Evezredek ota gyogyitanak kurkumaval a keleti nepek 16 9Keleten a kurkumát nemcsak különleges íze, hanem gyógyító hatása miatt is nagyon tisztelik, hiszen kívül-belül képes egészségessé tenni a szervezetet.

A kurkumát Indiától Indonéziáig mindenhol termesztik, a gyömbérfélék családjába tartozó fűszernek több száz fajtája létezik. A kurkuma fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik, úgy, hogy a gyökeret és a szárat megszárítják, sajtolják, majd porrá őrlik. Jellegzetes sárga színét a kurkumin nevű hatóanyaga adja. A kínai népi gyógymódok egyik alapvető eleme a kurkuma, amelyet már több ezer éve alkalmaznak a gyógyítók. Bár rengeteg egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt, fogyasztásakor mégis mértéket kell tartani, mert nagy mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat, kis mennyiségben használva azonban teljesen biztonságos, sőt, jótékony hatású. A kurkuma serkenti az epe termelését, javítja az emésztést, enyhíti a különböző bél- és emésztési problémákat, többek között a felfúvódást. Indiában bevett módszer az ízületi gyulladás megelőzésére és annak kezelésére a kurkuma fogyasztása. E fűszer segíthet a daganatos megbetegedések megelőzésében is. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, és fokozza a vérkeringést. Láz és különböző eredetű fertőzések esetén is kiváló, valamint a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepet játszik. Légzési nehézségeknél az ősi időkben kurkuma főzettel inhaláltak, mézben feloldva pedig remek köptető és köhögéscsillapító.

A kurkuma antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Serkenti az immunrendszer működését, mivel aktiválja a fehérvérsejtek, a limfociták közül azokat a sejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető sejteket elpusztítják. A kurkuma vízhajtó hatással bír, jótékonyan hat a vese működésére, képes szabályozni a koleszterinszintet, ezáltal segíti a cukorbetegség elleni küzdelmet, és karbantartja az ereket. A legfrissebb kutatások szerint képes felvenni a harcot az Alzheimer-kórral is. Szakemberek nemrég azt vizsgálták, segíti-e a kurkuma az idegsejteket ellátó útvonalak helyreállítását szélütés után, és azt találták, hogy ha a kurkumából készült szert a szélütést követő egy órán belül megkapták a kísérletben szereplő állatok, kevésbé romlottak a motoros funkcióik a szélütést követően. A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy mértékkel ugyan, de rendszeresen fogyasszuk e különleges fűszert levesek, köretek, hal- vagy húsételekbe keverve.

A keleti népek úgy vélik, hogy a kurkumának bőrfiatalító hatása is van, ezért a nők Ázsiában kurkumás vizet használnak arcmosáskor. Ennek alapja az, hogy segíti a kollagén termelődést, így megóvja a bőrt az „elhasználódástól”. A kurkuma fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságai miatt hatékonyan kezeli a pattanásokat, és ragyogó bőrt eredményez. Az arcpakolás házilag is elkészíthető. Ehhez keverjünk össze őrölt kurkumát és szantálfát, majd adjunk a keverékhez citromlevet. Vigyük fel az arcunkra, hagyjuk rajta 10 percig, majd langyos vízzel öblítsük le. A pattanások után maradt hegekhez keverjünk össze kurkumát és vizet, vigyük fel a hegekre, és hagyjuk fent 15 percig.

A kurkuma jót tesz a zsíros bőrnek, mivel szabályozza a faggyúkiválasztást. Zsíros bőrre való krémet úgy készíthetünk, ha összekeverünk másfél evőkanál őrölt szantálfát és egy csipet őrölt kurkumát 3 evőkanál narancslével, majd felvisszük az arcunkra. A szantálfa összehúzza a bőrt és vérzéscsillapító, a narancslé pedig C-vitamint tartalmaz, ami segít a szépséghibák eltüntetésében. A masszát hagyjuk fent 10-15 percig, majd langyos vízzel öblítsük le.

Száraz bőrre is készíthetünk kurkumás arcpakolást. Ehhez keverjünk össze egy tojásfehérjét, 2 csepp olíva olajat, friss citromlevet, rózsavizet és egy kevés kurkumát. E massza minden száraz bőrfelületre felvihető, mint például az arc, nyak, könyök és térd. Hagyjuk teljesen megszáradni a bőrünkön, majd meleg vízzel öblítsük le.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon