Edes elet keseru betegsegek 16 9Megdöbbentő eredmények láttak napvilágot azzal kapcsolatban, mennyire káros lehet a szervezetünkre nézve a sok cukor. Egyes kutatók szerint a túlzott cukorfogyasztás a diabéteszen és a szív- és érrendszeri problémákon túl rákot, és súlyos mentális betegségeket is okozhat.

Kutatók új információkat tártak fel azzal az elképzeléssel kapcsolatban, hogy a cukor „táplálja” a daganatokat. Don Ayer, a Huntsman Rákkutató Intézet kutatója, az Utah Egyetem onkológus professzora szerint már 1923 óta ismeretes, hogy a daganatos sejtek sokkal több glükózt használnak fel, mint a normál sejtek. Kutatásuk megmutatta, hogyan zajlik ez a folyamat, és hogyan lehet megállítani, hogy szabályozhassák a daganat növekedését. A normális és a rákos sejtnövekedés során egyaránt olyan celluláris folyamat zajlik le, amelyhez glükóz és egy aminosav, glutamin szükséges. A glükóz és a glutamin is elengedhetetlenül szükséges a sejtnövekedéshez, és hosszú ideig úgy vélték, hogy egymástól függetlenül működnek. Ayer kutatása azonban kimutatta, hogy kölcsönösen függnek egymástól. Felfedezte, hogy a glutamin elérhetőségének korlátozásával a glükóz felhasználás megszűnik. Ha nincs glutamin, a sejt a glükózhiány miatt rövidzárlatot kap, ami megállítja a daganatos sejt növekedését. A Mohan Kaadige irányításával végzett kutatás egy fehérjére, a MondoA-ra összpontosított, amely a gének be-, illetve kikapcsolásáért felelős. Ha van glutamin, a MondoA gátolja egy daganatelnyomó gén, a TXNIP kifejeződését, ezáltal pedig lehetővé teszi a sejtek számára a glükóz felvételét, ami viszont táplálja a sejtnövekedést. Ayer kutatása olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek a glutamin felhasználást célozzák, illetve az említett fehérjét és gént veszik célba.

Egy másik amerikai kutató egérkísérletek során felfedezte, hogy a sok cukorral etetett, kényszerbeteg állatoknál is súlyosbodtak a meglévő tünetek, és önveszélyes magatartás alakult ki. Joseph Garner professzor a trichotillománia nevű kényszerbetegséget tanulmányozta, amelynek hatására az emberek kitépik a saját hajukat. A saját szőrüket tépő egerek agyában alacsony volt a szerotonin nevű anyag aktivitási szintje, amely a hangulatért és a motivációért felel. Garner úgy képzelte, hogy ha megnöveli az anyag aktivitását, megáll a szőrtépkedés. A szerotin aminosav-triptofan hatására kezd működni, amely legkönnyebben étellel juttatható a szervezetbe, a kísérlet során azonban gondot jelentett, hogy az aminosav elzárta az agy és a véráram közti határt, amin a tripofán sem juthatott keresztül. Garner ezért megváltoztatta az egerek étrendjét: a triptofánt cukor és szénhidrátok segítségével juttatta be a szervezetbe. A megszokottnál nyolcszor nagyobb mennyiségű cukor és négyszer több triptofán meghozta a várt eredményt: az agy szerotin kapacitása megnőtt. Az egerek az étrend hatására azonban sokkal rosszabb állapotba kerültek. Az eredetileg normális viselkedésű, enyhe tüneteket produkáló, valamint a már nagyon sok szőrt vesztett egerek állapota egyaránt rosszabbodott a cukros étrend hatására. Amikor azonban visszaálltak a normál ételekre, a romlás megszűnt.

Szintén amerikai kutatók szerint a sok cukornak szerepe van abban, hogy a vérben nő a káros vérzsírok szintje, és csökken a „jó koleszterin", a HDL koncentrációja. Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója hatezer felnőtt amerikait faggatott ki étrendjéről. A vizsgálat részvevőit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították. Kiderült, hogy a napi kalória bevitel 16 százaléka származott hozzáadott cukorból. A legtöbbet fogyasztók csoportja naponta 46 teáskanálnyi hozzáadott cukorral terhelte a szervezetét, míg a legmértékletesebbek csupán hárommal. Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) ajánlása szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm vagy 6 teáskanálnyi cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon