a stevia hasznalatanak elonyei 16 9A súlyfelesleg sokakat érint napjainkban, és a fogyás felé vezető úton elsőszámú feladat a hagyományos cukor elhagyása. Az édes ízekről azonban nem kell lemondani, mindössze az alapanyag körültekintő megválasztására érdemes hangsúlyt helyezni. A kínálat minden korábbinál szélesebb, és abban a stevia nagy népszerűségnek örvend. A növényi eredetű édesítőszer nem csak az édes ízekről gondoskodik, hanem az egészség megőrzéséhez is hozzájárul. Lássuk, hogyan!

Kalóriamentes édesítőszer cukorbetegeknek is

A konyhában felhasznált alapanyagok kiválasztásakor a kalóriatartalom sokak számára döntő tényező. Nem véletlen, hiszen a fogyás csak akkor érhető el, ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyit felhasználunk. Ebben a stevia remek segítőtárs, ugyanis kalóriamentes alapanyag, amelyet sütés-főzés során egyaránt felhasználhatunk.

Segíti a fogyást

A stevia növény leveleiből kivont anyag a hagyományos cukornál akár háromszázszor édesebb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyúttal sokszoros kalória bevitellel is számolhatnánk. Egy kevés stevia is elegendő ahhoz, hogy elérjük a kívánt édes ízt, és mégsem kell a plusz kilóktól tartani. Mivel az édesítésre használt anyag glikémiás indexe nulla, így nem emeli meg a vércukorszintet, vagyis akár cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják.

Hozzájárul a diabétesz kialakulásának megelőzéséhez és a súlyfeleslegtől való megszabadulás fázisát is eredményesen támogatja. Sokan ott buknak el, hogy nem tudnak ellenállni az édes ízek csábításának. Ha azonban ezt egészséges formában sikerül megvalósítani, akkor az életmódváltás sincsen halálra ítélve. A stevia egyik nagy előnye egyébként az is, hogy csökkenti az édességek és a zsíros fogások iránti vágyat.

Sokoldalúan alkalmazható a konyhában

Édesítőszer választás során általában döntő szempont szokott lenni, hogy a kiszemelt alapanyag változatosan felhasználható legyen. A tabletta, csepp és por formában is elérhető stevia nem csak a tea és a kávé édesítésére használható, hanem sütés és főzés során egyaránt megállja a helyét. Ellenáll a nagy hőnek, és ami szintén elvitathatatlan előnye, az nem más, mint az, hogy semmilyen mellékízzel nem rendelkezik.

Természetes vitaminforrás

Kevesen tudják, hogy a stevia vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. A-és C-vitaminjai mellett vasat, mangánt, kalciumot, káliumot, foszfort és cinket is bevihetünk segítségével a szervezetbe. Ezek a mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez. A mesterségesen előállított édesítők helyett tehát megéri olyan típust választani, amely semmilyen egészségre káros hatással nem rendelkezik és teljesen természetes eredetű.

Stevia a szép bőr szolgálatában

Mivel a stevia gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatással is rendelkezik, ezért rendszeres használata esetén csodaszép bőrnek is örvendhetünk. Belsőleg a Candida-fertőzéssel szemben is felvehető a küzdelem a steviával, így járul hozzá külsőleg és belsőleg is a szépséghez.

Írta: Kiss Anita



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon