Ket gyogyito fuszer amely kihagyhatatlan a karacsonyi menubol 16 9Az év végi ünnepekre való sütés, főzés során előtérbe kerülnek olyan fűszerek, amelyek nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony és a téli időszak. Nemcsak ételeinket és hangulatunkat dobják fel ugyanis, hanem szervezetünket is felturbózzák. 

Szervezetünk támasza: a fahéj  

A fahéjat már évszázadok óta használják bizonyos ételek készítéséhez, és egyes egészségügyi problémák megszüntetéséhez az emberek. Számos süteményhez és ételhez alapvető fontosságú, a háziasszonyok jól ismerik. A karácsonyi ünnep menüinek szinte elengedhetetlen része a fahéj, íze, illata egybeforrt az év végi lakomákkal az idők során. Mivel a fahéjnak önmagában nagyon koncentrált az íze, gyakran mézzel teszik még fogyaszthatóbbá és egészségügyileg hatásosabbá. A szívbetegséggel küzdők számára koleszterincsökkentő tulajdonsága miatt fontos, illetve eredményesen előzi meg a szívinfarktust is. Napi egynegyed teáskanálnyi fahéj 10-30 százalékkal csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is. Húgyhólyag gyulladás esetén e keverék fogyasztásával megszüntethető a húgyhólyag és a húgyvezetékek gyulladása. Általános gyulladásgátló hatása is van, valamint csökkenti a véralvadást. A fahéjat a cukorbetegség egyik jövőbeli megoldásaként, mint inzulinpótló anyagot is emlegetik, mivel néhány kísérletben már igazolták, hogy fogyasztása hosszútávon is csökkenti a vércukorszintet.  Gyomorbántalmakra és a gyomorfekély kialakulása ellen is eredményesen használják, emellett emésztésjavító, étvágyserkentő és gyomorerősítő hatással is bír.

A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok és a baktériumok ellen. E keverékkel gyógyítható a nátha és  a krónikus köhögés is, hiszen a légcsövet és a hörgőket is tisztítja. A méz és a fahéj bőrbetegségek ellen is alkalmazható, így például bőrgyulladásra, ekcémára és övsömörre. Japánban és Ausztráliában végzett kutatások eredményei szerint sikeresen kezelhetőek a csontok, a gyomor és a belek rákos megbetegedései is a méz és a fahéj jótékony hatásai által. Egész napra friss leheletet képes biztosítani, ha reggel fahéjas vízzel öblögetünk. A fahéj hasznos fűszer a fogyókúrázók számára is. Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem érezzük magunkat gyakran és gyorsan éhesnek, ezáltal kevesebbet és kevesebbszer eszünk.  

Az egészség zamata: a szegfűszeg  

Különleges íze, illata mellett a szegfűszeg kitűnő baktérium- és vírusölő, így a téli hónapokban jó szolgálatot tehet az immunrendszerünk erősítésében. A benne található eugenol vegyület az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő. Kísérletek során kimutatták, hogy a szegfűszeg a makacsabb gyulladásokat is 15-30%-al csökkenti. Olyan flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek szintén erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Enyhíti a torokfájást, és csökkenti a száraz köhögés tüneteit. Kíméletesen segíti a gyomor működését, ezáltal javítja az emésztést, de ajánlott hasmenés, hányás, puffadás ellen is. Hatékonyan elpusztítja a bélférgeket, parazitákat is.    

Bizonyos kutatások alapján kimutatták, hogy a szegfűszegben található eugenol eredményesen segíti a vércukorszint csökkentését. Csillapítja a fogfájást. Frissíti a leheletet és fertőtlenít is. Fertőtlenítő hatása okán a szegfűszeg és a belőle nyert olaj hatékonyan alkalmazható vágott és más természetű sebek, gombás fertőzések, égési sérülések, lábgombásodás,  zúzódások esetén. A helyileg alkalmazott olaj enyhíti az izomgörcsöket. Mivel a szegfűszegolaj közvetlenül érintkezve a bőrrel gyulladást eredményezhet, ezért hígított formában használják. A trópusi országokban a szegfűszeget a malária, a kolera és a rüh kezelésére is használják. Kiváló sütemények, befőttek, kompótok készülhetnek szegfűszeg segítségével, fahéjjal együtt pedig nagyon finom forralt bort is főzhetünk belőle, így a karácsonyi ünnep ínyenc csemegéjeként tartják számon.  

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon