igy-segit-a-mungobab-szepseged-megorzeseben-16-9A mungóbab nálunk még kevésbé ismert alapanyag, mégis egyre többek konyhájában megtalálható. A belső egészség és a külső szépség érdekében is sokat tehetsz fogyasztásával. A legkönnyebben a bioboltokban elérhető mungóbab héjas állapotában sötétzöld színnel bír. Rendkívül könnyen emészthető a hántolt változat, magas B- és C-vitamin tartalommal rendelkezik, de vastartalma is kiemelt. Hasonlóan más hüvelyes növényekhez, remek fehérjeforrásnak számít, sőt a csíráztatás kedvelői is megtalálják segítségével számításukat. Változatosan felhasználható a konyhában, készíthető belőle leves, főzelék, de püréként is az asztalra kerülhet. Lássuk, milyen jótékony hatásait élvezhetjük a ma már hazánkban is könnyen elérhető alapanyagnak.

Segítség az öregedés ellen

A mungóbab rezet tartalmaz, ami hatékony fegyvernek bizonyul az öregedési foltok és a ráncok ellen. Az évek múlása ugyan nem állítható meg, de a megfelelő alapanyagok fogyasztásával sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a korunknál akár jóval fiatalabbnak nézzünk ki. E területen a mungóbab kitűnő szolgálatot tesz. Lássuk, miben segíthet.

Fiatalos bőr

A fiatalos megjelenés a bőrnél kezdődik. A drogériák polcain sorakozó termékek között is találhatunk olyat, amely mungóbabot tartalmaz, de akár magunk is elkészíthetjük házilag a hatékony bőrápoló szert. Nincs más dolgod, mint beszerezni mungóbabot, lereszelni azt, kevés meleg vizet hozzáadni, hogy krém állagot kapj, és az arcon már tíz perc alatt is csodákat tesz a keverék. Persze a titok itt is a rendszerességben rejlik.

Fényesen tündöklő haj

Mint már említettük, a mungóbab réztartalma eredményesen bevethető a szépség szolgálatában. Többek között azért is, mert elősegíti a szervezet számára nélkülözhetetlen vas, kalcium és magnézium hasznosulását. Mivel ezek gondoskodnak az agy megfelelő vérellátásáról is, így a fejbőr is megkapja ezt a gondoskodást, így a haj fényes, erős lesz, és növekedése is jótékonyan befolyásolható.

Mungóbab az egészséges anyagcseréért

A rossz anyagcsere az egészségtelen táplálkozásra, a rostok bevitelének hiányára egyaránt visszavezethető. A mungóbab rostban gazdag alapanyag, serkenti az emésztést, és segít eltávolítani a belekben lerakódott salakanyagokat. Ennek köszönhetően a mérleg is kevesebbet is mutat majd.

Csökkenő koleszterinszint

A szív- és érrendszeri megbetegedések gyakran visszavezethetőek a magas koleszterinszintre. Ez sajnos a szívbetegségek és a halálozási okok listáján vezető helyet foglal el. A mungóban fogyasztásával megelőzhető a koleszterin felgyülemlése, és így az akár súlyos egészségi kockázatok kialakulása.

Segítség a magas vérnyomás ellen

A mungóbabban megtalálható sok magnézium alapvetően jótékony hatással van a szív munkájára és a vérnyomásra. Ellazítja az ereket, így a vérnyomás szabályozásában is szerep jut neki. Ha a magas vérnyomás kizárólag mungóbab fogyasztásával nem is orvosolható, de hozzájárulhat az alapanyag ahhoz, hogy kevesebb gyógyszerrel elérhető legyen a normál érték. Ez pedig sokkal messzebbre nyúlik vissza, például az ideális testsúly megteremtéséig.

Alacsony kalóriatartalom

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének érdekében a normál testsúly elérése nagyon fontos. 100 grammnyi összesen 330 kalóriát tartalmaz, így igen hasznos döntésnek bizonyul fogyasztása, ha túl sokat mutat a mérleg. Ugyan ára nem a legkedvezőbb, de a bio boltok kedvelt alapanyagaiból jóval kevesebbet fogyaszt az ember, mint a hagyományos rizsből, burgonyából vagy finomított lisztből készült tésztából.

Írta: Kiss Anita



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon