, légző gyakorlatokat, relaxációs technikákat és meditációt alkalmazva elősegíti az ízületek, ínszalagok, inak rugalmasságát, és ez az egyedüli mozgásforma,  amely a belső szerveket, és a mirigyeket is megmozgatja, azaz a test egészére hat. Többrétű hatást fejt ki testi, lelki és mentális szinten. A jóga elsődleges célja, hogy fejlődjünk,és mentális, lelki és fizikai területeink harmóniába kerüljenek. Segítségével megismerhetjük önmagunkat, jó és rossz tulajdonságainkat, korlátainkat.

Fizikálisan számos betegség hatását enyhíthetjük, megszüntethetjük, de kialakulását is megelőzhetjük a jógával. Így többek között a hát-, derék-, és gerincproblémákat, mozgásszervi, emésztőszervi, keringési, légzőszervi, és mentális betegségeket. A belső elválasztású mirigyek működésére, és a hormonháztartásra is jótékonyan hatnak a jógagyakorlatok, valamint egyensúlyba hozhatók általuk a belső szervek megfelelő működései. A jóga nagyszerű módja annak is, hogy megszabaduljunk a felhalmozódott súlyfeleslegtől.

Szakemberek szerint a helyes jóga három összetevőből áll. Az egyik a számos testpóz, amit a résztvevő felvesz és kitart a következő pozitúráig. A másik a helyes légzéstechnika, amely abban segít, hogy jobban megismerjük a testünket.  A harmadik pedig a meditáció és relaxáció, amely segít a lelki ügyekre összpontosítani. Ezeknek együtt kell érvényesülnie ahhoz, hogy a jóga megfelelő változást hozzon az életünkbe. Többféle jóga létezik attól függően, hogy az egyénnek milyen adottságai, képességei vannak. Az egyes módszerek lényege és célja azonban mindig ugyanaz, megismerni önmagunkat, de ez eltérő utakon lehetséges.

A pózok serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és a hátizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat, és hozzájárulnak a medencealapi izmok fejlesztéséhez, ezenkívül megnyugtatja a kismamákat és a babákat. A kismamajóga egyfajta intimtorna is, amely segít felkészülni a szülésre, csökkenti a gátmetszés szükségességének esélyét, és megtanítja a helyes légző gyakorlatokat is. Fájdalmas menstruáció esetén is egyre nagyobb figyelmet kap a jóga. Az egyes pozíciók oldják a görcsöket, és enyhítik a fájdalmak intenzitását és időtartamát. A jógázás segít visszanyerni szélütött emberek egyensúlyérzékét is. A részleges bénulás, járásképtelenség esetén rehabilitációra van szükség, hogy a beteg visszanyerje járásképességét. Kutatások igazolják, hogy azok, akik ehhez a jógát hívják segítségül, sokkal gyorsabban gyógyulnak, és jobban tudnak egyensúlyozni.

Egy nemrég, Hollandiában végzett kutatás szerint csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának kockázata a rendszeres jógázással.A kutatás során végzet vizsgálatok során kiderült, hogy azokhoz képest, akik semmilyen testmozgást nem végeztek, a jógázás jelentős előnyökkel járt, többek között alacsonyabb volt az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázata. A rotterdami Erasmus Egyetem orvosi karának kutatója 37 tanulmányt elemzett, 3000 résztvevő adataival. Myriam Hunink azt vizsgálta meg, hogyan hat a jóga a szív egészségére. A szakemberek azt fedezték fel, hogy önmagában, más sport nélkül a jóga mérsékli a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, amelyek egyébként növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A jógának több változata létezik, de egyik sem elég megterhelő ahhoz, hogy a hivatalosan ajánlott heti 150 perc közepes intenzitású, vagyis aerob testmozgásba beszámítson. Izomerősítésnek megfelelő, azaz olyan gyakorlatforma, amelyet az irányelvek szerint heti kétszer-háromszor ajánlatos végezni. Amikor a tempós sétához vagy a kocogáshoz hasonlították, a jóga ezekkel megegyezően csökkentette a szívbetegségek kockázati tényezőit. Hunink szerint az eredmények azt jelzik, hogy a jógázás igen hasznos lehet. Szakértők szerint a magyarázat abban keresendő, hogy nyugtató ereje révén csökkenti a stresszt, amely a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának komoly kockázati tényezője.

Írta: Kármán Nikola

Vegzetes betegsegeket okozat a tulzasba vitt cukoreves 16 9Manapság a cukorfogyasztás annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy már fel sem tűnik, mennyit eszünk belőle. Jó tudni azonban, hogy a cukor számos egészségügyi problémát rejt magában, amelyeket jobb megelőzni egy kis önmegtartóztatással és helyes étrenddel.

Az úgynevezett háztartási cukrot a répacukorból nyerik, ez a finomított cukor a legelterjedtebb édesítőszer a világon, annak ellenére, hogy ma már tudományosan bizonyított tény, hogy nemcsak a fogzománcot károsítja, hanem a szervezet egészére káros hatással bír, ha túlzottan fogyasztjuk, és lássuk be, nem nehéz átlépni a megengedett mértéket. Sokan fogyasztják manapság a barna cukrot, de jó tudni, hatását nézve nem sok különbség van a fehér és a barna között. Ennél sokkal egészségesebb a méz, amely a gyümölcs- és szőlőcukron kívül még számos hasznos ásványi anyagot és enzimet tartalmaz, ezért a cukorral szemben inkább ez ajánlott édesítőszerként.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői mintegy kilencezer tanulmány alapján úgy döntöttek, hogy az ajánlott napi cukormennyiséget maximum öt százalékban határozzák meg, az elhízás és a fogromlás kivédése miatt. Az amerikaiak és a nyugati országok lakossága azonban ennél sokkal több cukrot fogyaszt. Átlagosan kétharmadával kell csökkenteni cukorbevitelt, ha teljesíteni akarják a WHO elvárásait. Az ötszázalékos cukorbevitel naponta mintegy 25 gramm vagy 6 teáskanál cukrot jelentegy normális testtömegindexű felnőtt esetében, hiszen a túlzott cukorfogyasztás hizlal, károsítja a veseműködést, emeli a vér inzulinszintjét, és rontja az anyagcserét. Ehhez képestMagyarországon a lakosok átlagosan naponta 10 dkg cukrot fogyasztanak, ez évente fejenként 35 kilogrammot jelent.

Amerikai táplálkozástudományi szakemberek közepes cukortartalmú üdítők forgalomba hozatalát sürgetik, mert úgy vélik, hogy azok bevezetése segítené a cukorfüggő emberek leszokását a számukra káros italokról. Táplálkozási szakértők szerint a cukrozott üdítők ugyanis jelentősen hozzájárulnak a gyerekek és felnőttek elhízásához, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Az Egyesült Államokban például a népesség közel 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Egy 90 ezer nő részvételével végzett amerikai felmérésben a Harvard Egyetem kutatói úgy találták, hogy a napi két cukrozott üdítőnél többet fogyasztó nőknél 40 százalékkal nagyobb a szívproblémák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak időnként isznak ilyen italokat. Becslések szerint a gyerekek 80 százaléka, a felnőttek kétharmada iszik cukrozott üdítőt minden nap.

Amerikai szakértők szerint a cukor utáni sóvárgás komoly betegségek tünete is lehet. Az édes íz utáni vágy komoly, diagnosztizálatlan betegségek tünete is lehet, mint például a mellékvese rendellenes működése, vagy egyes káros baktériumok elszaporodása a belekben. A kutatók szerint négy betegség feltételezhető a cukorfüggőség hátterében. Az egyik a pajzsmirigy alulműködése. Az érintettek állandó fáradékonysággal, izomfeszüléssel, fejfájással küzdenek, és gyakran meg is híznak, lefogyni azonban nem tudnak. Ha ráadásul túlterheltek, kevés figyelmet tudnak az étkezésre fordítani, és a fáradtságot sok kávéval és édességgel igyekeznek ellensúlyozni. A megoldás a kávéfogyasztás fokozatos csökkentése, több alvás, és az étkezési szokásokon való változtatás: kevesebb fehér liszt, több víz és teljes értékű gabonák bevitele a szervezetbe. A cukorfüggőség gombás fertőzést is jelezhet.Élesztőgombák, például a Candida túlszaporodása is állhat a háttérben, ha valaki nem bírja átvészelni a napot cukor vagy kenyér nélkül. Nehezen gyógyuló gombás fertőzések irritábilis bélszindróma, vagy antibiotikumok, antacidok és szteroidok hosszas szedése után alakulhatnak ki. A probléma megoldásához a cukrot teljesen ki kell vonni az étrendből, alacsony glikémiás indexű ételeket kell fogyasztani, és probiotikumokat kell szedni.

Adrenalin túlterhelés következtébenaz érintettek éhség esetén ingerlékennyé válnak, gyakran érzik magukat stresszesnek, és szédülnek, ha fel kell állniuk. Emellett visszatérő torokfájás, duzzadt nyirokmirigyek, szomjúságérzet és gyakori vizelés jellemzik. Az ok az, hogy az állandó stressz túlterheli a stresszhormonok, például az adrenalin és a kortizol termeléséért felelős mellékvesét. Ilyen esetben a nap folyamán magas fehérjetartalmú ételeket érdemes fogyasztani, amely segíthet visszavenni a cukorfogyasztást. Emellett természetesen érdemes a stressz csökkentésére is törekedni. Menopauza vagy premenstruációs szindróma fennállásakor a nők a hormonális változások miatt egyre jobban hajlamosak az inzulinrezisztenciára, azaz szervezetük sejtjei nem reagálnak kellően az inzulinra. Emiatt nő a cukor iránti vágy, és a cukor fogyasztása után fáradtság, levertség, ingerlékenység lép fel. A megoldás ez esetben is a cukor fogyasztásának visszaszorítása, premenstruációs szindróma esetén pedig B6-vitamin szedése segíthet.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon