Kivedheto a stroke ha egeszsegesen elunk 16 9Vizsgálatok szerint a stroke megelőzéséhez sok esetben elegendő csupán egészséges életmódot folytatni, még akkor is, ha az ember nagy genetikai kockázatnak van kitéve.

Szakemberek úgy vélik, hogy különösen azzal tehetünk sokat, ha nem dohányzunk, illetve nem hízunk el. A stroke vagy szélütés hátterében genetikai és környezeti tényezők egyaránt állnak. A kutatók azt akarták megtudni vizsgálatuk során, vajon az egészséges életmód ellensúlyozza-e a gének hatását. Kifejlesztettek egy genetikai kockázatértékelő pontrendszert, amely a stroke-kal összefüggő 90 génváltozaton alapult, és a résztvevőket kockázati kategóriákba sorolta. A résztvevők köre az Egyesült Királyság félmillió lakosának információit tartalmazó biológiai adatbankjából került ki. A kutatás több mint 306 ezer, 40-73 éves brit férfi és nő adatait elemezte, egyiküknek sem volt még szívrohama vagy stroke-ja a kutatás kezdetéig. Az egészséges életmódot négy tényezővel határozták meg: dohányzásmentesség, gyümölcsben, zöldségben és halban gazdag étrend, 30-nál alacsonyabb testtömegindex (BMI), azaz normál testsúly, valamint rendszeres mozgás.

Átlagosan hét évig követték a résztvevőket, majd kórházi és halálozási adatok alapján megvizsgálták, hányan estek át stroke-on. A genetikai kockázatok összes kategóriájában és mindenféle életvitel mellett is magasabb volt a stroke kockázata a férfiaknál, mint a nőknél.  Tekintet nélkül az életmódra, a nagy genetikai kockázatú csoportokban 35 százalékkal magasabb volt a stroke esélye, mint az alacsony kockázatú csoportokban. Az egészségtelen életmód azonban 66 százalékkal emelte a stroke bekövetkezésének esélyét a genetikai kockázatok összes kategóriájában azokhoz képest, akik egészségesen éltek. A nagy genetikai kockázat egészségtelen életmóddal párosulva több mint kétszeresére emelte a stroke esélyét az alacsony genetikai kockázattal, egészségesen élőkhöz képest. Az eredmények rávilágítanak, mennyi előnnyel jár az egészséges életmód, függetlenül attól, hogy ki milyen genetikai kockázatok hordozója.

A stroke a rák és a szívbetegségek után a harmadik vezető halálok, sőt, a leggyakoribb tartós mozgáskorlátozottságot okozó betegség. Stroke során az agy bizonyos területe nem kap elegendő vért, mivel valamelyik eret vérrög zárja el. A többi területen vérzés alakul ki, amely az agyszövetet roncsolja. A legnagyobb erőfeszítést a betegség megelőzésére kell fordítani. Segíti ezt, hogy tudjuk, melyek azok a tényezők, betegségek, amelyek agyi érkatasztrófára hajlamosítanak. Ilyen a hipertónia, a cukorbaj, a magas koleszterinszint, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás. A stroke rizikóját ezzel együtt nem lehet nullára csökkenteni, hiszen genetikai tényezők határozzák meg az érfal szerkezetét.

Fontos tudni, melyek azok a tünetek, amelyek a stroke bekövetkezését jelzik, így az érintettek időben orvoshoz tudnak jutni. A tünetek közé tartozik a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, a zsibbadás vagy a bénulás, de felléphet beszédzavar, kettős látás, vagy látásvesztés is. Nagyon fontos, hogy a beteg minél előbb kórházba kerüljön, ha ezeket a tüneteket érzékeli, és megfelelő ellátásban részesüljön. Az időfaktor rendkívül fontos, hiszen ha az agyi vérkeringési zavar hátterében vérrög áll, lehetőség van úgynevezett trombolízisre, vérrögoldásra. Amennyiben ez időben, 3-4,5 órán belül megtörténik, remény van olyan mértékben minimalizálni az agykárosodást, hogy a beteg maradandó következmények nélkül meggyógyuljon. Minden perc számít, mert az agyszövet nagyon érzékeny, és már néhány másodperces vérellátási zavar is komoly pusztítást eredményezhet. A „csendes stroke”, amelynek nincsenek egyértelmű tünetei, mégis képes maradandó károsodásokat okozni, jellemzően a fiatalabb férfiak körében jelentkezik elsősorban. Ezért nagyon fontos, hogy ezekre a tényezőkre már fiatalon is ügyeljünk, és megelőzzük a bajt.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon