Kivul-belul elonyunkre valik ha nyaron is papayat eszunk 16 9A papaya jó ideje népszerű gyümölcs Magyarországon is, hiszen finom íze mellett komoly egészségvédő hatása is van.

A papaya édes ízű, körte alakú gyümölcs. Számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik a szervezetünkre nézve. Nemcsak maga a gyümölcs húsa, hanem a papaya más részei is hatékonyan felhasználhatóak. Eredetileg Közép-Amerikából származik, de a spanyol és portugál felfedezők elvitték más szubtrópusi területekre, ahonnan olyan helyekre jutott el, mint a Fülöp-szigetek, Afrika és India. Ma a legnagyobb papayatermő országok a világon az USA, Mexikó és Puerto Rico.

A papaya gazdag olyan antioxidáns tápanyagokban, mint a karotinok, a C-vitamin és a flavonoidok; ezeken kívül B-vitaminokat, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, és rostokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása számos betegség esetén védelmet nyújt, így például az érszűkület és a diabétesz okozta szívbetegségek ellen. Segít megelőzni a magas koleszterinszintet, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A papayában található nagy mennyiségű emésztőenzim, a papain segít lebontani a kemény fehérjerostokat, így támogatva a természetes emésztési folyamatokat. A gyümölcs magas víz- és oldható rosttartalommal rendelkezik, így még inkább megkönnyíti az emésztést, és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Mivel a rossz emésztés az elhízással is kapcsolatban áll, ezért a papaya segít az egészséges testsúly megtartásában is. Koleszterinmentes, zsírmentes, kevés kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázók számára is remek.

A papaya több olyan hatóanyaggal is rendelkezik, amelyek csökkentik a rák bizonyos típusainak kockázatát. A gazdag antioxidáns tartalma, elsősorban a likopin, a béta-karotin és a béta-kriptoxantin nevű karotinoid játszik nagy szerepet a rák megelőzésében. A gyümölcs úgynevezett izotiocianátokat is tartalmaz, ezek kiirtják a szervezetből a potenciális karcinogéneket, és javítják a tumorok elnyomásán dolgozó fehérjék működését. A papaya magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően növeli a fehérvérsejtek számát, és megvédi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.

A papaya a benne lévő antioxidánsok, az A-, C- és E-vitamin jelenléte miatt jó hatással van a szemre, a látásra is, illetve akadályozza a szürke és a zöld hályog kialakulását is. A papayában több gyulladáscsökkentőenzim van, amely enyhíti az ízületi gyulladások okozta fájdalmat. Szakemberek szerint azok, akik nem fogyasztanak elég C-vitaminban gazdag ételt, például papayát,  könnyebben kapnak ízületi gyulladást, mint azok, akiknek az ilyen ételek rendszeresen megtalálhatók az étrendjében. A papaya kiváló káliumforrás, amely anyag ellensúlyozza a nátrium hatásait, és normális szinten tartja a vérnyomást. Ezért a szakemberek a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára a papaya napi fogyasztását ajánlják bármilyen formában. A gyümölcsben lévő A- és E-vitamin alapvető a szervezetünk egészséges működéséhez, ezért a papaya nagyon fontos általános egészségmegőrzőként is.

A papaya nemcsak a belsőnkre, hanem a külsőnkre is pozitívan hat. Mivel sok jótékony hatású összetevőből épül fel, egészségessé és ragyogóvá teszi a bőrt. Gazdag A-vitamin és papain forrás, amelyek által a gyümölcs segít az elhalt hámsejtek eltávolításában, valamint lebontja az inaktív proteineket. A papayának alacsony a nátriumtartalma, ezért visszatartja a vizet, hidratálja a bőrt. Fogyasztásától a bőr puha, ruganyos és sima lesz. A nyers papayából készült arcpakolások képesek arra, hogy megszabadítsanak a pattanásoktól. Pépes papayával kezelhetőek a fekélyek és a töredezett sarkak, és ez a gyümölcs természetes bőrradír is. A papaya megfiatalítja a bőrt, csökkenti az öregedés jeleinek megjelenését. A kiváló bőrápolási tulajdonságain kívül a papaya a hajápolás során is jól használható. A papaya táplálja a hajgyökereket, mivel gazdag tápanyagokban; megelőzi a kopaszodást, mivel serkenti a haj növekedését és erősíti a hajat. 

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon