Koleszterincsokkento lehet az etcsokolade 16 9Egyes kutatók úgy vélik, hogy a minőségi étcsokoládék képesek lehetnek csökkenteni a koleszterinszintet. Az állításnak azonban akadnak bírálói is.

Szakemberek szerint a magas kakaótartalmú csokoládé segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. A magas kakaótartalmú étcsokoládé nagy mennyiségben tartalmaz polifenolt, egy antioxidáns hatású vegyületet, amely szerepet játszhat a magas koleszterinszint szabályozásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. A Hull Egyetem kutatói 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseknek adtak egyforma mennyiségű, ugyanakkor polifenol tartalmában eltérő csokoládét 16 héten keresztül. Azok koleszterinszintje, akik polifenol tartamú csokoládét kaptak, kismértékű javulást mutatott: a „jó”, HDL-koleszterin szintjük emelkedett, míg az összkoleszterin szintjük csökkent. Steve Atkin, a vizsgálat vezetője szerint ez segíthet a szívproblémák csökkentésében. Úgy véli, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek több magas kakaótartalmú csokoládét kellene fogyasztaniuk a kiegyensúlyozott étrend és életmód részeként.

A Diabetes UK nevű, cukorbetegséggel foglalkozó szervezet szakemberei azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a még több csokoládé fogyasztása nem feltétlenül előnyös. Hangsúlyozták, hogy még a legnagyobb kakaótartalmú csokoládék is magas zsír- és cukortartalmúak, és a végén több kárt okoznak, mint jót. Szerintük semmi esetre sem kellene olyan következtetéseket levonni a tanulmányból, miszerint egy kis adag fekete csokoládé csökkenteni fogja a koleszterinszintet. A tanulmányban mindössze 12 emberen vizsgálták a hatást. Iain Frame, a szervezet munkatársa szerint ezért a magas kakaótartalmú csokoládé apró egészségi előnyei a háttérbe szorulnak a zsír- és cukortartalom káros hatásai mögött.

A csokoládé kakaóbabból készített édesség, amelynek számtalan jótékony és káros hatást tulajdonítanak. A kedvező jellemzőket kizárólag a jó minőségű étcsokoládé hordozza. Ez körülbelül háromszáz vegyületet tartalmaz, és kutatások szerint több szempontból is pozitívan hat a szervezetre. A kakaóbab jelentős réz-, foszfor-, magnézium-, és káliumforrás, valamint vasat és cinket is tartalmaz. Emellett az egyik legnagyobb antioxidáns kapacitással, flavonoid hatóanyaggal rendelkező növény. Ezek az anyagok értágítókfokozzák a véráramlástcsökkentik a vérnyomást, és előnyösek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.Gyorsan és jól felszívódó szénhidrátot is tartalmaz a csoki, ezáltal azonnali energiaforrást jelent. Az agyműködést is kedvezően befolyásolja, növeli a szellemi teljesítőképességet, és csökkenti a felejtés mértékét. A csokoládé a szénhidráton kívül nagy mennyiségű zsiradékot is tartalmaz: 10 dkg csoki átlagosan 500 kilokalóriát tartalmaz, így szélsőséges helyzetben akár életet is menthet.

Amennyiben havonta három tábla étcsokoládét eszünk meg, és mindezt főétkezések után tesszük, élvezhetjük kedvenc édességünk a jótékony hatásait. A túlzott és cukrozott csokoládé fogyasztás azonban növeli az elhízás veszélyét, rombolja a fogakat. A mértéktelen csokievés fokozza a csontritkulás és a csonttörések bekövetkezésének esélyét is. Ez az édesség ugyanis sok oxalátot tartalmaz, amely gátolja a kalcium felszívódását. Vesekövet is okozhat, ez azonban csak azt veszélyezteti, aki napi rendszerességgel fogyaszt csokoládét. Szakemberek óvva intenek attól, hogy főétkezés helyett egy szelet csokit majszoljunk el, hiszen ez csökkenti az étvágyat, amelynek következtében tápanyaghiány alakulhat ki. A nagy mennyiségű szénhidrát gyengítheti az immunrendszert, károsan hathat a hormonszabályozásra, és felboríthatja a bélflóraegyensúlyát is. Bár a fekete csokoládé megfelelő mértékben egészséges, a legtöbben mégis a cukrozott, édes, ízesített tejcsokoládékat szeretik. Rossz hír azonban hogy a túlzásba vitt cukor inkább drogként, semmint táplálékként hat, így az endorfintermelés következtében függőséget okozhat, ugyanúgy, mint a drog vagy az alkohol.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon