Brokkolival a rak ellen 16 9A brokkoli számos jótékony egészségügyi hatással bír, és kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásának megakadályozásában is.

Amerikai szakemberek szerint a brokkoli és egyéb keresztesvirágú zöldségek egyik összetevője lassítja emlőrákos pácienseknél a ráksejtek növekedését, különösen a betegség korai stádiumában. Az Oregoni Állami Egyetem és az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem kutatói szerint a szulforafán nevű bioaktív vegyületről már korábban megállapították, hogy segít a rák megelőzésében, a mostani tanulmány szerint a rák előrehaladásának lassításában is szerepet játszhat. A friss eredmények a szulforafán emlőrákkal diagnosztizált nők emlőszöveteire gyakorolt hatásának első klinikai vizsgálatából származnak. A kutatók eredeti célja az volt, hogy kiderítsék, vajon a szervezet jól tolerálja-e a szulforafán kiegészítőket, és hogy azok megváltoztatják-e a rák fejlődésében szerepet játszó mechanizmusok egy részét. A vizsgálatban 54 nő vett részt, akiknek mammográfiás szűrővizsgálata kóros eredményt adott. A pácienseket véletlenszerűen két csoportba osztották és placebót vagy szulforafán tartalmú étrendkiegészítőt adtak nekik. Ez utóbbi naponta annyi szulforafánnak felelt meg, amennyi egy csésze brokkolicsírában van. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy azoknál a nőknél, akik nagy mennyiségben fogyasztanak keresztesvirágú zöldségeket, tehát brokkolit, karfiolt, káposztát vagy kelkáposztát, kisebb az emlőrák kockázata. A kutatók most azt találták, hogy az összetevő nemcsak a megelőzésben segíthet, hanem már létező daganatok növekedését is lassíthatják.

A brokkoli már több száz évvel ezelőtt is ismert volt. A Földközi tenger vidékéről terjedt el, ma már egész Európában és Amerikában is népszerű. A káposztafélék családjába tartozik, a karfiol és a kelbimbó legközelebbi rokona. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat külön tartó szárakat. A virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. Készíthető belőle saláta, köret, főzelék, rántott brokkoli, pástétom, leves, de felhasználható húsokhoz és tésztákhoz is. Tartalmaz A- és C-vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostokat és fehérjéket. Kiemelendő a benne lévő E-vitanim, niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és béta-karotin forrás. Gazdag flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban, és nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt. Csökkenti a vérnyomást, segít vérszegénység esetén, és a fáradtság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. A brokkoli fogyasztása a pajzsmirigyre is jótékony hatással van, mert a benne található izotiocianátok gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését.

A warwick-i egyetem kutatóinak vizsgálataiból az derült ki, hogy a brokkoli fogyasztása segíthet helyreállítani a cukorbetegség által a szív ereiben okozott károkat, amely szintén a szulforafánnak köszönhető. Ez a vegyület ugyanis elősegíti az ereket védő enzimek termelődését, és csökkenti a jelentős sejtkárosodást okozó molekulák szintjét. A cukorbetegeknél ötször nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, így például a szívrohamnak és a stroke-nak, mindkét betegség összefügg a károsodott erekkel. A warwick-i egyetem kutatócsapata a szulforafán nevű vegyület hatását vizsgálta a magas vércukorszint, vagyis a hiperglikémia által károsított erekben. Az eredmények szerint 73 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegség létrejöttéért felelős reaktív oxigénfajtáknak nevezett molekulák mennyisége, amelyek szintjét a hiperglikémia egyharmaddal emeli. A kutatók azt is kimutatták, hogy a szulforafán aktivál egy proteint a szervezetben, amely megvédi a sejteket és szöveteket a károsodástól. A tanulmány szerint a szulforafán segít ellenállni a cukorbetegség által okozott érrendszeri betegség kialakulásának.  

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon