Brokkoli segithet a cukorbetegek sziven 16 9Szakemberek szerint a brokkoli rendszeres fogyasztása segítségünkre lehet számos egészségügyi probléma fennállásakor.

A warwick-i egyetem kutatóinak vizsgálataiból az derült ki, hogy a brokkoli fogyasztása segíthet helyreállítani a cukorbetegség által a szív ereiben okozott károkat, amely szintén a szulforafánnak köszönhető. Ez a vegyület ugyanis elősegíti az ereket védő enzimek termelődését, és csökkenti a jelentős sejtkárosodást okozó molekulák szintjét. A cukorbetegeknél ötször nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, így például a szívrohamnak és a stroke-nak, mindkét betegség összefügg a károsodott erekkel. A warwick-i egyetem kutatócsapata a szulforafán nevű vegyület hatását vizsgálta a magas vércukorszint, vagyis a hiperglikémia által károsított erekben. Az eredmények szerint 73 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegség létrejöttéért felelős reaktív oxigénfajtáknak nevezett molekulák mennyisége, amelyek szintjét a hiperglikémia egyharmaddal emeli. A kutatók azt is kimutatták, hogy a szulforafán aktivál egy proteint a szervezetben, amely megvédi a sejteket és szöveteket a károsodástól. A tanulmány szerint az olyan összetevők, mint a szulforafán, segít ellenállni a cukorbetegség által okozott érrendszeri betegség kialakulásának. A káposztafélék egyébként, így a brokkoli is, korábbi kutatások szerint csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

A brokkoli már több száz évvel ezelőtt is ismert volt. A Földközi-tenger vidékéről terjedt el, ma már egész Európában és Amerikában népszerű. Készíthető belőle saláta, köret, főzelék, rántott brokkoli, pástétom, leves, felhasználható húsokhoz, tésztákhoz is. Tartalmaz A- és C-vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostokat és fehérjéket. Kiemelendő a benne lévő E-vitanim, niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és béta-karotin forrás. Gazdag flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban, és nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt. Hatféle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Segít vérszegénység esetén, és a fáradtság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. A brokkoli fogyasztása a pajzsmirigyre is jótékony hatással van, mert a benne található izotiocianátok gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek a tulajdonságának köszönhetően segíthet a Basedow-kór, egy autoimmun pajzsmirigy túlműködési zavar gyógyításában. A magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásának megakadályozásában is. Amerikai szakemberek szerint a brokkoli és egyéb keresztesvirágú zöldségek egyik összetevője lassítja emlőrákos pácienseknél a ráksejtek növekedését, különösen a betegség korai stádiumában. Az Oregoni Állami Egyetem és az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem kutatói szerint a szulforafán nevű bioaktív vegyületről már korábban megállapították, hogy segít a rák megelőzésében, a mostani tanulmány szerint a rák előrehaladásának lassításában is szerepet játszhat. A friss eredmények a szulforafán emlőrákkal diagnosztizált nők emlőszöveteire gyakorolt hatásának első klinikai vizsgálatából származnak. A kutatók eredeti célja az volt, hogy kiderítsék, vajon a szervezet jól tolerálja-e a szulforafán kiegészítőket, és hogy azok megváltoztatják-e a rák fejlődésében szerepet játszó mechanizmusok egy részét. A vizsgálatban 54 nő vett részt, akiknek mammográfiás szűrővizsgálata kóros eredményt adott. A pácienseket véletlenszerűen két csoportba osztották és placebót vagy szulforafán tartalmú étrendkiegészítőt adtak nekik. Ez utóbbi naponta annyi szulforafánnak felelt meg, amennyi egy csésze brokkolicsírában van. A kutatók azt találták, hogy az összetevő nemcsak a megelőzésben segíthet, hanem létező daganatok növekedését is lassíthatja.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon