Furcsa fajdalomcsillapito modszereket fedeztek fel 16 9Szakemberek szerint olyan ételek, italok és módszerek segíthetnek a fájdalmak csillapításában, amelyekre eddig nem is gondoltunk volna.  

Fájdalmat csillapít a csokoládé és a víz?  

csokoládé és a víz fogyasztásának fájdalomra gyakorolt hatását vizsgálta patkányokon Peggy Mason és Hayley Foo, a Chicago Egyetem munkatársai. Az állatok a ketrecükben lévő izzólámpa felkapcsolásakor csokoládét vagy vizet kaptak. A forró lámpa hatására a rágcsálók evés és ivás előtt azonnal elkapták lábukat, ám csokievés vagy vízivás után tompult a fájdalomreakciójuk. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy ilyenkor tovább ettek az állatok. A vizsgálat eredményét azzal magyarázzák, hogy az evés az agynak egy olyan területét ingerli, amely a fájdalom tompításában is szerepet játszik. Mason szerint ez a mechanizmus előnnyel járt az állatok és az ember számára akkor, amikor szűkében volt az élelem, hiszen amikor eledelhez jutottak, raktároztak is belőle. A mostani bőségben azonban, nagy kalóriatartalmú ételekkel körülvéve, túlevéshez, elhízáshoz vezet a tudattalan válaszreakció. A fájdalom tompítása ugyanakkor az energiamentes víz hatására is bekövetkezik, ezért Mason ezt javasolja inkább nassolás helyett, hogy az egészségünket is megőrizhessük.    

Cukorral enyhíthető a babák fájdalma?    

Kutatók szerint a cukor egyik pozitív hatása, hogy csecsemők esetében alkalmas lehet az oltással járó fájdalom csillapítására. Egy nemzetközi kutatócsoport 14 korábbi vizsgálat eredményeit összegezte, amelyekben 1-12 hónapos csecsemők beoltását követték figyelemmel. A vizsgálatokban a babák egy része az oltás előtt szacharózt vagy glükózt tartalmazó cukoroldatot kapott, különböző, néhány csepptől fél kiskanálig terjedő mennyiségben és koncentrációban. A vizsgált tanulmányok közül 13, azaz 92,9% azt mutatta, hogy a cukrot kapó csecsemők könnyebben viselték a fájdalmat, és az oltás után is jobban érezték magukat: kevésbé voltak nyűgösek, illetve ritkábban és kevesebbet sírtak. A cukor fájdalomcsillapító hatása főként az újszülötteknél és a néhány hónapos babáknál érvényesült, az idősebbeknél mérsékeltebb volt. A vizsgálatokban különböző mennyiségben és koncentrációban próbálták a glükóz vagy szacharóz hatását, amelyek nem egyformán hatottak. Ezek alapján az elemzést végző torontói, melbourne-i és Sao Pauló-i kutatók nem tudták meghatározni a hatásos adagot, de a cukor fájdalomcsillapítóként való adását mindenképpen ajánlják a kisbabák beoltásakor. Ez minden csecsemőkkel foglalkozó szakember számára hasznos felfedezés lehet, mivel a cukros oldatok könnyen elérhetőek, gyorsan hatnak, nem drágák, és a beadásuk is egyszerű.     

Káromkodással a fájdalom ellen?    

A Keele-i Egyetem kutatói szerint csökkentheti, és tovább elviselhetővé teheti a fizikai fájdalom érzetét, ha káromkodással engedjük ki a gőzt magunkból. az érintett. Richard Stephens kutatásvezető úgy véli, hogy ez magyarázatot ad rá, miért olyan elterjedt a káromkodás a világon. A pszichológus szerint a szitkozódás azért alakult ki, hogy emelje az agresszió szintjét és csökkentse a fájdalmat, így korai elődünk gyorsabban elszaladhatott vagy erőteljesebben küzdhetett, ha megtámadták. A kutatók 64 önkéntes egyetemistát kértek fel a tesztre, amelyben kezüket olyan sokáig kellett jeges vízben tartaniuk, ameddig csak bírták, miközben tetszésük szerint szitkozódhattak. Ezután úgy ismételték meg a vizsgálatot, hogy miközben a résztvevők eltűrték a fájdalmat, csak nem durva szavakat ejthettek ki, amelyeket például egy asztal leírásánál használnának. A káromkodó résztvevők átlagosan negyven másodperccel tovább tartották kezüket a jeges vízben, és a fájdalom mértékét is kisebbnek ítélték. A kutatók a tesztalanyok szívritmusát is mérték, ami káromkodás közben jobban emelkedett. Stephens pszichológusként a történtek ellenkezőjét várta. A szitkozódás szerinte a nyelv meglehetősen érzelmekkel telt formája, és szinte univerzális emberi nyelvi jelenség.    

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon