Hagymatea csodaszer kohoges ellen 16 9Nagyanyáink házi praktikái remek választásnak bizonyulnak megfázás idején is. A jól bevált mézes-citromos teán túl számos olyan alapanyag és módszer létezik, amelyek eredményesen vethetőek be a nátha, a köhögés és a láz ellen. Télvíz idején bizony jól jönnek ezek, hiszen az antibiotikumos kúrákat egyre kevesebben szeretnék előnyben részesíteni. A természetes gyógymódok mellékhatások nélkül kínálnak segítséget a tipikus téli betegségek ellen. Ezek egyike a hagymatea alkalmazása, amely igazi csodaszernek számít. Lássuk, miért!

Magas mikrotápanyag tartalom

A Nyugat-Ázsiából származó hagyma ma már a világ bármely pontján termeszthető és elérhető, hazánkban pedig egyenesen nélkülözhetetlen. Alig akad olyan hazai recept, ami ne néhány fej vöröshagyma megpucolásával indulna. Nem csak a kulináris élmények érdekében alkalmazhatjuk azonban, hanem egészségünk helyreállításáért is. A benne megtalálható alliin, metilalliiin és egyéb vegyületek felelősek a könnyezésért a hagymapucoláskor, de rengeteg vitamint, ásványi anyagot, flavonoidokat is tartalmaz, sőt, rendkívül magas C-vitamin tartalommal bír. A felsorolt vegyületek erős vírus-és baktériumölő hatással rendelkeznek, ezért köhögés, nátha és influenza esetén kifejezetten javasolt a hagymafogyasztás.

Hagyma és víz, akár ízesítés nélkül is

A meghűléses megbetegedések esetén egyébként is nagyon kívánjuk a meleg folyadékokat, s ilyenkor a hagymatea remek választás lehet. Sokan nem ismerik, pedig kellemes ízvilággal és koncentrált hatóanyag tartalommal rendelkezik. Akár ízesítés nélkül is finom, de tehetünk bele mézet, citromot ízlés szerint. Egyes receptek szerint cukor karamellizálásával kellene indítani a hagymatea főzését, de a hatás tekintetében ez teljesen felesleges. Mindössze fél liter vízre és egy-két fej vöröshagymára van szükség hozzá. A főzés során barnás színűvé válik majd a víz, s amint fogyaszthatóra hűlt az, már kerülhet is a bögrébe.

Inhalálásra is remek

A gőzöléshez nem csak kamillát érdemes használni, hanem akár hagymateát is. Hajoljunk fölé, amíg forró a főzet, majd ha hűlt kicsit, belsőleg is élvezhetjük annak jótékony hatásait. Enyhíti a köhögést, segíti a váladék eltávolítását, fertőtleníti a légutakat és a tüdőt, s nem utolsó sorban felturbózza az immunrendszert. Érdemes akár a megfázásos időszakon túl is fogyasztani a hagymateát, hiszen az egészségre jótékony hatással van az.

Írta: Kiss Anita



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon