Ketto az egyben kulonleges csemege es gyogyito fuszer a kapor 16 9Az ókortól kezdve népszerű fűszer a kapor. Nemcsak azért, mert számos ételhez felhasználható a gasztronómiában, hanem azért is, mert egészségünk érdekében is sokat tehetünk a rendszeres fogyasztásával.   

Tele van vitaminnal és ásványi anyaggal      

A kapor kellemes illatú gyógy- és fűszernövény, amely rengeteg jótékony hatással rendelkezik a szervezetünkre nézve. Jellegzetes aromáját az illóolajok adják. A gyógynövényszakértők előszeretettel ajánlják az emésztés elősegítésére. Magjának rágcsálása javítja a kellemetlen szájszagot. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, daganatellenes hatással bír. Kiváló C-vitamin forrás, amely által erősíti az immunrendszert. A kapor tartalmaz A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és rostot. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást. Többszörösen telítetlen zsírsavakat és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz. A gyökérzetén kívül a növény minden része fogyasztható.

Komoly betegségeket segít megelőzni és leküzdeni

Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartják. Nyugtató és antibakteriális hatása is van. Képes csökkenteni a koleszterinszintet. Baktériumellenes hatása erős. Kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is. Termésének teája másnaposság ellen is hatásosnak bizonyult, de használták csuklás, fejfájás és szamárköhögés ellen is. Vércukorszint csökkentő hatással rendelkezik a benne lévő vanádiumnak köszönhetően, mert az szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik le, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.         

Nyálkaoldó, köhögés csillapító tulajdonsága is ismert. Frissen vagy teaként fogyasztva emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos. Bolgár kutatók sikeresen alkalmazták a kaprot krónikus colitisben szenvedő betegek kezelésénél. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. Csecsemőknél hascsikarás, szélhajtás és csuklás ellen kapormag teát alkalmaznak, ez házilag is elkészíthető. Két dl forrásban lévő vízhez egy kiskanál kapormagot kell tenni, néhány percig állni hagyni, majd leszűrni, és kihűlve megitatni a babával.        

A kapor szívkoszorúér tágító hatású, ajánlható angina pectoris esetén, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából is. Komoly étvágyfokozó. Jótékonyan hat az altesti fájdalmakra. Fitoösztrogén hatása miatt a népi gyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére használták. Serkenti a vesék működését. A kapor két héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása, és segít kihajtani a már meglévő vesehomokot.

Évezredek óta kedvelt fűszer

A kapor közismert fűszernövény, eredetileg a Földközi-tenger vidékén volt honos. Európába a rómaiak hozták be. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is kedvelték, mint ételfűszert, a magját pedig az emésztés elősegítésére fogyasztották. E régi fűszerről már a Bibliában is említést tettek, óriási értéke miatt egykor adófizető eszközként használták, és a pénzt helyettesítette. A középkorban a kaprot varázserővel ruházták fel, a boszorkányok szerelmi bájitalt készítettek belőle, de szemmel verés és egyéb varázslatok ellen is előszeretettel használták.

Erőteljes illata és ízvilága miatt sokan kerülik, pedig a bazsalikom után a kaporban található a legtöbb ásványi anyag. Leveleit és hajtásait szárítva és frissen is használjuk. A Kárpát-medencében jelentős gasztronómiai szerepet tölt be, számos ételhez előszeretettel használják. Többnyire salátáknál, gombaféléknél, mártásoknál, szószoknál és húsételeknél is felhasználhatjuk, de savanyú káposzta, uborka eltevésénél is nélkülözhetetlen alapanyag.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon