STREPSILS TERMÉKLEÍRÁS HELYESBÍTÉS

Tstrepsils-sisztelt Vásárlóink!

Ezúton szeretnénk önöket tájékoztatni, hogy a 2016. szeptember 26. és 2016 október 23. között érvényben lévő akciós katalógusunk 6. oldalán szereplő, a Strepsils Honey and Lemon szopogató tabletta 24x termékleírása tévesen került feltüntetésre.

A termék helyes leírása az alábbi:
Torokfájás esetén a Strepsils szopogatótabletták gátolják a vírusok, a baktériumok és a gombák szaporodását valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével.

Forgalmazó: Reckitt Benckiser Kft., 1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870 E-mail: gyogyszer @ rb.com
Kérdés esetén forduljon bizalommal gyógyszerészéhez.
A téves megjelenítésért szíves elnézésüket kérjük.

Egy eleten at is elkiserhet az IBS ha nem kezeljuk megfeleloen 16 9Rengeteg ember életét megkeseríti az irritábilis bél szindróma, amely sok kellemetlenséggel és fájdalommal jár. Megfelelő kezeléssel azonban kordában tartható.

Mivel a bélrendszerünk a „második idegrendszerünk”, ezért a stressz erre a területre is nagyon komoly kihatással van. Fokozott idegi és lelki megterhelések során ne csodálkozzunk hát, ha megjelennek a gyomor- és bélrendszeri problémák. Az IBS is ekkor, ennek hatására alakul ki inkább, amely rendkívül kellemetlen tünetekkel és fájdalommal járhat. Megfelelő odafigyeléssel és kezeléssel azonban megszüntethetjük. A fiatalok és a nők esetében inkább van jelen, mint másoknál. Szervi elváltozással nem jár, de az emésztőrendszer funkciózavara jelentkezik, amely olyan krónikus panaszokkal jár, mint hasfájás, hasmenés, székrekedés, puffadás, görcsök, alhasi nyomásérzés, teltségérzet, hányinger, hányás. E panaszok akár egy életen át fennállhatnak. Általában 20 és 30 éves kor között jelentkezik először, és nőknél kétszer olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál. Egyetemista és nagy megmérettetés előtt álló fiataloknál szintén nagyon sokszor megfigyelhető a kialakulása.

Pontos kiváltó okai teljesen még nem ismertek, de valószínű, hogy az agy és a bél közötti információcsere zavara a betegség egyik oka. Az idegi hírvivő anyagnak, a szerotoninnak, amely többek közt a bélfunkció és a fájdalom érzékelésének szabályozásáért is felelős, kulcsszerepe lehet az irritábilis bélszindróma kialakulásában. A panaszokat a lelki és a fizikális megterhelések súlyosbítják, de sok esetben éppen a betegség megjelenése miatt alakulnak ki lelki gondjai a betegnek. A kór számos pszichoszomatikus tünettel is jár, úgy, mint levertség és alvászavar. Az IBS kialakulásában nagy szerepe van a stressznek. A szervezet ugyanis úgy válaszol az egyes stresszhelyzetekre, hogy stresszhormonokat juttat a vérbe, és ezáltal a különböző szervekbe, így a gyomor- és bélrendszerbe is. Ennek hatására a bélnyálkahártya egy része elhal vagy begyullad, és felborul a bélflóra egyensúlya, azaz előtörnek a káros baktériumok. Mivel az immunrendszer ellenanyag termelő sejtjeinek a hetven százaléka a bélben található, mindez rendkívül negatívan hat a szervezet általános állapotára és a védekezőképességére.

Fontos ezért, hogy a bélben található baktériumok egyensúlya újra helyreálljon, hiszen az ép bélnyálkahártya segíti az emésztést, a táplálék és a vitaminok felszívódását, és szabályozza a megfelelő bélmozgást. Ehhez probiotikumokat javasolt alkalmazni. Kutatók kimutatták, hogy e betegségben szenvedők közül sokak bélfalában nagyszámú fehérvérsejt található, amely a bélfal gyulladását jelzi. Mielőtt az orvos a diagnózist felállítaná, labor- és székletvizsgálatokkal, ultrahanggal ki kell zárnia más betegségeket, mint például a Chron-betegséget, a krónikus vastagbélgyulladást, és egyéb, esetlegesen fennálló kórokat.

A kezelés elsősorban a panaszok enyhítését célozza, mivel maga a betegség sok esetben egy életen át megmarad, vagy kiújul. A gyógymód része a helyes étrend és a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása, emellett a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelés. A diéta során kerülni kell minden olyan ételt és italt, amelyek után az IBS tünetei észlelhetők, valamint a savas, puffasztó, szénsavas, zsíros és olajos ételek és italok fogyasztását, így például az erős fűszereket, a kávét, az alkoholt, de a nikotint is. Javasolt egyszerre csak keveset enni, naponta több alkalommal. Mivel a panaszokat a stressz komolyan befolyásolja és kiváltja, mindenképpen csökkenteni kell annak előfordulását. Fontos a rendszeres testmozgás is, amely erősíti a bélfunkciót és csökkenti a stresszt. Mivel sok esetben hosszú éveken át kell a tüneteket kezelni, javasolt a gyógyszereket egy idő után természetes szerekre, gyógynövényekre cserélni. A puffadáson például segíthet a kamilla, a kömény, az édeskömény, az ánizs; fájdalomcsillapítóként pedig a borsmenta lehet hatásos.

Írta: Kármán Nikola

Mar a tavaszi napsutes is megviselheti a napallergiasokat 16 9Rengetegen küzdenek a napallergiától, ami nemcsak a nyári kánikulában nehezíti meg az érintettek életét, hanem már a tavaszi hónapokban is.

Napallergiáról akkor beszélhetünk, ha a tünetként megjelenő kiütések mind a napfénynek kitett testfelületeken, mind a ruhától védett területeken jelentkezik. A napallergia tünetei változatosak lehetnek, a kiütésektől, a piros foltokon át az egyéb bőrelváltozásokig, amelyek már rövid fényhatás után is megjelenhetnek akár az egész testen. A bőr felhólyagosodhat, viszkethet, amelyet égő érzés kísérhet. A tünetek elmúlnak, ahogy a bőr naptól védett helyre kerül. A hasonló tünetek miatt sokan összetévesztik a napallergiát a leégéssel, de amíg az utóbbit hámlás követi és elmúlik, az allergiát nem kíséri hámlás, és bár elmúlik, bármikor újra kezdődhet, ha napra kerül az érzékeny bőr. A napallergia kialakulásának hátterében örökletes tényezők állnak, úgy, mint a bőrszín, a bőr pigmentációja, a szeplők és anyajegyek száma. Egyes kozmetikumok, gyógyszerek és a napsugárzás együttes hatása is fokozhatja a bőr fényérzékenységét, valamint az UV-B sugárzás mellett az UV-A sugárzás is közrejátszhat a napallergia kialakulásában. 

A megelőzés nehéz, mivel a kialakulás pontos oka nem ismert, de mindenképpen kerülni kell a leégést, és megfelelően kell napozni, vagy akár ki is hagyni ezt a tevékenységet. Napozás előtt ne használjunk kozmetikumokat közvetlenül a bőrön, és naptejet is úgy válasszunk, hogy az megfelelő legyen a bőrtípusunknak. Először csak rövid időt töltsünk a napfényben, majd egyre nyújthatjuk a napozás időtartamát, persze csak ésszerű határig. Minél világosabb a bőrünk, annál lassabban kell növelni a napozással töltött időt. Nem mindegy az sem, mikor szándékozunk kifeküdni a szabad ég alá. Az orvosok szerint délelőtt 11 óráig, majd délután 16 óra után szabad napfürdőt venni. A köztes időszakban ugyanis sokkal erősebb az UV-sugárzás és annak káros hatása. A leégés megakadályozható, ha fényvédő krémet, naptejet használunk, és kalapot, sapkát, fejfedőt viselünk. Ezzel megelőzhetjük azt is, hogy napszúrást kapjunk. A homok, a beton növeli az UV sugarak hatását, és ne gondoljuk, hogy a vízben biztonságban vagyunk, mert a víz visszaveri a napfényt, ezért fürdés közben is résen kell lenni.   

Gyermekek esetében a 40-es, 50-es faktorszámú naptejet ajánlják a bőrgyógyászok, amellyel naponta többször is be kell kenni őket. Az 1. bőrtípusba tartoznak a vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek, akik szinte sohasem barnulnak le, viszont annál gyorsabban leégnek. Számukra szintén a 40-es, vagy annál is erősebb fényvédő javasolt, ahogyan a napallergiások számára is. A 2. típusba tartozók először leégnek, majd lebarnulnak, így számukra a 20 faktor a megfelelő. A 3. típusba tartozó emberek egészen jól és gyorsan barnulnak, nekik a 10-es faktorszámú is elegendő. A 4. típus szinte sohasem ég le, az 5. típusba az észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán térségek lakói sorolhatók, a 6. típus pedig a fekete bőrű emberek. Ők 10-es vagy annál alacsonyabb faktorszámmal is komolyabb kockázatok nélkül napozhatnak.  

A leégés által szerzett komolyabb bőrsérülést, például a hólyagokat lehetőleg orvossal kezeltessük, főlek akkor, ha napszúrást is kaptunk. Ha azonban a házi praktikák mellett döntünk, mielőbb csökkentsük a fájdalmat, a duzzadást, és akadályozzuk meg az elfertőződést. Erre jók bizonyos vény nélkül kapható krémek, gyulladáscsökkentők. A hideg vizes borogatás csak kiegészítő kezelésként jöhet szóba. Ha az otthoni trükkökkel nem sikerül megoldani a problémát, az orvos írhat fel szteroid gyulladásgátló készítményeket is. A corticosteroid tartalmú gyógyszerek például felgyorsítják a bőr gyógyulását és csökkentik a fájdalmat, lehúzzák a duzzanatot. Súlyos égések esetén azonban nem javasoltak, mert fokozzák az elfertőződés kockázatát.  

Írta: Kármán Nikola

Halalos kovetkezmenyei vannak a levegoszennyezesnek 16 9Vizsgálatok szerint a levegőszennyezés végzetes kimenetelű egészségügyi problémák kialakulásáért tehető felelőssé, többek között szívinfarktust okozhat.

Egy kanadai vizsgálat a környezetszennyezés és az orvosi kezelést igénylő depressziós esetek között keresett és talált összefüggést. A kanadai Egészségügyi Minisztérium munkatársai Mieczysław Szyszkowicz vezetésével vizsgálták, van-e összefüggés a levegőszennyezettség és a sürgős beavatkozást igénylő depressziós helyzetek között. A szakemberek 1992 és 2002 között több mint tizenötezer olyan beteg kórlapját vizsgálták meg, akik súlyos depressziós tünetek miatt fordultak orvoshoz Edmontonban. A szakemberek értékelték a depresszió súlyosságát, valamint kielemezték a legfontosabb levegőszennyező anyagok koncentrációját (CO, NO2, SO2, O3), valamint értékelték a szálló port méret szerint is (PM10 és PM2,5). A részletes elemzés azt mutatta, hogy az összes szennyezőanyag független kockázati tényező volt, azaz felelőssé tehető azért, hogy a depressziós betegek orvoshoz fordultak. A levegőben lévő káros anyagok 4-7 %-kal növelik meg az orvoshoz fordulást, azaz ha nem lenne levegőszennyezés, ennyivel kevesebb sürgősségi depressziós esettel találkozhatnának a kórházak. A szennyezőanyagok különösen a nőkre gyakorolnak kedvezőtlen hatást.

Más vizsgálatok szerint az ipari és közlekedési eredetű légszennyeződés szélütést és szívrohamot okoz, ezért a szakemberek szerint az embereknek el kellene kerülniük a szmog belélegzését. Hat év egészségügyi kutatásainak szisztematikus áttekintése megerősítette az amerikai kutatókat, hogy a légszennyezés következtében növekszik az artériák elzáródásának kockázata, és kapcsolatba hozható az idő előtti halálozással is. A szakértők szerint a fosszilis tüzelőanyagok, a szén, az olaj, a benzin elégetése során keletkező, finom szemcseméretű égéstermék a legveszélyesebb. Robert Brook, a jelentés vezető szerzője, a Michigani Egyetem munkatársa szerint még az egyébként egészséges emberekben is akár órák, vagy napok alatt közvetlenül növeli a szívroham, szélütés kockázatát, ha ezeket az apró részecskéket nagyobb koncentrációban tartalmazza a levegő, amelyet belélegeznek. Az apró részecskék hatása alapvetően közvetett lehet azáltal, hogy gyulladást okoznak, de az sem kizárt, hogy olyan kémiai anyagokat szállítanak, amelyek közvetlenül is károsítják az egészséget. A szervezet válaszreakciói miatt növekszik a trombózis valószínűsége, károsodnak az erek és a keringés, emelkedik a vérnyomás, romlik a szív teljesítménye, mindez végül szívrohamhoz, szélütéshez, illetve halálhoz vezethet. A szakértők azt ajánlják, hogy különösen a nagyobb kockázattal élők, az idősebb, keringési problémákkal küzdők figyeljenek az aktuális légszennyezési adatokra, és limitálják a szabadban, a szennyezett levegőn eltöltött időt.

Egy brazil felmérés megdöbbentő eredményei szerint Sao Paulóban az AIDS és a közlekedési balesetek együttvéve kevesebb halálesetet okoznak, mint a légszennyezés. Csak a légszennyezés miatt napi 9 halálesettel számolhatnak a Sao Pauloiak, azaz évente 3500-an halnak meg emiatt, míg az AIDS-es és balesetes halálozások száma együttesen mindössze 1624 volt a tavalyi évben. A légszennyezést a metropoliszban közlekedő 6 millió közlekedési eszköz idézi elő, amelynek 10%-a dízelmotorral üzemel, és a levegőre káros anyagok 62%-ának kibocsátásáért felelős. Az autók által kibocsátott káros anyagok kibocsátásának csökkentése érdekében többek között a dízelüzemanyag kéntartalmának csökkentését tervezik, amivel előreláthatólag évi 150 életet mentenének meg. Ez szakértők szerint az AIDS miatt bekövetkező halálozások számával egyezik meg. A légszennyezés által okozott egészségügyi problémák kezelése sok költséggel jár: becslések szerint a város évente másfél milliárd USA-dollárt költ erre évente.   

Írta: Kármán Nikola

Kezdjuk ujult erovel a tavaszt meregtelenitsunk termeszetesen 16 9Az időnkénti méregtelenítésre, főleg a téli időszak után azért van nagy szükség, mert a különféle káros anyagok a szervezetünkben lerakódva megbetegíthetnek bennünket. Nézzük, hogyan tudjuk testünket a természet erejével tisztítani!

Bár a szervezet számára évközben is szükség van arra, hogy olykor tartsunk egy-egy tisztítókúrát, tél után különösen úgy érezhetjük, hogy kimerültünk, és raktárainkat fel kell tölteni, valamint meg kell szabadulnunk a felgyülemlett méreganyagoktól.A salaktalanítást a testünk önmaga is elvégzi, de erre mi is rásegíthetünk. Elsősorban arra kell figyelnünk, hogy megelőzzük a méreganyagok felhalmozódását, azaz tudatosan együnk, igyunk, sportoljunk, és úgy alakítsuk az életmódunkat, ahogyan egészségesek maradhatunk. Ha viszont úgy érezzük, hogy szükség van a beavatkozásra, utólag is rendbe szedhetjük magunkat.

Egyes növényeket és gyógynövényeket már évezredek óta használják orvosságként a különböző betegségek ellen. Néhány ezek közül kifejezetten méregtelenítő hatással bír, így többek között a kamilla, a csalán, a gyermekláncfű, a zsálya, vagy az articsóka. Választhatunk kifejezetten ínyenc megoldást is a szervezet salaktalanítására, például teakúra formájában. Méregtelenítésként leginkább a zöld tea, a csalán-, a zsurló-, és a pitypangtea hatásos.

A máriatövist már az ókori görögök és rómaiak is használták. Mára már több száz vizsgálattal igazolták e növény jótékony hatását, különösen májvédő és tisztító tulajdonságát, amelyet fő hatóanyagának, a szilimarinnak köszönhet. A máj méregtelenítése azért is fontos, mert e szervünk többféle tápanyag, többek között a zsírok lebontásában játszik elsődleges szerepet, valamint semlegesíti a gyógyszerek, a káros vegyi anyagok és az alkohol negatív hatásait. A máriatövis megakadályozza a májban termelődő, a méregtelenítéshez szükséges glutation kiürülését.

A csalán az egyik legerősebb vértisztító növény. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, és fokozza a szervezet védekező erejét. A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak is érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert ennek segítségével még idejében kiválasztódik a homok. A csalán tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük.

Az articsókáról sokan nem tudják, de rendkívüli eredményeket képes elérni a szervezet méregtelenítésében. Nagyon gazdag ugyanis cynarin-ban, amely kimossa a szervezetből az anyagcsere folyamán keletkezett mérgeket. Keserűanyag tartalma elősegíti az emésztőnedvek és az epe termelését, ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet.

Vese és húgyhólyag problémákra kiváló a gyermekláncfű, emellett kitűnően alkalmazható vízhajtóként, emésztés elősegítőként, és tökéletes a méregtelenítésre. A bodza minden részét használhatjuk gyógykúrára. Vértisztításra, vizelethajtásra, izzasztásra leginkább a virágából készült tea ismert. Segíti az emésztést, enyhíti a köhögést, gyorsítja a nátha lefolyását. Virága enyhe hashajtó, bogyója viszont hasfogó hatással bír.

Az avokádó telítetlen zsírsavakat és rostokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztést és gyorsítják az anyagcserét. A cékla vörös színét adó növényi pigmentek gyulladáscsökkentő és gombaölő hatással rendelkeznek, amelyek elősegítik a sejtek regenerálását, különösen a májban, amely a szervezet méregtelenítő központja. A kapor vizelethajtó hatása révén képes segíteni a szervezetből a mérgek kiürülését. A zöld tea vizelethajtó hatással rendelkezik, amely segít eltávolítani a felgyülemlett mérgeket. A citrom rendkívül gazdag C-vitaminban és antioxidánsban, valamint fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag búzafűből készült lé alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, és a tisztítókúrák hatásos összetevője.

Írta: Kármán Nikola 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon