cekla-superfood-a-termeszetbol-16-9A napjainkban oly sokat emlegetett szuperélelmiszerek egy része a konyhában is megtalálható. Tipikusan ilyen a cékla, amely rendkívüli egészségvédő jellemzőkkel bír. Már i.e. 420-ban is említették az ókori görögök az alapanyagot, bár akkoriban főként cukortartalma miatt termesztették. Napjainkban a lila zöldség egyértelműen a tudatos táplálkozást követők nagy kedvencének számít. Fogyaszthatjuk pácolva, főzve, sütve, de értékes hatóanyagai leginkább nyersen mutatkoznak meg.

Céklával a daganatos megbetegedések ellen

A cékla a benne megtalálható rengeteg antioxidánsnak köszönhetően hatékonyan alkalmazható a daganatos megbetegedések megelőzésére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a már kialakult tumorok mérete is csökkenthető segítségével, vagyis lassítható a beteg sejtek növekedése és szaporodása. Főként a vastagbelet, a prosztatát, a melleket és a hasnyálmirigyet érintő daganatok esetében bizonyosodott be jótékony hatása.

Energiabomba mikrotápanyagokkal karöltve

A céklagumó igazi energiabomba, mégis kiválóan alkalmas a fogyás elősegítésére, ugyanis 100 gramm cékla mindössze 43 kalóriát tartalmaz. Magas rosttartalma mellett sok benne a vas, a magnézium, a cink, réz, a mangán, a szelén, a folsav. Olyan esszenciális aminosavak is megtalálhatóak a céklában, melyek különösen fontosak a szervezet számára, hiszen azokat nem tudja az előállítani. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyag remek választás lehet általános immunerősítésre, de akkor is hasznos lehet fogyasztása, ha valamilyen betegségből lábadozunk. Akár 20 százalékkal képes növelni a sejtek oxigénfelvevő képességét, ez pedig jelentősen javítja az életerőt. Mivel sok vas van benne, ezért a vérszegénységgel küzdők számára nélkülözhetetlen alapanyagnak számít.

Optimalizálja a szervezet méregtelenítését

A céklában megtalálható rostok és az úgynevezett szaponin nevű anyag együttesen járulnak hozzá a szervezet méregtelenítő funkcióinak elősegítéséhez. A zöldég javítja az emésztést, elősegíti a salakanyagok kiürülését és a máj működését is optimalizálja. Kifejezetten javasolt különféle májbetegségek esetén.

Védelem a szív- és érrendszer számára

A C-vitamin, a folsav és a biotin hozzájárulnak az érfalak rugalmasságához, ezekben pedig bővelkedik a cékla. Szabályozza a vérnyomást, így a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének érdekében is sokat lehet tenni fogyasztásával. Mivel sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz, így javasolt azoknak, akik fogyni szeretnének. A súlycsökkenés szintén hozzájárul az érrendszeri problémák megelőzéséhez.

Gyulladáscsökkentő hatóanyagok

A cékla antioxidánsai közreműködnek az oxidatív stressz elleni védekezésben. Gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően a bélrendszeri gyulladásoknak is búcsút lehet mondani. Készíthetsz cékla turmixot keverve bármilyen gyümölccsel, így rostokban gazdag, tápláló, maximálisan egészséges italt vagy reggelit varázsolhatsz az asztalra.

Írta: Kiss Anita



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon