A megfelelo vernyomashoz elengedhetetlen az Omega-3 zsirsav 16 9Az Omega zsírsavak jótékony hatásai már széles körben ismertek, de nemrég arra is rájöttek egyes szakemberek, hogy az Omega-3 fogyasztásával megfelelő szintre állíthatjuk be a vérnyomásunkat, elkerülve ezáltal a különböző vérnyomás problémákat.

A zsírsavak lehetnek telítettek, egyszeresen telítetlenek és többszörösen telítetlenek. Utóbbiak az esszenciális zsírsavak, ezeknek kívülről kell bejutniuk a szervezetbe táplálékkal, vagy étrend kiegészítők formájában. Számos kísérletet végeztek már arra vonatkozóan, hogy az Omega-zsírsavaknak milyen jelentőségük van, és az eredmények alapján megállapították, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az Omega-3 megfelelő mennyiségben és egymáshoz képest arányosítva elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

Egy rövid és két hosszúszénláncú típus tartozik az Omega-3 zsírsavakhoz. Az ALA, azaz az alfa-linolénsav rövid szénláncú zsírsav, amelynek forrásai a len, a kender, a lenmag-, a dió-, a szója- és a repceolaj. Az EPA, azaz az eicosapentaénsav és a DHA, azaz a docosahexaénsav hosszúszénláncú zsírsavak, amelyeket elsősorban a tengeri halakban, és az olajos magvakban találunk meg. Napi 2-3 gramm omega-3 zsírsav fogyasztása ajánlott. Vegetáriánusok számára a különböző hidegen sajtolt növényi olajok használata, és a kínai bazsalikom nevű gyógynövény biztosíthatja a megfelelő Omega-3 szükségletet. A DHA már a várandósság időszakában fontos, mind az édesanya, mind a születendő gyermek számára, ugyanis ez nélkülözhetetlen az újszülöttek agyi fejlődése, a megfelelő látásélesség, és a szellemi fejlődés érdekében. A rendszeresen Omega-3 zsírsavat fogyasztó kisgyermekek feladat- és problémamegoldó képessége messze meghaladja a társaikét. Felmérések szerint az Omega-3 bevitel hatására javul a gyermekek koncentrálóképessége, memóriája, felfogóképessége, így jobb eredményeik születnek az iskolában, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak.

Az Omega-3 számos betegség megelőzésére alkalmas, úgy, mint például az autoimmun betegségek, az idegi problémák, az inzulinrezisztencia, vagy a rák. Csökkenti a meddőség kockázatát; jótékony hatású a megfelelő állóképesség tekintetében; gyulladások, sérülések leküzdése terén is hasznos; komoly gyógyhatással bír a szív- és keringési betegségek elhárításában, és mérsékli a koleszterinszintet. Érelmeszesedésre hajlamosaknak is tanácsos a fogyasztása, hiszen az Omega-zsírsavak védik az ereket. Vizsgálatok által kedvező hatást mutattak ki az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a depresszió kezelése, és az Omega-3 zsírsav fogyasztása között is. A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az Omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül depresszióhoz vezet. Megfigyelték, hogy a grönlandi eszkimóknál vagy a japán halászok esetében sokkal kisebb a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozási arány. Az eszkimók étrendjében egyértelműen kimutatható volt a tengeri halakból származó magas Omega-3 zsírsav bevitel. Japán kutatók úgy tapasztalták, hogy pikkelysömörben szenvedő betegek állapota is javult az Omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj fogyasztása által.

A Zürich-i Egyetem kutató szerint azért is érdemes az Omega-3 zsírsavban gazdag étrendet követni, mert így vérnyomásunk hosszú időn át normális keretek között maradhat. A felmérés során kétezer fiatal, egészséges felnőttet vizsgáltak, és egyértelműen kiderült, hogy minél több Omega-3 zsírsav található meg a vérükben, annál alacsonyabb a vérnyomásuk. A kutatást vezető Dr. Mark Filipovic, a Zürichi Egyetem munkatársa az embereket a kutatás során négy csoportba osztotta, attól függően, hogy mennyi Omega-3 zsírsav volt a vérükben. Azok körében, akiknek a vérében a legmagasabb volt az Omega-3 szintje, a vérnyomás szisztolés értéke 4 higanymilliméterrel alacsonyabb volt, mint azok körében, akiknek a vérében a legkevesebb Omega-3 zsírsavat mérték. A diasztolés vérnyomás is 2 Hgmm-vel volt alacsonyabb az elsőként említettek körében. A kutatók szerint mindez azt mutatja, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étrend segít a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását.

Arra azonban figyelni kell, hogy az Omega-3 zsírsavak potenciális véralvadásgátló tulajdonsága miatt véralvadásgátlót szedő, továbbá hemofíliás betegek csak nagy körültekintéssel, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják az Omega-3 étrendkiegészítőket. Műtéti beavatkozások előtt használatuk felfüggesztendő. Gyermekek, terhes nők és szoptató anyák esetében használatuk csak a kezelőorvos javaslatára és folyamatos orvosi monitorozás mellett megengedett. Cukorbetegek esetében is orvosi kontroll szükséges az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények szedésekor.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon