Espumisan MAX kiszerelés helyesbítés

Tespumisan-alma-optisztelt Vásárlóink!

Ezúton szeretnénk önöket tájékoztatni, hogy a 2017. április 01. és 2017 április 30. között érvényben lévő akciós katalógusunk 11. oldalán szereplő, a Espumisan MAX lágy kapszula kiszerelése tévesen került feltüntetésre.

A helyes kiszerelés a termékfotón is látható 20db-os verzió. A téves megjelenítésért szíves elnézésüket kérjük.

Espumisan MAX lágy kapszula 20x Orvostechnikai eszköz

A kockázatokról olvassa el a használati útmutató, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Bobeszeduseg jelezheti az Alzheimer-kort 16 9Szakemberek szerint érdekes tünet lehet, ha valaki sokat beszél. Ez a jelenség ugyanis az Alzheimer-kór kialakulására utalhat.

Egyes szakemberek szerint elképzelhető, hogy már a demencia egy korai jele lehet, ha valaki a megszokottnál bőbeszédűbb. A szakemberek főként olyan embereket vizsgáltak, akik enyhe kognitív gyengüléssel küzdöttek. Dr. Janet Cohen Sherman, a Massachusetts General Hospital munkatársa és csapata Ronald Reagan, Irish Murdoch és Agatha Christie beszédét vizsgálta különféle hangfelvételek segítségével. Mindhárom hírességről köztudomású, hogy idősebb korukban az Alzheimer tüneteit mutatták. Ronald Reagant a visszavonulása után hat évvel diagnosztizálták a betegséggel. A szakember szerint jól észrevehető, hogy egy ponton csökkent az egyedi szavak használata beszédeiben, és egyre többször ismételte el ugyanazokat az állításokat. Ezután még több kötőszót és tartalom nélküli töltelékszavakat kezdett használni, végül pedig folyamatosan ezeket ismételgette, például ezeket: végül is, tulajdonképpen, voltaképpen, nos, ami azt illeti, bizonyára, feltehetően. Korábban ezek a szavak nem tartoztak a szótárához ilyen mértékben. A hírességek mellett 22 egészséges és 22 enyhe kognitív hanyatlással küzdő ember beszédmódját is megvizsgálták, ami megerősítette a szakemberek feltételezését, amely szerint a bőbeszédűség az Alzheimer-kór egy korai jele lehet.

Az Alzheimer-kór előfordulása rendkívül gyakori, felmérések szerint a világon hét másodpercenként diagnosztizálnak újabb beteget. A kór során az agyszövet elsorvad, azaz folyamatosan előrehaladó, degeneratív agybetegségről van szó. Kialakulhat szépen-lassan, észrevétlenül, alattomosan, de akár kötődhet egy konkrét eseményhez is, például valamilyen lelki traumához, amely hirtelen feltűnővé teszi az addig rejtett tüneteket. Ez főleg akkor észrevehető, amikor valamilyen súlyos fizikai trauma éri a beteget.

A leglátványosabb tünetek egyike a memóriazavar, de később olyan szellemi károsodás következik be, amely már képtelenné teszi a beteget a tanulásra, a megfelelő szóbeli kifejezőképességre, és a képzelőerejét is elveszíti. A betegség a szellemi képességek súlyos és megállíthatatlan romlásával jár tehát együtt, és egészen addig fokozódik, amíg már végül a mindennapi teendők elvégzése is nehézségekbe ütközik a beteg számára. A betegség lefolyása az első tünetek megjelenésétől kezdődően általában 8-10 év, de ez egyénenként eltérő. Mivel e kór gyógyíthatatlan, ezért csak a lefolyását lehet lassítani, a beteg életminőségét javítani. A gyógyszeres kezelés mellett egyes mozgásterápiák is segítenek ebben, hiszen a mozgás hatására a vérkeringés felgyorsul, és ezáltal a test minden része jobb vérellátásban részesül. A betegség kialakulását bizonyos tényezők, például fertőzések, csökkent agyi vérellátás, és genetikai érzékenység kombinációi eredményezik.

Egyes kutatók szerint védőoltással megelőzhetőnek tűnik az Alzheimer-kór.A szakemberek szerint, ha évtizedekkel a betegség kezdete előtt, azaz nagyjából negyvenévesen megkapják az emberek a vakcinát, akkor az kitakaríthatja azokat a lerakódásokat az agyból, amelyek blokkolják az agyi elektromos jeladást. A védőoldás beindíthatja az immunrendszert, amely eltávolítja az agyi lerakódásokat.A vakcina ugyanabból az amiloid béta fehérjéből készül, amely az Alzheimer-kóros betegek agyában felhalmozódik. 

Más szakemberek arra jöttek rá, hogy egy bizonyos étrend jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A Rush Egyetem kutatói által kialakított MIND elnevezésű étrend 10 ajánlott ételféleséget kínál. Ajánlottnak tartják a zöld leveles zöldségeket és egyéb zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halat és a baromfihúst, az olívaolajat, valamint a bort. A vizsgálatban azoknál a résztvevőknél, akik a MIND-étrend szerint táplálkoztak, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.  

Írta: Kármán Nikola

Elege van az allergiabol Probalja ki az immunterapiat 16 9Az allergiások élete főleg tavasszal és nyáron rendkívül nehéz lehet a sok, természetben lévő allergén anyagtól. Az immunterápia azonban segíthet megoldani ezt a problémát.

Az egészséges emberi szervezet védekező mechanizmusa megóv az ártó külső behatásoktól. Amikor az egyébként ártalmatlan infekciót szervezetünk rossz hatásként érzékeli, immunrendszerünk működébe lép, de túlértékeli feladatát, és allergiás reakcióvalfelel a „támadásra”. Az allergiatehát a szervezet immunrendszerének túlzott működése olyan anyagok ellen, amelyek egyébként nem ártó hatásúak. Kellemetlen tünetek egész sorát hozza magával, így viszketést okoz a szem, az orr, a nyálkahártya körül, kiütések jelentkezhetnek a bőrön, tüsszögés és gyulladás lehet a következménye, vérbőség és duzzanatok is jellemzik. A jelenleg ismert nagyjából 20.000 allergén anyag száma jelzi, hogy egyre nagyobb a veszély.

Az allergiás anyag behatolási kapujaszerint a szakirodalom a következő allergiás megbetegedéseket ismeri: kontakt allergia, amely felületi érintkezéssel okoz allergiás tüneteket, csalánkiütést, viszketést, duzzadást, gyulladást például fémekre, vagy kozmetikai és ízanyagokra. Az ételallergia a bélben felszívódva hasi fájdalmakat és asztmás nehézlégzést okoz, az előzőekben említett csalánkiütések mellett. Méh- és darázscsípés allergia a szúrás után gyengeséget, ájulást, eszméletvesztést, köhögést, fulladást, kiütéseket produkál, veszélyessége miatt azonnal mentőt vagy orvost kell hívni. A legváltozatosabb tüneteket a gyógyszerallergia produkálja. Az inhalatív allergia belélegzés útján juttatja a légutak felületére, a nyálkahártyára az allergént, amelyre a szervezet érzékennyé vált. Ezek közül a legismertebb a pollen, amely februártól november elejéig folyamatosan gondot okoz az allergiásoknak. A mogyorótól a parlagfűig igen változatos és nagyszámú allergénről van szó, fa, fű, gabonafélék és gyomfélék egész arzenálja áll lesben. A házipor atka elporladó testanyagai és széklete rendkívül allergén, nátha, sőt asztmás fulladás jöhet létre. Idesoroljuk a penészgombák levegőbe kerülő szaporítótestei által kiváltott, és asztmás fulladással járó allergiát is. Szintén belégzés útján kerülnek az állati szőrök és váladékok, állati atkák az emberi nyálkahártyára allergiát okozva.

Nagyon sok ember életét keseríti meg az allergia, ráadásul úgy, hogy a legtöbben nem is tudják, hogy egy rendkívül érdekes módszerrel megszabadulhatnak e kellemetlen betegségtől. Ha nem találkozunk allergén anyaggal, nem lehetünk allergiás betegek, ezért a megelőzés a legfontosabb teendőnk. Az ezt célzó eljárások közül az egyik az immunterápia, amelyet elősorban az inhalatív és a méh-darázscsípés allergiára alkalmaznak. E módszer azon a logikán alapul, hogy a panaszokat okozó idegen anyagokat tisztítottan adagolják a szervezetbe, ezzel késztetve ellenanyag termelésére az immunrendszert. Ezek az anyagok megkötik a behatoló allergéneket, így megakadályozzák a tünetek kialakulását, tehát kivédik az allergiás reakciót. Ezáltal szoktatják hozzá a beteg szervezetét az allergénhez. Fontos, hogy kezdetben kis adagokban juttatják be, lassan növelve a mennyiséget. Lépésről lépésre haladva sikerül a tüneteket kiváltani, és az allergia okát is megszüntetik. Bár akkor a leghatásosabb az immunterápia, ha csak 1-2 allergénre érzékeny a beteg, mégis nagyobb számú allergénnél is alkalmazható, de ekkor a legerősebb tüneteket produkálóra irányul a kezelés. Az anyag adagolható cseppekben, nazális szippantópor vagy lenyelhető kapszula formájában, mégis a legelterjettebb az allergiás szezont megelőző injekciósorozat. Az eleinte hetente, később havonta adagolt allergént lassan megszokja a szervezet és képessé válik az elviselésére. Az immunterápia feltétele, hogy a betegséget a megelőző két évben gyógyszerekkel sikertelenül kezeljék. Az eljárás 5 évesnél idősebbeknél alkalmazható. Csak erre szakosodott orvos végezheti, hatékonysága vitathatatlan.    

Írta: Kármán Nikola

Igy kerulhetjuk el a vashianyt 16 9Mivel szervezetünk nem képes előállítani a vasat, ezért kívülről kell bevinni. A legjobb megoldások erre a különféle ételek. Nézzük, hogyan fedezhetjük napi vasigényünket!

Vas nélkül az oxigén nem képes eljutni a sejtekhez, így ez az anyag feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a szervezet életképes legyen. A felnőtt szervezet átlagosan 4-5 gramm vasat tartalmaz, amelynek nagy része a hemoglobin és a myoglobin szerkezetének része. A hemoglobin a vérben, a vörösvértestekben található óriásmolekula, amely az oxigén és a szén-dioxid szállítását végzi. A vér színe a vas oxidációs állapotától függ, amely a vér oxigéntelítettségének a következménye. Az oxigéndús vér világos piros, míg az oxigénben szegény, szén-dioxidban gazdag vér színe sötétebb árnyalatú. A myoglobin az izomsejtekben található, és a sejtek anyagcseréjében vesz részt. Emellett a csontokban és a májban található még nagy mennyiségű vas. A vas előállítására szervezetünk nem képes, ezért táplálkozással, kívülről kell bevinnünk.

Súlyos következményei lehetnek a hiányállapotnak, amelynek tünetei a hiány mértékétől függenek. A látens vashiány tünetei közé tartoznak a bőr és nyálkahártyák eltérései, a köröm felületén megjelenő barázdák, a köröm gyakori töredezése, a bőr szárazsága, sápadtsága. Mentális és pszichés jelenségek is társulhatnak ezekhez, például fáradékonyság, a koncentrálóképesség csökkenése, fejfájás. Csecsemő- és gyermekkorban a megfelelő vasellátottság a szellemi és fizikai fejlődés alapvető feltétele. A vashiány jelei a kimerültség, a sápadtság, a gyengeség, a légszomj, a fejfájás, a szédülés, az ingerlékenyég. A vasmérgezésnek a máj láthatja kárát. Súlyos vashiány esetén a hasnyálmirigy működése romlik, a vércukorszint pedig megemelkedik. A vashiány könnyen kezelhető, szájon át szedendő vagy injekció formájában alkalmazandó készítményekkel. Várandósság és szoptatás alatt általános vaspótlás javasolt. A vashiány gyakran okoz vérszegénységet. A szervezetben ilyenkor csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelyeknek az a feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez.

A vasat a legnagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák. Jelentős vasforrás a hús, a tej, és a tojás, de a sóska és a spenót is nagy mennyiségben tartalmazza ezt. Napi átlag 14 mg vas bevitelére van szükség. Legtöbbször a nem megfelelő táplálkozás következményeként miatt jelentkezik vashiány. Fő oka a B2-, B6-, B12-, C-vitamin hiánya, illetve az ásványi anyag hiány, de jelentős szereppel bír a pantoténsav és a folsav elégtelen mennyisége is. A szakemberek szerint a vashiány elkerülése érdekében figyelni kell arra, hogy étrendünkben szerepeljen a fokhagyma, az aszalt szilva, a mazsola, a sárgabarack, az aszalt sárgabarack, a napraforgómag, a póréhagyma, az uborka, a sárgarépa, a mandarin, a narancs, a citrom, a sörélesztő, a sütőélesztő, a búzacsíra és a méz.

A már kialakult vashiány is megszüntethető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk, így például mákot, petrezselyemzöldet, parajt, sóskát, zellerzöldet, sütőtököt, spárgát, brokkolit, kelkáposztát, karalábét, vörös káposztát, káposztát, savanyú káposztát, zabpelyhet, hüvelyeseket, és kukoricát. Kedvező hatású a málna, a birsalma, a naspolya, a csipkebogyó, a ribiszke, az egres és a cseresznye fogyasztása is. Olajos magvak közül rendszeresen együnk diót, mogyorót, mandulát. Ajánlatos az aludttej, a natúr joghurt, a kefir, a kecsketej és a juhsajtok fogyasztása. Emellett együnk sűrűn lazacot, tőkehalat, heringet, bárányt, nyulat, libát és kacsát, valamint belsőségeket. Új-zélandi kutatók szerint a vörös húsok és a vassal dúsított tej fogyasztása megállíthatja kisgyermekeknél a vashiány kialakulását, amely egyébként a csecsemők harmadát érinti. A szakemberek ugyanis vizsgálatuk során azt látták, hogy a sima tehéntej helyett adott vassal dúsított tejnek köszönhetően a vaskészletek a gyerekek szervezetében megemelkedtek, a húsfogyasztás pedig biztosította, hogy e készletek ne apadjanak ki.

Írta: Kármán Nikola

Kulonos hatasa lehet a D-vitaminnak 16 9Brit kutatók érdekes eredményekre jutottak a D-vitaminnal kapcsolatban végzett vizsgálataik során. Szerintük ugyanis a vérből kimutatható magas „aktív” D-vitamin-szint növeli az izomerőt.

A University of Birmingham szakemberei önkéntesek vérében megvizsgálták az inaktív és az aktív D-vitamin szintjét, továbbá a zsírarányt és az izomtömeget. A kutatásban 116 egészséges önkéntes vett részt, akiknek életkora 20 és 74 év között volt. Kiderült, hogy ha az aktív D-vitamin szintje magas, az izomtömeg is nagynak mondható. Így azonban, hogy a D-vitamint két különböző formátumban is vizsgálták, kiderült, hogy az összefüggés komplexebb, mint korábban gondolták. Autatást vezető Zaki Hassan Smith, a University of Birmingham munkatársa szerint elképzelhető, hogy a magas testzsírarány a magas inaktív D-vitamin szinttel hozható összefüggésbe, mindenesetre egyértelmű, hogy a nagy izomtömeg az aktív D-vitaminnal hozható összefüggésbe.

A D-vitamin az egyik olyan vitamin, amely létfontosságú számunkra. Különösen télen fontos odafigyelni, hogy elegendő jusson belőle a szervezetünkbe. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen, a táplálkozással felvett mennyiségre akkor kell igazán figyelni, amikor nem jutunk elegendő napfényhez.

A vitamin egyik legfontosabb szerepe a vér kalciumszintjének optimalizálásban, csontrendszerünk integritásának megőrzésében van. A kalciumionok felszívódását elősegíti a bélben, a vesében pedig visszatartja őket. Részt vesz a csontépülés folyamatában. Hiánya esetén zavar keletkezik e mechanizmusokban, a vér kalciumszintje csökkenni kezd, a csontok elpuhulnak, eldeformálódhatnak, törékenységük fokozódhat. Szakemberek szerint a magasabb D-vitamin szint pozitív irányba befolyásolja a fogyás mértékét. A D-vitamin hatására immunrendszerünk erősebb, hatékonyabban képes fellépni a kórokozók ellen. Ezért is nagyon fontos, hogy a téli időszakban különösen odafigyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségben legyen belőle a szervezetünkben.

A D-vitamin hiányának hatása van bizonyos daganattípusok kialakulására, illetve a már kialakult tumor esetén kedvezőtlen irányba befolyásolja az alkalmazott terápia eredményességét. Ennek pontos oka még nem ismert, de egyes feltételezések szerint a D-vitaminnak a sejtek közti kommunikációban van szerepe. Hiányában ez a kommunikáció sérül, és egy idő múlva a sejtek szabályozatlanná váló osztódásához, daganatos elburjánzásához vezet. Egyes tanulmányokban szóba került már a vitamin depresszióban kifejtett jótékony hatása is. Idősebb korban a bőrben történő D3-vitaminszintézis, és a vese átalakító kapacitása csökken, emiatt náluk gyakrabban jöhet létre hiányállapot. A legfontosabb D-vitaminforrások a halak, a tej és a tojás.

Ahogyan a felnőttek esetében, a gyermekek számára is rendkívül fontos a vitaminok bevitele és pótlása a szervezetbe. Különösképpen igaz ez a D-vitaminra. A D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlenül fontos a csecsemők számára. A D-vitamin hiány miatt a gyerekeknél nagy kockázata van az angolkór kialakulásának, amely egy olyan csontbetegség, amikor is meghajlik a kicsi lába, eldeformálódik a koponya, valamint a gerincen, és a csuklón is jellegzetes elváltozások alakulnak ki. A D-vitamin pótlásával azonban ez a betegség elkerülhető.

D-vitamin hiány esetén csontfájdalom és izomgyengeség is jelentkezik, sőt, gyermekeknél asztma is kialakulhat. A D-vitamin hiánya előfordul, hogy észrevétlenül okoz bajt, látványos tünetek nélkül. Így például növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Napfény hatására a bőrben fokozódik a D-vitamin termelődése. Ez a tavaszi, nyári időszakban nagyon jól jön, a téli, sötétebb, borongós napokon azonban szükségessé válik a mesterséges bevitele a szervezetbe különböző ételekkel vagy vitaminkészítményekkel.

Írta: Kármán Nikola 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon