Espumisan MAX kiszerelés helyesbítés

Tespumisan-alma-optisztelt Vásárlóink!

Ezúton szeretnénk önöket tájékoztatni, hogy a 2017. április 01. és 2017 április 30. között érvényben lévő akciós katalógusunk 11. oldalán szereplő, a Espumisan MAX lágy kapszula kiszerelése tévesen került feltüntetésre.

A helyes kiszerelés a termékfotón is látható 20db-os verzió. A téves megjelenítésért szíves elnézésüket kérjük.

Espumisan MAX lágy kapszula 20x Orvostechnikai eszköz

A kockázatokról olvassa el a használati útmutató, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Felerositi az asztma tuneteit a klimavaltozas 16 9Szakemberek szerint a globális felmelegedés hatására egyre komolyabb asztmás tünetekkel vagyunk kénytelenek szembenézni.

Kutatók úgy vélik, hogy a klímaváltozás következtében növekszik az Alternaria alternata nevű szabadtéri gomba aránya a levegőben, ami az asztmás tüneteket felerősítheti. A mikroszkopikus méretű gomba.fajta spórái száraz, meleg levegőben, főként nyáron és ősszel szóródnak szét előszeretettel, ekkor szaporodik a gomba. Ha a levegő széndioxid tartalma magas, háromszor annyi spóra kerül a levegőbe, kiváltva, illetve felerősítve az asztmás tüneteket. A University of Minnesota friss kutatása szerint ez a tendencia a jövőben csak romlik majd a globális felmelegedés hatására.    

Az asztma bárkinél kialakulhat, mindegy milyen nemű vagy hány éves valaki. Kiváltó oka rengeteg lehet, de megfelelő odafigyeléssel megelőzhető és sikeresen kezelhető e betegség. Megfelelő kezelés hatására a probléma megoldható, rohammentes időszakokban a légzésfunkció is normális lehet. Hosszú időn át és gyakran ismétlődő rohamok esetében a betegség krónikussá válik, így rohammentes időben is tágabb a tüdő. A gyakori légszomj, a köhögés, a sípoló légzés mind-mind figyelmeztető jelek. A kiváltó okok szempontjából az asztma allergiás betegség, amely az allergén anyag kimutathatósága szerint lehet exogen, azaz kívülről a szervezetbe kerülő, és lehet endogen, amikor a szervezeten belül keletkezik. Az exogen asztma rohama előzmény nélküli, általában a fiatalabb korosztályokat érinti, és a beteg maga is észlelheti az allergént, amely lehet például házipor, pollen, vegyszer, gomba, füst, vagy akár egy erősen illatos anyag is. Ez többnyire allergiás családokban, öröklődően fordul elő. Az allergiás asztmát kiválthatja fizikai megterhelés, stressz, gyógyszerek mellékhatása, élelmiszerek tartósítószere vagy színezéke, hideg levegő, már meglévő reflux, illetve arc- vagy homloküreg gyulladás is. Az asztma kialakulásához kedvező táptalaj a fokozott légszennyeződés, a dohányzás, sűrűn jelentkező légúti betegségek, koraszülöttség, kis születési súly, foglalkozási ártalmak. Az endogen asztma nagy százalékban felnőttkorban kezdődik. Előzménye vírusos hurut vagy tüdőgyulladás.

Az asztma tipikusan olyan betegség, amelynek kezelésében a beteg és a kezelőorvos szoros együttműködésére van szükség. Megfelelő kezeléssel az asztmás beteg tünetmentessé tehető, és a rohamok megelőzhetők. Pár hét alatt a beteg elsajátíthatja azokat a módszereket, amelyekkel fel tudja mérni a fennálló vagy jelentkező állapotot, és el tudja dönteni, mikor, melyik gyógyszert vagy módszert kell alkalmaznia. A légzési volumen otthoni mérése, a relaxációs, lazító gyakorlatok végzése a roham elkerülését segítik. A szakorvosi kivizsgálást követően, a kiváltó kóroki tényező kimutatása után felírt rövid hatású hörgőtágítók alkalmazása is segít, amelyeket köhögés, sípolás, légszomj esetén használni kell. Ezek a rohamoldó gyógyszerek tabletta vagy spray formájában kaphatók. Az asztma pumpa használatát meg kell tanulni, ugyanis egy-egy gombnyomásra meghatározott mennyiségű gyógyszer áramlik ki. Egyes gyógyszereket rendszeresen, másokat csak erős fulladás esetén kell használni. Bizonyos szteroid tartalmú gyógyszerek csökkentik a hörgőnyálkahártya duzzanatát és a nyáktermelést, de mellékhatásaik miatt nagy odafigyelést igényelnek. Hatékonynak mutatkozik a sóbarlag és a sópipa használata is. A sóbarlang levegőjében lebegő parányi sókristályok belégzése ugyanis tisztítja az egész légzőrendszert, és megkönnyíti a légzést. Praktikus, könnyen kezelhető, kéznél lévő formája a sóterápiának a sópipa, amelynek kerámiaszűrőin átlélegezve a nedves levegővel együtt jutnak le a sókristályokban megbúvó hatóanyagok a légutakba.

Írta: Kármán Nikola

Szivinfarktust kaphatunk a repulogepek zajatol 16 9Szakemberek szerint a repülőgépek zaja, különösen éjjel, hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a különféle szívbetegségek kialakulásához, sőt, még szívinfarktust is kaphatunk tőle.

Az Athéni Egyetem munkatársai 420 olyan ember adatait vizsgálták, akik az Athéni Nemzetközi Repülőtér közelében élnek. Ott naponta átlagosan 600 repülőgép száll fel és le. A résztvevők 45 százaléka nappal 55 decibeles zajnak van kitéve, 27 százalékuk pedig több, mint 45 decibeles zajszinttel számolhat éjjel. 2004 és 2006 között, illetve a 2013-as utánkövetési szakaszban a résztvevők közül 71-nél diagnosztizáltak magas vérnyomást, 44-nél pedig szívritmuszavart állapítottak meg. További 18 résztvevőnek szívinfarktusa is volt. A szakemberek szerint minden 10 decibeles éjszakai zaj közel 70 százalékkal növeli a magas vérnyomás kockázatát, illetve a szívritmuszavar kockázata is a duplájára nő.

Brit és amerikai kutatók szerint is a hangos zaj a gyakori kiváltó oka a stroke és bizonyos szívbetegségek megjelenésének. A repülőgépek keltette zaj 10-20 százalékkal növeli az agyi érkatasztrófa és a szívbetegségek kockázatát, legalábbis ezt mutatták ki két nagyszabású tanulmányban is brit és amerikai szakemberek. A kutatásokat a világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a londoni Heathrow környékén élő 3,6 millió lakos, és nyolcvankilenc forgalmas amerikai repülőtér közelében élő hatmillió ember vizsgálatával végezték. Az adatokat 2009-ben vették fel, és az eredmények alapján minden tíz decibeles zajszintemelkedés a szív- és érrendszeri betegségek miatti kórházi kezelések 3,5 százalékkal magasabb arányával járt együtt. A brit tanulmány kimutatta, hogy a vizsgált résztvevők két százaléka, a leghangosabb repülőzajban élő körülbelül 70 ezer lakos esetében növekedett mind az agyi érkatasztrófa, mind a szív- és érrendszeri betegségek miatti kórházi kezelések, valamint az ugyanezen okokból bekövetkező halálozások kockázata. Anna Hansell, a kutatás vezetője szerint nem ismeretes a zajszennyezés pontos szerepe az egészség károsodásban, ám valószínű, hogy az erős lárma a vérnyomás növelésével és az éjszakai álom megzavarásával járul hozzá a betegségek kialakulásához. A szakember szerint a hirtelen felharsanó erős zaj hatására felgyorsul a pulzus és magasabbra szökik a vérnyomás. Ezen kívül a repülők zaja idegesíthet is egyeseket, ez pedig szintén emeli a vérnyomást, amely különböző betegségeket idézhet elő.

Német kutatók is úgy vélik vizsgálati eredményeikre hivatkozva, hogy a környezeti zaj erőssége összefüggést mutat a szívinfarktus rizikójával. Szerintük a krónikus zajexpozíció a szívinfarktus kockázatának enyhe-közepes emelkedésével jár, és inkább a zaj erősségével, mint zavaró hatásával függ össze. Érdekes módon a vizsgálat során némi különbséget lehetett megfigyelni férfiak és nők között, a nők érzékenyebben reagáltak, de ennek az oka még nem ismert.

Egy másik, nemrég befejezett vizsgálat során repülőgépek, forgalmas utak és sínek okozta zaj hatásait vizsgálták a környéken élők egészségének monitorozásával három régióban, a Rajna-Majna vidékén, Köln és Bonn térségében, valamint Stuttgartban. A kutatás elkészítésére a frankfurti repülőtéri fórum adott megbízást. Megállapították, hogy a közlekedési zaj valóban növeli a depresszió és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de nem bizonyítható, hogy hatással lenne a vérnyomásra. A kutatásban résztvevők közül a depresszió elsősorban azokat érintette, akik repülőtér közelében éltek. A repülőterek környékén élők általában erős terhelésről számoltak be, az évek során pedig ez az érzetük erősödött. Amióta viszont 2011-ben a frankfurti repülőtéren hatórás éjszakai pihenőidőt vezettek be, a környék lakói lényegesen nyugodtabban alszanak. A közlekedés zajának hatásairól 29 ezer lakót kérdeztek repülőtér környékén, az egészségügyi kockázatok elemzéséhez egymillió emberről gyűjtött adatot vizsgáltak.

Írta: Kármán Nikola

Tippek hogy ne a fogerzekenysegrol szoljon a nyar 16 9Bár minden évszakban kellemetlen lehet a fogérzékenység, nyáron különösen megkeserítheti az életünket ez a probléma. Nézzük, mit tehetünk ellene!

Rengetegen küzdenek a fogérzékenység problémájával, amely igen csak megnehezíthetik a mindennapi életet. Az éles fájdalom azonban, amely egy korty meleg ital vagy egy falat fagyi után hasít a fogakba, megelőzhető és megszüntethető, sőt, kell is időben orvosolni a problémát, különben komoly következményekkel nézhetünk szembe. Fognyaki érzékenység állhat fenn, ha valamilyen külső inger hatására hirtelen belenyilall a fájdalom a fogunkba, amely rövid időn belül nem múlik el magától. A tévhittel ellentétben ez nemcsak a rossz vagy szuvas fogaknál fordulhat elő, ugyanis elsősorban a helytelen fogmosási technika következtében jelentkezhet a probléma, mivel a fogzománc elvékonyodik, az íny visszahúzódik, és ezáltal szabaddá válik a fog érzékeny, íny által védett területe. Ez a jelenség pedig komoly fájdalommal járhat, amelyet számos különböző inger kiválthat. Ilyen például a fogak levegővel való érintkezése, a hideg és a forró, az édes és a savanyú ételek vagy italok fogyasztása. A kávétól, teától, szénsavas üdítőktől, alkoholtól fogaink szintén érzékennyé válhatnak. Kemény ételek, vagy cukorkák rágcsálása, törött fogak, a rosszul záródó fogsor, fogágy betegségek, éjszakai fogcsikorgatás, fogösszeszorítás is a fogzománc elvékonyodásához vezethet, ahogyan reflux és a bulimia is a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása következtében. 

A fogérzékenység tüneteit ugyan enyhíthetjük házi praktikákkal, de a kiváltó okot, a problémát nem tudjuk megszüntetni. Ha ez az állapot huzamosabb ideig kezeletlenül vagy rosszul kezelve áll fenn, az komoly fogíny és fog megbetegedésekhez vezethet, amelyek végül a fogak elvesztésével is járhatnak. Az érzékeny fogakat mindenképpen szakorvossal kell kezeltetni, aki a tüneti kezelés részeként többek között helyileg próbálja megszüntetni az érzékenységet, és fogkrémeket, szájöblítőket javasolhat, valamint erősebb vagy gyakori fájdalmaknál magas fluoridtartalmú, speciális lakkokat alkalmazhat.

A fogérzékenység problémájának megszüntetése érdekében mi annyit tehetünk, hogy helyes fogmosási technikát sajátítunk el, méghozzá úgy, hogy erős sörtéjű fogkefe helyett puha sörtéjűt használunk, a vízszintes súroló technikát pedig felváltjuk körkörös technikával. Arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a fogközök is helyesen és rendszeresen legyenek tisztítva, ehhez pedig kiváló eszköz a fogselyem. A fogak erősítése is elsődleges feladat. Ennek érdekében megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint kell a szervezetünkbe juttatni. A rendszeres száj- és fogápolás elengedhetetlen mind fogaink, mind egész szervezetünk egészségének megteremtéséhez, megőrzéséhez. A mindennapos fogtisztítás ugyanis alapfeltétele annak, hogy elkerüljük a fogkőképződést, amely nemcsak esztétikailag zavaró, hanem számos fogbetegség kiváltó oka is.

Érdemes a fogápolást természetes alapanyagokkal végezni, hiszen ezek kevésbé kockázatosak, mint a mesterséges összetevők. Az egyik legismertebb, szájápolásban alkalmazott gyógynövény a kamilla, amellyel hatóanyagai révén jól kezelhetők a gyulladások, a sebek, az afták, és a foghúzás utáni sebgyógyulást is gyorsítja. A csipkebogyó szintén fontos gyógynövény, amely magas C-vitamin és ásványi anyag tartalmával jelentősen hozzájárul az íny erősítéséhez. A zsályát fertőtlenítő, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes használni. Az Aloe Vera fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén szintén kiváló fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre. Emellett kiváló szolgálatot tehet fogaink épségének megőrzésében a menta, a mirha, a kasvirág, cserszömörcelevél, a diólevél, a medveszőlőlevél, a teafa olaja, a csalán, a fekete ribizli, a szeder, az áfonya a cickafarkfű, a kakukkfű, az eukaliptusz, az édesgyökér és a mezei zsurló is.

Írta: Kármán Nikola

Harom erdekes tenyezo ami segithet a cukorbetegseg megelozeseben 16 9A cukorbaj rengeteg embert érint világszerte, és fontos feladat a betegség megelőzése. Szakemberek szerint három meglepő módszerrel sokat tehetünk ennek érdekében.

Kivédheti a cukorbajt a mediterrán étrend?

Spanyol kutatók szerint a zöldségben, gyümölcsben és növényi olajokban gazdag mediterrán jellegű étrend segít a cukorbetegség megelőzésében. A szakemberek négy éven át követték nyomon 418, ötvenöt és nyolcvan év közötti, nem cukorbeteg spanyol ember egészségi állapotát. A követés időtartama alatt a mediterrán jellegű étrenden élőknek csak 10 százalékánál alakult ki cukorbetegség, míg a másik, alacsony zsírtartalmú étrenden lévő csoportban 18 százalék volt ez az arány. Ráadásul a mediterrán diétán lévőknek a testsúlyukat sem kellett csökkenteniük a jó eredmény eléréséhez. Jordi Salas-Salvado kutatásvezető és munkatársai szerint az étrend akkor optimális, ha inkább telítetlen zsírsavakat, például olívaolajat tartalmaz.

A fokhagyma felveszi a harcot a cukorbetegséggel?

A cukorbaj kezelésének és megelőzésének számos módját ismerjük már, de nemrég egyes szakemberek arra jöttek rá, hogy fokhagyma fogyasztásával is sokat tehetünk e betegség ellen.Japán kutatók vizsgálatai szerint a fokhagyma olyan anyagot tartalmaz, amely a cukorbetegekben csökkenti a magas vércukorszintet. A korszerű vizsgálati módszerek bizonyították már, hogy a fokhagyma csökkenti a vérzsírok szintjét, véralvadásgátló, és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Szakemberek szerint rákellenes hatása is van, emellett úgy vélik, hogy májvédő, immunrendszert erősítő, antibiotikus tulajdonsággal is rendelkezik. Már régóta megfigyelték azt is, hogy kedvező hatása van cukorbetegség esetén is. Szakurai Hiromuro és munkatársai nemrég felfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület található, amely a cukorbetegség mindkét formájában hatékony. A fokhagymában található vegyület összetevője egy fém, a vanádium, és az allaxin nevű vegyület. Az utóbbi évtizedben több tudományos vizsgálat jelezte, hogy a vanádium csökkenti a vércukorszintet, a japán munkacsoport azonban most felfedezte, hogy a fém és a fokhagyma allaxinja összekapcsolódva mindkét típusú cukorbetegségben erélyesen csökkenti az emelkedett vércukorértéket.    

Sétáljunk a cukorbaj ellen?

Szakemberek szerint rendszeres sétával több más betegség mellett kivédhető a cukorbaj. Kanadai kutatók 38 idős embert vizsgáltak meg, akik vaszkuláris demenciával küzdenek. Kiderült, hogy azok, akik heti három órát sétával töltöttek hat hónapon keresztül, lényegesen jobb agyi aktivitással bírtak. A kutatást vezető Teresa Liu-Amrose, a a University of British Columbia munkatársa szerint az aerob jellegű mozgás segít a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, valamint az agyi egészségért is sokat tehetünk segítségével. További előny, hogy ha rendszeresen sétálunk vagy egyéb visszafogott intenzitású testmozgást végzünk, jó eséllyel elkerül bennünket a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint.

Egyre több ember küzd cukorbetegséggel, köztük nemcsak idősek és túlsúlyos felnőttek, hanem gyerekek is. A diabétesz időben történő felismeréssel, megfelelő kezeléssel és életmóddal nem akadályozza a mindennapi életet. Elhanyagolása esetén azonban súlyos, akár halálos következményekkel is szembe kell néznünk. Az 1-es típusú cukorbetegség főként a fiatalokat érinti. Végtagzsibbadással, sebekkel, fekélyekkel, viszketéssel, romló látással jár.A betegség következtében jelentkező érelmeszesedés miatt szívinfarktus, valamint a veseműködés romlása és vakság is felléphet. A diéta mindkét típusú cukorbetegség esetén elengedhetetlen. A 2-es típusú diabétesz esetében kalóriában, szénhidrátban és zsírban szegényebb étrendet javasolnak a szakemberek; az 1-es típusúnál viszont a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülését ajánlják.  

Írta: Kármán Nikola 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon