Egyszeru megis hasznos eledel a burgonya 16 9A burgonyát évszázadok óta a legnépszerűbb ételnek tekintik a különböző népek, hiszen sokféleképpen fogyasztható, és rendkívül jó hatással van az egészségünkre.

Európában a 18. században kezdték el a burgonya termesztését. Egykor a skorbutot gyógyították vele, ez ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. Napjainkban is számos esetben alkalmazható bizonyos egészségügyi problémák esetén. Fontos C-vitamin forrás, így különösen ősszel és télen nagyon jó szolgálatot tehet. A burgonya héja védi a C-vitamint, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Tartalmaz keményítőt, cukrot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat. A- és B6-vitaminban gazdag, a benne található kálium a szívizomműködést segíti elő. A növényben található foszforsók az idegrendszer működését képesek fokozni. Ezen kívül tartalmaz még tejsavat, citromsavat, allantoint, karotint és szolanint is.  

Salaktalanító és lúgosító hatása miatt alkalmas méregtelenítő kúrák alkalmával. Képes megtisztítani a testet a nehéz fémek lerakódásától is. A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. A reszelt nyers krumpli remek megoldás a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre, de alkalmazható reumára, kötőhártya gyulladásra, és egyes bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpli szeleteket tehetünk a halántékunkra. A nyers krumpli leve gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, de a krónikus savtúltengés ellenszere is lehet. A héjában főtt, vagy sült krumpli emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás ellen is. A nyers burgonya leve kiváló vízhajtó, ezért a fogyókúrába és salaktalanító kúrákba is be lehet illeszteni. Felső légúti gyulladás esetén is remek gyógymód.  

Amerikai kutatók vizsgálatai szerint a burgonya vérnyomáscsökkentő hatással is bír. Ha a krumplit nem bő zsírban vagy olajban sütjük, hanem zsiradék nélkül készítjük el, például megpároljuk, akkor megőrizzük a benne lévő értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, és tápláló eledelt kapunk. A burgonya ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz jótékony hatású antioxidánsokat is, ezért fogyasztásuk a szív- és érrendszerre különösen jótékony hatást gyakorol, mindamellett, hogy megköti a káros szabad gyököket a szervezetben, ezáltal segít megakadályozni a daganatos megbetegedések kialakulását.  

Az amerikai Scranton Egyetem Kémiai Tanszékének kutatói túlsúlyos és elhízott, magas vérnyomású embereket vizsgáltak, akik egy hónapon keresztül naponta kétszer 6-8 darab kisméretű, mikrohullámú sütőben, héjastól megpárolt lila húsú burgonyát kaptak. Mivel sütéskor a nagy hőhatás következtében a burgonyában lévő jótékony hatású anyagok megsemmisülnek, és elsősorban a keményítő és zsír marad meg, ezért a vizsgálatban mikrohullámú sütőben párolták a burgonyát, ami a kutatók szerint a tápanyagok megőrzésének legjobb módja. A kutatók figyelték a résztvevők vérnyomását és azt tapasztalták, hogy az átlagosan 4 százalékkal csökkent a burgonyafogyasztás hatására. Vizsgálták a testsúly változását is, de nem tapasztaltak testsúlynövekedést a hízlalónak tartott, burgonyában gazdag étrend hatására, sőt hosszú távon a vércukorszint és a lipidszint sem emelkedett.  

Korábbi kutatások is azonosítottak olyan alkotóelemeket a burgonyában, amelyek a magas vérnyomásos betegségben alkalmazott gyógyszerekhez, az úgynevezett ACE-gátlókhoz hasonló hatást váltanak ki. Ezen túl a burgonyában - a brokkolihoz és a spenóthoz hasonlóan - tápláló fitovegyületek is találhatók. A kutatók azt feltételezik, hogy a vizsgálatban részt vevő lila húsú burgonyához hasonlóan a jóval olcsóbb fehér húsú burgonya ugyanolyan jótékony hatású.

Írta: Kármán Nikola

Oltassal a Lyme-kor ellen 16 9A Lyme-kór nagy veszélyt jelent, de egy újfajta védőoltással akár már három év múlva kivédhetővé válhat e súlyos betegség.

A kutyák Lyme-kór elleni oltása már elérhető, ez a védelem azonban emberek számára eddig nem volt meg. Most azonban bostoni tudósok felfedezték az emberek számára is megfelelő védőoltást. A hagyományos oltások megtanítják az immunrendszert arra, hogy egy idegen vírust vagy baktériumot ismerjenek fel. Sokszor ezt úgy érik el, hogy gyengített formában a szervezetbe kerülnek. Noha védőoltásnak nevezik, az új szer nem így működik, inkább passzív immunizálásról van szó. A University of Massachusetts kutatói által kifejlesztett Lyme-oltás egy olyan specifikus antitest, amely a véráramban keringve azonosítja a baktériumot, kapcsolódik hozzá, majd elpusztítja a baktériumsejtet. Az antitest életciklusa csupán hat-kilenc hónap, ezért az oltást évente kell majd adni. Az egérkísérletek egyelőre biztatóak. A kutatások alatt a rágcsálók sokkal jelentősebb fertőzött kullancshatásnak voltak kitéve, mint egy átlagember lehet kullancsszezonban, és ennek ellenére védettek maradtak. A számítások szerint még három év, és az oltás forgalomba kerülhet.

A kullancsok számos súlyos és halálos betegséget terjesztenek, célszerű elkerülni a találkozást velük. Európában számos fertőzést terjesztenek, többek között az agyhártyagyulladást, a Lyme-kórt, a Tibola-t, és a nyúlpestist. A kullancs által terjesztett Lyme-kór egy bakteriális fertőzés, amelynek lappangási ideje változó: egy nap, de akár egy év is lehet. Legjellegzetesebb tünete a csípés körül kialakuló bőrpír. Kezeletlenül az arcon is bőrpír jelentkezik, majd arcidegbénulás alakul ki. Láz csak ritkán, főleg gyermekeknél fordul elő. Vándorló fájdalmak és érzészavarok mutatkoznak. A szívizomgyulladás ritka, ez rövid lappangási idő után jelentkezik, lassú pulzusszámmal. Ízületi gyulladás is előfordul, főleg a térdekben, amely három hónapos lappangási idő után jelentkezik, majd ugyan magától elmúlik, de aztán máshol jön elő. Ha időben elkezdik kezelni, antibiotikummal megszüntethető a fertőzés.

vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos fertőzések száma ugyan Magyarországon az elmúlt tizenöt évben évi ötven körülire csökkent, de Európa más országaiban jelentősen megnőtt e betegség gyakorisága. A kór kivédhető, hiszen több mint húsz éve létezik ellene védőoltás. A fertőzés lappangási ideje általában egy hét, de lehet akár egy hónap is. Az első két-három napban kisebb láz jelentkezik, majd pár nap tünetmentesség után nagyon magas láz, heves fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalom kíséretében idegrendszeri tünetek alakulnak ki. Ezek eszméletzavarhoz, bénuláshoz vezethetnek. A betegség egy százalékban halálos, tíz százalékban életre szóló bénulás alakul ki, harminc-negyven százalékban szellemi és fizikai károsodás marad vissza.

A tibolát is a kullancs által terjeszti, amely egy nyirokcsomó gyulladás. Főleg nőket, hosszú vagy dús hajú férfiakat érint. Nagytestű kullancs terjeszti, különösen gyakori lovakkal történő érintkezés után. A csípés a fejbőrön észlelhető, ahol rövid lappangási idő után helyi, fájdalmas duzzanat és váladékozó seb keletkezik. Mivel gyakran spontán meggyógyul, csak súlyos esetben kezelik antibiotikummal. A nyúlpestis szintén előfordul a kullancs általi csípések nyomán. A csípés helye ennél a ritka fertőzésnél megduzzad. Nagyon fájdalmas, magas lázzal jár, a nyirokcsomók is megduzzadnak. Rengeteg szövődménye lehet, de megfelelő antibiotikumos kezelés esetén csak ritkán halálos kimenetelű. Érdemes tehát e kellemetlen és veszélyes betegségek elkerülése érdekében megelőzni a bajt, és kivédeni a kullancs csípéseket.

A kullancsok leggyakoribb előfordulási területei az erdős, füves, nyirkos helyek, de megtalálhatók a kertekben is, az aljnövényzetben. Szabadtéri programok során ezért érdemes olyan ruházatot ölteni, amely megakadályozhatja a kullancsok bőrre kerülését, és javasolt kullancs elleni, távoltartó készítményeket is alkalmazni.

Írta: Kármán Nikola

Gasztro kulonlegesseg es nepi gyogymod egyben a komeny 16 9A köménymag évezredek óta számos nép konyhájában megtalálható fűszer, többek között Magyarországon is az ételek egyik legnépszerűbb hozzávalója, és a népi gyógymódok alapvető kelléke.

A kömény Keletről származik, akárcsak a legtöbb fűszer, de ma már akár a saját konyhakertünkben is termeszthetjük, ugyanis nem igényel sok odafigyelést. Szerte a világon felfedezhető a különböző nemzetek konyhaművészetében, a mexikói, az észak-afrikai és a thai ételek ízvilágában egyaránt. Nem véletlenül, hiszen a kömény az egyike azoknak a fűszereknek, amely szinte bármilyen éghajlat alatt megterem. A fűszerkömény Európában a 13. században terjedt el.

A köménymag az egyik olyan fűszerünk, amelyben szinte a vitaminpaletta összes eleme megtalálható, például A-, C-, E- és B-vitaminok, ezenkívül pedig számos ásványi anyagot, többek között magnéziumot, káliumot, kalciumot, rezet, mangánt, szelént, cinket és vasat is tartalmaz. Ezáltal a növény hatékonyan képes fellépni a különböző vírusokkal és baktériumokkal szemben, így pozitív hatással alkalmazható többek között a torokgyulladás kezelésére, és általános immunerősítésre is, amely a téli időszakban különösen fontos.

A kömény illóolajai között megtalálható a kuminaldehid is. Ez gátolja az alda-szinuklein csomósodását, amely olyan súlyos neurodegeneratív betegségek kialakulásában játszik szerepet, mint például a Lewy-testek által okozott elmebaj, és a Parkinson-kór. A kömény magja illóolajokat, zsírosolajat, flavonoidokat és fehérjét tartalmaz. A karvon illóolajának köszönhetően számos egészségügyi panasz és betegség esetén sikerrel alkalmazhatók a köményből készült ételek és készítmények.

A kömény a gyomor- és a béltraktus működésére hat elsősorban: serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó hatással bír. A köménymag stimulálja a hasnálymirigyet, így hatására az több olyan enzimet képes előállítani, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez. Emellett a túlzott savképződés ellen is sikeres az alkalmazása. Jótékonyan hat a bélflórára is, különleges szerepet játszik a belek tisztításában, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek. A kömény megszünteti a puffadást, és segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását is. A puffadás gyors leküzdéséhez forraljunk fel 2 dl vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Forraljuk tovább így még nagyjából öt percig, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni és igyuk meg.

A népi gyógyászatban a kömény fogyasztását szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére is ajánlják. A köményben található vas a vérszegénység kezelésében is segíthet. A vas ugyanis szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő, amely anyag a sejtekhez szállítja az oxigént. Az ősi keleti hagyományok szerint a cukorbetegségre is rendkívül jó hatással van. A szakemberek szerint a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítségével könnyebben elalszunk.

A köményt számos ételhez használhatjuk. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, kőrözöttek, sajtok, péksütemények, kenyerek, pogácsák különleges ízesítője, de a savanyúságok és a savanyú káposzta alapvető fűszere is, amelyet egész és őrölt formában is beszerezhetünk bármely boltban. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk. A köménymagot nemcsak ételek ízesítésére használják, hanem számos ital elkészítésénél is alkalmazzák. Dániában a gabonapálinka összetevője, Németországban a likőrök egyik ínyenc alapanyaga. A köménymagból akár tea is készíthető.

Írta: Kármán Nikola

Boldogga tesz a sorfogyasztas 16 9A sör számos jótékony hatásáról lehet tudni már egy ideje, de nemrégen arra is rájöttek egyes kutatók, hogy a sörfogyasztás boldogságot okoz.

Szakemberek szerint a sörben olyan összetevők találhatóak, amelyek boldoggá teszik az embert, mivel az agy dopamin receptorait aktiválják. A hordenin nevű összetevő az, amely a maláta árpában bőségesen megtalálható, és amely emeli az ember kedélyállapotát. A német kutatást vezető Monika Pischetsriedert szerint a hordenin az agy jóérzésért felelős központját stimulálja, amelynek következtében az ember jókedvűbb, optimistább és mosolygósabb lesz.

A sörfogyasztásnak egyébként számos jótékony egészségügyi hatást tualjdonítanak a szakemberek. Svéd kutatók szerint a sörfogyasztás védi a szívünk egészségét. Erre 1500 nő egészségügyi állapotának vizsgálatából következtettek. Akutatás során a hölgyek alkoholfogyasztási szokásait mintegy 50 éven keresztül figyelték, a végeredmény pedig az lett, hogy azon nőknél, akik mérsékelten fogyasztottak sört, azaz hetente egyszer vagy kétszer, 30 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a szívroham. A sör ugyanis számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely segíthet az artériafalak megvastagodásának elkerülésében, amely gyakran vezethet szívrohamhoz, illetve stroke-hoz.

A sör vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért a sörivóknak kisebb esélye van a vesekövek kialakulására. Emellett csontjainknak is jót tesz, mert a keserűbb, világosabb sörökben jelentősebb mennyiségű ortokovasav található, amely erősíti a csontokat. Egy spanyol kutatás azt is megerősítette, hogy a barna sörben található bétaglukán nevű oldható rost hatására a koleszterinszintünk is csökken.

Pozitív eredményt csak a mértékkel történő, minőségi sörök ivása hozhat. Bármilyen furcsán is hangzik, a sör a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne. A sör természetes alapanyagokból készül: komlóból, élesztőből, malátából, és legnagyobb mennyiségben vízből. Tartalmaz többek között B6-vitamint, folsavat, káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, ezáltal megelőzheti az epe- és vesekőképződést, a komlóban megtalálható anyagok pedig megakadályozzák a csontokban a kalcium lebomlását. Ezért szakemberek azt javasolják, hogy akár napi szinten fogyasszunk sört, de természetesen csak mértékkel. Az ajánlott adag naponta három dl 4,5 %-os sör. Egyes kutatások azt mutatták ki, hogy férfiaknál napi 2, nőknél napi 1 pohár sör tesz jót az egészségnek. Főleg akkor érvényesül ezen ital jótékony hatása, ha valamilyen életkorral járó betegségben szenved az illető.

vesekő kialakulásának kockázatát a sörivással vizsgálatok szerint nagyjából 40%-kal csökkenthetjük. A sörben oxidációs folyamatokat gátló anyagok is vannak, így ez az ital szerepet játszik a rákkal szemben folytatott küzdelemben. Egy pohár sör kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az ugyanakkora alkoholtartalmú fehérbor, és fele annyit, mint a vörösbor. A komlóban lévő flavonoidok elsősorban a gyomor- és bélrendszeri daganatok, a mellrák és a pajzsmirigyrák leküzdésében fontosak, de szíverősítő, és csontritkulást megelőző hatásuk is van. Ez az ital segíti a bélműködést, a tápanyagok felszívódását, valamint csökkenti a koleszterinszintet, amely által kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség.

Charlie Bamforth, a Kaliforniai Egyetem élelmezéstudományi tanszékének vezető professzora szerint is kedvező hatással van a sör az egészségre, többek között csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. Dr. R. Curtis Ellison, a Bostoni Orvosi Egyetem prevenciós központjának vezetője szerint a sör segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében is. Abban az esetben azonban, ha túl sok, vagy elégtelen minőségű alkoholt fogyasztunk, éppen ellenkező hatást érhetünk el, azaz károsan befolyásolhatjuk szervezetünk működését. Azok esetében ugyanis, akik napi öt, vagy ennél több alkoholos italt fogyasztanak, 30%-kal nő a korai elhalálozás mértéke.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon