Kivul-belul gyogyit a fokhagyma 16 9Már évezredekkel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendett a fokhagyma mind a gasztronómiában, mind a népi gyógyászatban, hiszen számos betegség kivédhető és leküzdhető a segítségével. Különösen télen van jelentős szerepe, mivel remekül gátolja meg a fertőzéses betegségek kialakulását.

A fokhagymát ötezer éve alkalmazzák a népi gyógyászatban, hiszen számtalan pozitív hatása van a szervezetre, és nagyon egyszerű termeszteni. Bárkinek sikerülhet a saját konyhakertjében is, így könnyedén hozzáférhető. A gerezdeket tavasszal vagy ősszel kell elültetni, és ha a növény szára megsárgul, a gumókat ki kell szedni, majd felakasztva megszárítani. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak szinte földöntúli hatást tulajdonítottak a fokhagymának, amelyet különös varázserővel ruháztak fel. Úgy hitték, ha a nyakukban hordanak egy-egy gerezdet e növényből, az megvédi őket a betegségektől. A fokhagyma különleges eredményeit már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte, ma pedig már azt is tudjuk, hogyan és milyen panaszok esetén fejti ki jótékony hatásait.

A fokhagyma komoly antibakteriális és gombaellenes hatását először Pasteur írta le 1858-ban, majd a svájci Sandoz gyógyszergyár felfedezte antibakteriális hatóanyagának vegyületeit is: az alliin-t és az allicin-t. A növény ezáltal rengeteg egészségügyi panasz és betegség esetén alkalmazható. Önmagában ugyan általában kiegészítő kezelésként használják, sok esetben megelőzésképpen az is elég, ha rendszeresen fogyasztjuk. Leginkább akkor tudja kifejteni jótékony hatását, ha nyersen juttatjuk be a szervezetbe, de főzve, fűszerként is ehetjük, ugyanis ilyenkor is csak a C-vitamin tartalmától szabadítjuk meg, egyéb jótékony hatása változatlan marad. Szakemberek javaslata szerint minden nap fogyasszunk pár gerezdet. Magas illóolaj tartalma a bőrön keresztül is párolog, tehát kellemetlen szagot áraszthatunk magunkból, ezért evés után rágcsáljunk el egy kevés friss petrezselymet, hogy legalább leheletünk üde legyen.

A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfortartalma, de tartalmaz káliumot, kalciumot és magnéziumot, valamint A-, B-, C-, és E-vitamint is. A növény jó immunerősítő hatása révén segít megelőzni a megfázásos betegségeket, a légúti és mellkasi fertőzéseket, ezért nátha esetén forró teába téve fogyasszunk néhány gerezdet, vagy együnk fokhagymás pirítóst. Baktériumölő hatásának köszönhetően bélfertőtlenítőként, vértisztítóként is használják, de ezáltal az egész szervezetet is salaktalanítja. Magas a tápanyagtartalma, segíti az emésztést, és enyhíti a menstruációs görcsöket. Érelmeszesedés ellen és vérnyomás csökkentőnek is alkalmas, hiszen rendszeres fogyasztásával az erek rugalmassága növelhető. Az erek falába lerakódó koleszterin mennyiségét is szabályozhatjuk a fokhagyma által, hiszen csökkenti annak mértékét, így koleszterinproblémák esetén is alkalmazható. Segítségével megakadályozható a vérrögképződés, ugyanis hatóanyagai nem engedik összetapadni a vérlemezkéket. Mivel érrendszerünket is tisztítja, így hajszálereink jobban átjárhatóak lesznek, amely biztosítja a szájunk, ínyünk, torkunk egészségét is, így közvetetten fogaink épségét is védhetjük vele.

A fokhagyma elősegíti az ólom kiürülését is a szervezetünkből, így a méregtelenítésben is nagy szerepet játszik. Cukorbetegeknek különösen ajánlott a fokhagyma rendszeres evése, ugyanis képes a cukorszint szabályozására. A növény antioxidánsai révén segíthet a rákos megbetegedések elleni védekezésben. Szakemberek szerint napi egy gerezd fokhagyma fogyasztásával csökkenthető a mell-, a gyomor-, a prosztata-, a bél- és nyelőcsőrák kialakulásának esélye.

A fokhagymaolajjal kiválóan kezelhető a korpásodás, megszabadít a viszkető fejbőrtől is, mivel az olaj hidratálja a száraz bőrt. Készen is hozzájuthatunk, de házilag is elkészíthetjük. Az elkészítéséhez törjünk össze fokhagymát, majd áztassuk be zöldségolajba, vagy gőzöljük desztillálva. Mivel 100 százalékban természetes anyag, ezért biztonságos a használata, de aki érzékeny a fokhagymára, ne alkalmazza. A fokhagymaolaj sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek serkentik a hajnövekedést, valamint felveszik a harcot számtalan fejbőr problémával. A fokhagymaolaj gazdag kénben, E-, C-, B1- és B6-vitaminban, amelyek fontos szerepet játszanak a hajnövekedésben és a fejbőr védelmében. Az olaj meggátolja a hajszálak töredezését és erősebbé teszi a hajgyökereket. A vérkeringést is serkenti, így a hajgyökerek megerősödnek, a fejbőrről eltűnnek a méreganyagok. Lefekvés előtt masszírozzuk be a hajunkat fokhagymaolajjal, majd másnap reggel samponnal mossuk le. Fogfájás esetén is segíthet a fokhagymából nyert olaj. Ehhez cseppentsünk néhány csepp fokhagymaolajat egy vattakorongra, és tegyük az érintett fogra 30 percre naponta néhányszor, hogy enyhüljön a fogfájás. A fokhagymaolaj a bőrre is jó hatással van, különösen gombás fertőzések esetén, de készíthető belőle pattanások elleni arcpakolás is.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon