Megszuntethetove valhat a mogyoroallergia egy uj talalmannyal 16 9Francia szakemberek felfedezése segíthet a mogyoróallergia legyőzésében. Az új találmány rengeteg érintett segítségére lehet. A tesztek során a kutatók már azt is elérték, hogy egyes betegek gyógyulttá váltak, és már kockázatok nélkül fogyaszthatnak is mogyorót.

Olyan bőrtapaszt fejlesztettek ki francia bőrgyógyászok, amelytől a potenciálisan életveszélyes mogyoróallergia gyógyulását remélik. A mogyoróallergiás emberek esetében a más allergiáknál alkalmazott deszenzitizálás, azaz a szervezet fokozatos hozzászoktatása az allergénhez kockázatos lehet. A francia gyerekgyógyászok által kidolgozott tapasz esetében azonban kicsi a súlyos válaszreakció veszélye, mivel az allergén, a mogyoró olaja nem közvetlenül a véráramba kerül, hanem a tapaszból a bőr alá, kis mennyiségben szívódik fel a benne lévő mogyoróolaj, onnan pedig az immunrendszer szállítja tovább. A tapaszos technológiával megtanítják a szervezetet arra, hogy nem szükséges túlreagálnia a mogyoróból származó fehérjék jelenlétét. Pierre-Henri Benhamou, az egyik feltaláló szerint úgy gondolja, hogy a tapasz éveken keresztül napi 24 órában viselhető, amelynek folyamán lassan csökkenti a véletlenszerű allergiás rohamok súlyosságát. Benhamou és kutatótársa, Christophe Dupont egy páciensüknél elérték a tapasszal, hogy mára már kis mennyiségben fogyasztani is tud a mogyorót. A tapasz humán kipróbálása Európában és az Egyesült Államokban is megkezdődött már.

földimogyoró egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek gyakran okoznak táplálékallergiás tüneteket. A tünetek súlyossága az egészen enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhet. A földimogyoró kapcsán fellépő reakciók már közvetlenül a magvak fogyasztása után pár perccel is jelentkezhetnek. A tünetek súlyossági foka az enyhébb szájnyálkahártya zsibbadástól az arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémán keresztül az életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkig terjedhet.  Egyéni érzékenységtől függően a földimogyoró allergia tünete lehet hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütés, ekcéma, légszomj és nehézlégzés. Az allergiás beteg ellátása azért igényel azonnali orvosi segítséget, mivel az enyhébb tünetekből is rövid idő alatt kialakulhat életveszélyes állapot. Az egyéni érzékenység attól is függ, hogy a földimogyoró allergén összetevői közül az adott betegnél melyik okozza a tüneteket.

komponens alapú allergia vizsgálat egy, az utóbbi években elérhetővé vált, specializált vérvizsgálat, mely az eddigieknél pontosabb diagnózist, így sikeresebb kezelést tesz lehetővé. Segítségével meghatározható, hogy a földimogyoró melyik allergén összetevőjével szemben áll fenn allergia. Ezt azért is fontos megismerni, mert az egyes allergén összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A földimogyoró öt allergén komponense közül négy súlyosabb reakciót is képes előidézni, egyről azonban tudjuk, hogy csak helyi reakciót okoz a szájnyálkahártyán.

Földimogyoró allergiásoknak fontos tudni, hogy bár csak kis mértékben, de előfordulhatnak keresztreakciók is bizonyos élelmiszerekkel. A földimogyoró fehérjéi hasonlóságot mutatnak a zöldborsó, lencse és a bab fehérjéivel, ezért ritkán ezek fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Földimogyoró allergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha a beteg kerüli a földimogyorót tartalmazó ételek fogyasztását.Fontos ezért az ételcímkéket megnézni, ugyanis számos készétel tartalmazhatja. A földimogyoró allergia kialakulásának esélye magasabb azoknál, akiknél a családban már van legalább egy érintett, akinél jelentkeztek a tünetek. Egyéb ételallergiák, és egyes megfigyelések szerint az ekcémás bőrtünetek is növelik a kialakulásának a rizikóját.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon