Naranccsal az egeszseges szervezetert 16 9Mint minden gyümölcsnek, a narancsnak is számos jótékony egészségügyi hatása van. Ez a finomság tartalmazza ugyanis a legtöbb természetes C-vitamint.

Legfontosabb gyümölcs- és vitaminforrásaink a narancs és a citrusfélék, amelyek természetes C-vitaminja a szakértők szerint hatásosabb, mint a különböző vitaminkészítményekben lévő. Úgy vélik, hogy azért, mert a citrusfélékben bioflavonoidokkal együtt fordul elő ez a vitamin, és ezek jelenlétében tartósabban, fokozottabban hat. Ezek a mikrotápanyagok értékes antioxidánsok is egyben, amelyek bizonyos védelmet nyújtanak például a rákkal és a szívbetegségekkel szemben.

A népgyógyászatban a narancs héja keserűolaj tartalmánál fogva elsősorban, mint étvágyjavító és emésztést serkentő terjedt el. Magáról a gyümölcsről úgy vélték, hogy jó szinte minden hörgő- és asztmás betegségre, hatásos szíverősítőimmunerősítőméregtelenítő. A narancs a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin források egyike. Egyetlen átlagos méretű gyümölcs a felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin mennyiség, azaz 60-65 mg kétszeresét tartalmazza. Bár ez a vitamin önmagában is bizonyítottan vírus- és baktériumellenes szer, legfontosabb hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Mérsékelten nagy mennyiségben, legfeljebb napi 200 mg-mal növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés, valamint a rákbetegség leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.

A megfázások időtartamának csökkentése és tüneteinek enyhítése mellett a C-vitamin más fertőzések esetén is hasznosnak bizonyult, amit az is alátámaszt, hogy fertőzések hatására a szervezetben a vitamin szintje gyorsan csökken. A C-vitamin antioxidáns hatását, amelynek a szabad gyökök közömbösítésében van szerepe, a kutatók régóta ismerik, de az csak a közelmúltban derült ki, hogy a narancs héjának van a legerősebb ilyen irányú aktivitása, megelőzve a többi citrusfélét is. A gerezdeket elválasztó, és a héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai túl azon, hogy önmagukban is fontos antioxidánsnak számítanak, fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják a lebomlását, és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait. Különösen hatékony az LDL-koleszterin oxidációjának megakadályozásában, ami azért fontos, mert a szabad gyökök oxidálta koleszterin különösen árt az érfalnak. Széles körű felmérések igazolják, hogy a C-vitamint rendszeresen és bőven fogyasztóknak kisebb az esélyük a szívinfarktusra.

A narancs antioxidánsai mérséklik a szabad gyökök káros hatásait, ezáltal segíthetnek bizonyos rákbetegségek megelőzésében. Megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenlétében a gyomorban nem képződnek rákkeltő nitrozaminok. Holland és svéd kutatók tanulmányaikban arról számoltak be, hogy a citrusfélék rendszeres és bőséges fogyasztása mellett kisebb a gyomorrák kialakulásának esélye. Más felmérések szerint megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása a méhnyak, mell- és tüdőrák kialakulásának valószínűségét is csökkenti. A citrusos gyümölcsök leve jelentősen megnöveli még egy olyan enzim a GSHS-transzferáz működését is, amely mérsékli az erősen rákkeltő anyagok hatásait.      

A narancs hasznos részei közé sorolható a gyümölcs gerezdjeit elválasztó és a héj alatt található hártya, amely vízben oldható rostot, pektint tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint közvetett úton a májban történő koleszterinképződést, így az érelmeszesedésen kívül az epekőképződés megelőzésében, illetve diétás kezelésében is fontos szerepe van. Fontos hatása még a vastagbélben a rákkeltő anyagok megkötése, és ezáltal távozásuk felgyorsítása. A C-vitamin mellett kétféle B-vitamint, tiamint és folsavat is tartalmaz. A narancs tehát akkor a legegészségesebb, ha nem csak a kifacsart levét, hanem a kevésbé ízletes hártyával, sőt a héjával együtt magát a gyümölcsöt is elfogyasztjuk.       

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon