Koccintson egeszseges sziverositovel az unnepekkor 16 9Ha a karácsonyi, szilveszteri ünnep idején lelkiismeret furdalás nélkül szeretne alkoholt fogyasztani, akkor jó hírünk van: a mértékletes pezsgőfogyasztással nemcsak vidámabbá, hanem egészségesebbé is teheti a napjait.

pezsgőt nagyjából 300 éve fedezték fel Champagne vidékén. A Reims környéki Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, páter Perignon egy erjedetlen cukrot tartalmazó bort vastag falú palackban, parafadugóval zárt le, majd egy idő után kinyitva gyöngyöző bort kóstolhatott. A pezsgő léte így tulajdonképpen a véletlen műve. Készítését a 18. századig nagy titok övezte. Sokáig csak a királyok itala volt. Mivel a palackban zajló biokémiai folyamatokat Perignon még nem ismerte ekkor, kísérletezett az előállítással, amely eleinte nem volt veszélytelen folyamat. Rájött, ugyanis, hogy ha a nem teljesen kierjedt mustot légmentesen lezárja, gyöngyöző bort kap. Ehhez viszont szükség volt a nyomást elbíró üvegpalackra, és a légmentes lezárást lehetővé tevő parafa dugóra. A pezsgő készítésének lényege, hogy a bort megédesítik, és újra erjesztik. A második erjesztés zárt térben, nyomásálló palackokban, tartályokban történik. Az erjedés során keletkező széndioxid oldott állapotban marad a borban, ettől habzik majd a pezsgő. Az idők során bebizonyosodott, hogy számos alkoholos italnak van jótékony hatása a szervezetünkre nézve, természetesen a minőségi és mennyiségi szempontokat betartva a fogyasztásukkor, így például a pezsgőnek. Vizsgálatok szerint ugyanis, napi két-három pohár pezsgővel serkenthető a vérkeringés, amelynek köszönhetően az érrendszer és a szív sokkal jobban működhet.

Az angliai Reading Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a pezsgőnek van-e a vörösborhoz hasonlóan kifejtett pozitív hatása az emberi szervezetre. Megállapították, hogy a pezsgőben található polifenolok, azaz a szőlőben megtalálható másodlagos növényi anyagok, a vérben lévő nitrogénoxid koncentrációját növelik. Ez a gáz pedig elengedhetetlenül fontos a vérnyomás és vérkeringés szempontjából. A polifenolok jelenléte azt eredményezi, hogy a nitrogénoxid tovább van jelen a szervezetben. Ebből az következik, hogy a gáz tovább fejtheti ki az ereket erősítő hatását. A kutatást vezető Jeremy Spencer szerint a pezsgő is pont olyan hasznos, mint a vörösbor, persze csak mérsékelt fogyasztás esetén, és akkor, ha minőségi pezsgőt iszunk. Ellenkező esetben a túlzott, vagy nem megfelelő minőségű alkoholbevitel negatív következményekkel jár, és többet árthat az egészség szempontjából, mint amennyit használ.

A brit kutatók három csoport bevonásával készítették el a tanulmányukat. Az első társaság pezsgőt, a második egy alkoholból, szénhidrátból és gyümölcssavból álló oldatot, a harmadik placebót kapott. Az orvosok négy, illetve nyolc órával az italok elfogyasztása után kizárólag a pezsgőt kortyolók esetében tudtak kimutatni értágító hatást, a másik két csapat esetében ez nem mutatkozott. A kutatás eredményéből Spencer azt a következtetést vonta le, hogy napi két pohár pezsgő nem jelent a benne található alkohol szempontjából megterhelést a szervezet számára, azonban ahhoz elegendő, hogy a vérnyomást és a trombózis kialakulásának kockázatát csökkentse. A Reading Egyetem kutatói emellett azt gondolják, hogy napi három pohár pezsgő javítja a memóriát, és a pezsgő rendszeres fogyasztásával megelőzhetők az olyan agyi rendellenességek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór. A kutatók szerint a demencia valószínűleg a 40-es életévekben kezdődik, és a 80-as évekig fejlődik tovább. A hanyatlás fokozatos, ezért minél hamarabb elkezdjük a pezsgő fogyasztását, annál inkább megelőzhetjük e betegség kialakulását. A kór ellen ható vegyület a pezsgő készítéséhez használt sötét szőlőkben, a Pinot Noir és a Pinot Meunier fajtákban található meg. A szakemberek azt ajánlják, hogy mindenki rendszeresen igyon pezsgőt, és ne csak az ízét, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatását is élvezzük ki.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon