Emesztesunk tamogatoja lehet az alma 16 9Az almának számos jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Az egyik legfontosabb jellemzője, hogy karban tartja az emésztésünket.

Az alma vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, többek között az emésztésre, hiszen a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen hatásos, és kedvezően hat a bélflórára. Az alma rosttartalma rendkívül magas, ami kimondottan jót tesz a gyomornak. A sok koleszterin hatására az ember testében beindul az epekőképződés, ennek megelőzésében segítenek e gyümölcs rostjai. A rostok a vastagbélben lévő folyadékot is felszívják, ezzel is elősegítve a normális bélműködést. Emellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásra van jótékony hatással. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást.  

Az alma a szervezet egészére nézve méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a népi gyógyászat. A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetet. Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot és vitamint. A népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta, a vérhas és a bélfertőzések legjobb ellenszereként. A tapasztalat szerint ahol sok almát fogyasztottak, ott a köszvény jóval ritkábban fordult elő.                

Az almában sok a querticin nevű antioxidáns, ami az immunrendszer megerősítésében játszik nagyon fontos szerepet. Mindemellett a querticin segítségével a tüdő sokkal jobban működik. Ahhoz, hogy pozitív hatásait kifejtse, a szakemberek szerint legalább heti öt almát kell elfogyasztani. A querticin mellett az alma másik fontos antioxidánsa az antocianin, amely a 2-es típusú diabétesz megelőzésben segíthet. Egyébként az antocianin felelős a zöldségek és a gyümölcsök élénk színeiért. Az almában szintén jelen lévő acetilkolin az agyműködésben nyújt segítséget, az idegsejtek közötti kapcsolatokat ápolja, így csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.            

Ez a gyümölcs minden részében különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, és kéntartalma is jelentős. Az alma számtalan módon felhasználható, elkészíthető. Fogyasztható nyersen, kifacsarhatjuk a levét, belekeverhetjük gyümölcssalátába vagy müzlibe, megpárolhatjuk, megsüthetjük, megfőzhetjük, köretként és töltelékként is felhasználhatjuk, és készíthetünk belőle kompótot, levest, mártást, vagy süthetünk belőle süteményt is. A szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják. Az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket segíti, mivel élénkítő hatású.           

Az almának nemcsak a belsőleg láthatjuk hasznát, hanem a külsőnkre is nagyon jó hatással van. A különböző egészségügyi problémák gyógyítása mellett a mézet évezredek óta használják bőr- és hajápoló szerként is. Mivel tele van vitaminnal és tápanyaggal, rendkívül jó hatással van a bőrre és a hajunkra. Számos kozmetikum alapanyagaként alkalmazzák, de különböző pakolásokat is készíthetünk belőle, akár házilag is, amelyekkel bőrünket életerőssé, egészségessé, széppé varázsolhatjuk. Így például fáradt bőrre érdemes almapakolást készíteni. Ehhez nem kell mást tennünk, csak reszeljünk le egy almát a héjával együtt, majd keverjünk hozzá két evőkanál mézet. Az arcunkra kenve félóráig hagyjuk hatni, majd mossuk le. A pakolás sok vitamint, ásványi anyagot és bőrfeszesítő pektint tartalmaz. A benne lévő antioxidánsok jótékonyan hatnak a ráncokra, feszes bőrt képesek varázsolni, az antibakteriális hatóanyagok segítenek eltüntetni a pattanásokat.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon