Atveszelne a hideg evszakokat betegseg nelkul Egyen tormat 16 9Bár a tormát általában finom, különleges íze miatt esszük és használjuk egyes ételek elkészítésénél, ennél sokkal fontosabb funkciója is lehet, hiszen remek baktérium- és vírusölő tulajdonsággal rendelkezik.

A torma a Volga és a Don környékéről származik, még ma is az életerő jelképe azon a vidékeken. Elvadulva ártereken, nedves réteken és szántók mellett is előfordul. A torma évelő, lágyszárú növény, fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei vannak. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.

A mindenki által ismert erős illatát intenzív illóolaj tartalmának köszönheti. Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. Kutatások bizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart, így remek módszer lehet az őszi, téli betegségek távoltartására. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti. A mustárolaja fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést. A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke lehet kiváló gyógyír. A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák. A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, és részt vesz a méregtelenítő folyamatokban. Az illinoisi egyetem kutatásai szerint rákellenes hatású is, mivel ez az anyag felelős azért, hogy ne növekedjen tovább a már kialakult daganat. A torma erősíti az immunrendszert, fertőtlenít, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Vérbőséget okozó hatása miatt számos betegség esetén hatásos. Nemcsak a légutakat tisztítja, hanem segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg gyulladás esetén is. Csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást. Reuma, köszvény, izomfájdalmak esetén is hatásos. Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas, megszünteti a székrekedést. Bélféregűző hatása is ismert. Bevethetjük étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén is. Idegnyugtató, kiváló fejfájás, fogfájás fennállásakor. Enyhíti a rovarcsípés okozta fájdalmat is.

Fogfájás esetén átmenetileg segít, ha a fájó részre tormát helyezünk. Rovarcsípéskor egy-egy szelet tormát vagy reszelt tormát téve az érintett bőrfelületre csökkenthető az égő, fájó érzés. Helyi kezelésként pakolásként alkalmazhatjuk fejfájás, torokfájás, mellkasi és derékbántalmak, fájó ízületek esetén is. Fejfájás esetén készíthetünk tormatinktúrát, úgy, hogy a lereszelt tormát alkoholba áztatjuk, és ebből cseppentünk a fájó területre, jól belemasszírozva a bőrbe. Légúti problémákra készíthetünk tormaszirupot. Ehhez nem kell mást tennünk, csak lereszeljük a tormát, összekeverjük mézzel, és hagyjuk összeérni. Leszűrjük, és reggelente 1-2 kávéskanállal fogyasztunk belőle, elsősorban megelőzés céljából, de a már kialakult problémákon is hatékonyan segít.

A tormát különféleképpen fogyaszthatjuk számos ételhez. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is jó ízt ad az ételeknek. Savanyúságok eltevésénél is hasznosítják. Egyes hús és halételek mellé is remekül fogyasztható. A torma túlzásba vitt fogyasztása azonban erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és arra is vigyázzunk, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe. Várandós anyák, vesebetegek számára nem ajánlott a fogyasztása. 

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon