Mire jo a tejivas 16 9Egyes szakemberek szerint már csecsemőkortól nagyon fontos a tej a szervezet számára, mások azonban óvatosságra intenek a tejfogyasztással kapcsolatban. Nézzük, milyen érvek és ellenérvek vannak a tejivással kapcsolatban!

Érvek a tejfogyasztás mellett

A tej nyersen vagy ételekbe főzve, feldolgozott állapotban, vajként, sajtként, és számtalan formában van jelen az étrendünkben. Nem véletlenül, hiszen a tejet az egyik legértékesebb táplálékként tartják számon, mivel tele van olyan anyagokkal, amelyek minden életszakaszban segítik az élettani funkciókat, az egészséges testi és szellemi fejlődést. A tej az eddig elterjedt nézetek szerint a szervezet immunrendszerét javítja, a táplálkozással összefüggő betegségek nagy részét, úgy, mint a szív- és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást, a vastagbél daganatos betegségeit, a csontritkulást vagy a fogszuvasodást illetően betegségmegelőző hatása is igazolt.

A tej és a tejtermékek élettani hatásai szoros kapcsolatban vannak összetételével, amely rendkívül bonyolult fehérje-, zsír-, szénhidrát egyveleget jelent. A tej energiatartalma elsősorban zsiradéktartalmával függ össze. A tej zsiradékai közt megtalálhatjuk az állati eredetű zsírok szinte minden típusát, köztük az idegrendszer működéséhez fontos foszfolipideket is. Kiváló minőségű fehérjét tartalmaz, jól emészthető formában. A szénhidrátok döntő hányadát a laktóz adja. Magas az ásványi anyag és nyomelem tartalma, és elsősorban zsíroldékony vitaminok találhatók benne.

Érvek a tejfogyasztás ellen

A tej sok nátriumot, de kevés C-vitamint és vasat tartalmaz. A tej bomlástermékei versengenek a vassal a felszívódásért, így a más táplálékokból származó vas felszívódása elégtelen lehet. A tej megköti a cinket, ezáltal csökkenti annak felhasználódását a szervezetben. Mivel a tej nagyon alacsony cinktartalmú, nem pótolja, amit elvesz.

Az a nézet él sokakban, hogy tejfogyasztással sok kalciumot juttathatunk a szervezetbe. A szakemberek szerint azonban ez tévhit. A tej ugyan tényleg tartalmaz kalciumot, de a pasztörizálás miatt, a hőkezelés hatására olyan változások mennek végbe a tejben, ami miatt a kalcium nem tud rendesen hasznosulni, így leginkább a csontokra, érfalakra, csigolyák közé rakódik, elindítva ezzel a meszesedést. A tejtermékek ezenkívül savasító hatással vannak a szervezetre. Azért, hogy a szervezet helyreállítsa a sav-bázis egyensúlyt, kalciumot von el a csontokból, így ahelyett, hogy a tejjel kalciumot juttatnánk a szervezetbe, épp az ellenkezője történik. A sav-bázis egyensúly helyreállításához számos ásványi anyagra van szüksége a szervezetnek, amelyeket célszerű inkább zöldségekből, gyümölcsökből, olajos magvakból pótolni.

A Johns Hopkins kórház gyermekosztályának vezetője, Dr Frank Oski könyvet írt arról, mennyire ártalmas a tej a szervezetre nézve, sőt, a gyermekek minden második egészségügyi problémájáért a tejet teszi felelőssé. Nem ő az egyetlen, aki károsnak ítéli meg a tejfogyasztást. Amerikai Gyerekgyógyászok Szövetsége szerint a tejnek köszönhető a hatéves kor alatti gyermekek fülgyulladása, és a tej fogyasztása az első számú oka a csecsemők vashiányos vérszegénységének.

A gyomor- és bélrendszerben a laktóz elégtelen lebontása miatt káros anyagok halmozódnak fel, amelyek görcsöket, hasi fájdalmat, hasmenést, fejfájást, rossz közérzetet eredményeznek. Ezek mind laktóz intoleranciára utalnak. A tejcukorra vagy a tejfehérjére érzékeny, két év alatti gyermekek szervezete a tejfogyasztásra akár az egész életre kiható túlérzékenységgel válaszolhat, de a tejfehérje intolerancia bármilyen életkorban jelentkezhet.

Egyes vizsgálatok pedig azt derítették ki, hogy közvetlen kapcsolat a tejfogyasztás és a prosztatarák kialakulása között is. E szerint azok a férfiak, akik naponta három vagy több pohár tejet ittak, nagyobb eséllyel lettek prosztatarákosok, mint azok, akik egyáltalán nem ittak tejet.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon