A lanyokat jobban vedi a betegsegektol az anyatej mint a fiukat 16 9Vizsgálatok szerint a lánygyerekek a szoptatásnak sokkal inkább élvezik az előnyét, mint a fiúk. Az eredmények szerint ugyanis a lányokat jobban védi a betegségektől az anyatej.              

Egyes szakemberek szerint a közhiedelemmel ellentétben a szoptatás mégsem egyformán óv meg minden babát a különböző betegségektől. Kutatók szerint a légúti gyulladások esetében ugyanis az anyatej védőhatása erősebb a lányoknál, mint a fiúknál. A John Hopkins Gyermekközpont kutatói szerint, ha az anyatejben található, és a szoptatás révén az újszülötteknek közvetlenül eljuttatott immunanyagok lennének felelősek a gyulladásgátló hatásért, akkor a fiú- és lánybabák egyforma védelemben részesülnének. Az is bebizonyosodott, hogy az anyatej nem megóvja a kicsiket a gyulladásoktól, hanem segít, hogy azokat könnyebben legyőzzék. Fernando Polack, a John Hopkins specialistája szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az anyatej már csecsemőkorban bekapcsol egy univerzális védelmi mechanizmust, amely valamiért könnyebben működésbe hozható a lányokban, mint a fiúkban. A kutatásból az is kiderült, hogy a tápszerrel etetett babák esetében már a kislányok a védtelenebbek, náluk nyolcszor nagyobb eséllyel alakultak ki súlyos légúti fertőzések. A védelem különböző mértéke, és a nembeli különbségek ellenére az anyatej a legjobb táplálék mind a csecsemők esetében, és a szoptatás az agy fejlődését, valamint az általános egészség kialakulását is elősegíti.

Spanyol kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy több mint hétszáz különböző baktériumot tartalmaz az anyatej, azaz sokkal többet, mint ahogyan eddig gondolták. A tudósok megvizsgálták a kolosztrumot, vagyis az előtejet, amelyet az anyák a szülés után közvetlenül termelnek, valamint az anyatejet a szülést követő egy-hat hónapban. A kutatók szerint a most felfedezett anyatej baktériumok fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából, akkor azokat a bébiételekhez hozzáadva csökkenthetik az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát. A korábbi vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekek ritkábban lesznek allergiásak, mint a többiek. María Carmen Collado, a spanyol agrokémiai és élelmiszertechnológiai intézet munkatársa és Alex Mira, a közegészségügyi intézet szakértője szerint a felfedezett baktériumtörzsek pontos összetétele, és biológiai szerepük az újszülött szervezetben még kutatásra várnak. Nem sikerült még megállapítani azt sem, hogy a baktériumok megtelepednek-e a babák szájában. A spanyol szakértők munkájuk során DNS-szekvenáláson alapuló technikával készítették el az anyatej baktériumtérképét. Eközben megállapították azt is, hogy a túlsúlyos anyák, illetve a terhesség alatt nagymértékben meghízott anyák tejében kevésbé sokszínűek a mikroorganizmusok. A baktériumok a programozott császármetszéssel szülő nők tejében is kevésbé változatosak.                            

Másra is jók lehetnek a hasznos baktériumok. Egy olasz tanulmány szerint ugyanis az újszülötteknek adott jótékony hatású baktériumok bevitele csökkentheti a kólikás tüneteket is. A babák tartós sírásának pontos oka nem ismeretes, de kutatói vélekedések szerint a kólikás tüneteket valószínűleg a csecsemők bélrendszerének baktérium összetétele befolyásolja. Az olaszországi Bari egyetemének kutatói 589 újszülöttet vizsgáltak ebben a kutatási témában. A babákat két csoportra osztották, az egyik csoport probiotikumokat, a másik csoport placebót kapott. A baktériumelegy élő Lactobacillus reuteri baktériumot tartalmazott, amelyről korábban már beigazolódott, hogy javítja a bélműködést. Az eredmények szerint az élő baktériumkezelésben részesülő babáknál kevesebb kólikás tünet alakult ki. A sírás időtartama a probiotikummal kezelt kicsiknél átlagosan napi 38 perc, míg placebo esetén napi 71 perc.                                 

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon