napraforgomag-a-termeszetes-vernyomascsokkento-16-9A magvakról köztudott, hogy aktívan hozzájárulnak az energiaszint és az egészség megőrzéséhez. Nincs ez másként a napraforgómag esetében sem, mely számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre.

A napraforgó egyébként Mexikóból jutott el kontinensünkre. Eleinte dísznövényként alkalmazták, majd Oroszországban először haszonnövény szerepet töltött be. A napraforgómag vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de nem ez az egyetlen előnye fogyasztásának.

Hasznos összetevők

A napraforgómagban fehérjék, esszenciális zsírsavak, B-vitaminok, E-vitamin, foszfor és kálium is megtalálhatóak. A női szervezet számára nélkülözhetetlen folsav éppen úgy összetevői között szerepel, mint a szelén és a réz is. A jó zsírokon túl antioxidáns tartalma is magas, mely az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás ellen bizonyul remek választásnak. Védelmet biztosít a szívbetegségek ellen és egyúttal gondoskodik az alapanyag az immunrendszer erősítéséről is.

A természetes vérnyomáscsökkentő

A magas vérnyomás már-már népbetegségnek számít. A napraforgómag rendszeres fogyasztásával nem csak ez csökkenthető, hanem a magas koleszterinszint is. Különösen hasznos lehet a napraforgómagból készült tea. Ehhez egy csészényi nyers, hántolt napraforgómagra lesz szükséged, ezt tedd bele egy liter forró vízbe, majd főzd az elegyet fél óráig. Kihűlés után azonnal fogyasztható. Teája egyébként meghűlés esetén is javasolt, hiszen izzasztó hatással bír.

Pótold a B-vitaminokat!

A B-vitamin csoport elemei az idegi működés érdekében nélkülözhetetlenek. Már napi 15 dkg hántolt napraforgómag elegendő ahhoz, hogy fedezzük a szervezet B-vitamin szükségletét. Megéri napraforgó csírát is fogyasztani, ami kalciumban, vasban és D-vitaminban is gazdag.

Súlycsökkentés napraforgó maggal

A napraforgómag remek választás azok részéről, akik fogyni szeretnének, hiszen az emésztést serkentő hatása van. Arra azonban mindenképpen figyelj, hogy ne egyél belőle túl sokat, ugyanis a magvakhoz hasonlóan igen magas a kalóriatartalma.

Hogyan érdemes fogyasztani?

A hántolt napraforgómag ma már elérhető árkategóriát tartalmaz, így érdemes ezt a natúr, sózatlan verziót előnyben részesíteni. Nagyobb üzletekben bio webshopokban biztosan hozzá lehet jutni. Fogyaszthatjuk csak simán, nyersen, de belekeverhetjük salátákba is, ezzel egy kis ropogós érzetet adva az egésznek. Szórhatjuk szendvicsre, zabkására, de joghurttal is ízletes finomság. Akár krémlevesek tetejére is kerülhet, de a burgonyapürét is izgalmassá varázsolhatjuk segítségével. A magvak között kétségkívül ez a legolcsóbb fajta, ezért ha a kesudiót és hasonlókat nem engedheted meg magadnak, akkor a napraforgómag lehet a tökéletes választás számodra. Fedezd fel a benne rejlő egészségügyi értékeket, és iktasd be az alapanyagot mindennapjaidba. Szervezeted, szív-és érrendszered hálás lesz érte!

Írta: Kiss Anita



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon