Nem mindennapi megoldasok a szaraz bor ellen 16 9A bőrszárazság sokakat érint, a hidegebb évszakokban különösen gyakori ez a jelenség. A különböző testápolók használata mellett azonban érdekes módszerekkel is megelőzhetjük vagy kezelhetjük ezt a kellemetlen problémát

A bőr felszínét borító hidrolipid film különösen fontos védőszerepet játszik a bőrsejtek életében. Ezt azonban állandó külső, környezeti támadások érik: a hideg, a szél, a légszennyezettség mind olyan tényezők, amelyek közismerten bőrszárító hatásúak. A bőr folyadékvesztésének megakadályozására, hidratálására kiválóan alkalmasak a növényi olajok, mint például a borágóolaj vagy a ligetszépeolaj. Egyes zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával szintén sokat tehetünk bőrünk kiszáradása ellen.

Az avokádó például magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szernek bizonyul a száraz és ekcémás bőr számára. Az avokádó javíthat a bőr árnyalatán is, mert a telítetlen zsírok segítenek a bőr felső rétegének megtartani a nedvességet. Az avokádóolaj kiváló hidratáló hatással rendelkezik, és olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a pikkelysömör, a bőrgyulladás, sebek, időskori foltok. Az avokádó Omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek regenerálódását. A gyümölcs emellett növeli a kollagén termelést, amely által az arcbőr feszesebb és rugalmasabb lehet.

papaya gazdag A-vitamin és papain forrás, amelyek által a gyümölcs segít az elhalt hámsejtek eltávolításában. A papayának alacsony a nátriumtartalma, ezért visszatartja a vizet, hidratálja a bőrt. Fogyasztásától a bőr puha, ruganyos és sima lesz. A papaya rendszeres evése vagy használata belülről erősíti meg a bőrt, így az fényes marad. A nyers papayából készült arcpakolások képesek arra, hogy megszabadítsanak a pattanásoktól. Pépes papayával kezelhetőek a fekélyek és a töredezett sarkak, és természetes bőrradír is. A papaya megfiatalítja a bőrt, csökkenti az öregedés jeleit.

banán szintén olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az egészséges bőr és haj számára, és segítenek megszüntetni a bőr szárazságát. C- és B6-vitamin tartalma segíti a bőr erősségének és rugalmasságának fenntartását, antioxidáns és mangán tartalma pedig meggátolja a bőröregedést. A-vitamin tartalmának köszönhetően hidratálja a bőrt. A lábápolásban is rendkívül hasznos, hidratáló hatása miatt ugyanis megszünteti a sarok bőrének repedezettségét. A banán segíti a ráncok kialakulásának késleltetését.

Egyes házilag is elkészíthető bőrpakolásokkal is elérhetjük bőrünk szárazságának megszüntetését. Ilyen például a kurkumás arcpakolás. Ehhez keverjünk össze egy tojásfehérjét, 2 csepp olíva olajat, friss citromlevet, rózsavizet és egy kevés kurkumát. E massza minden száraz bőrfelületre felvihető, mint például az arc, nyak, könyök és térd. Hagyjuk teljesen megszáradni a bőrünkön, majd meleg vízzel öblítsük le.

Hidratáló mézes maszkot is készíthetünk. Keverjünk simára egy evőkanál joghurtot, egy teáskanál mézet és egy tojássárgáját. Kenjük fel az arcunkra, és hagyjuk rajta húsz percig, majd öblítsük le langyos vízzel, és óvatosan töröljük le a vizet. A tojássárgájában lévő zsiradék mézzel kombinálva kiválóan hidratál, míg a méz joghurttal keverve hámlasztó hatású.

Bőrünk hidratáltságát mézes-citromos pakolással is elősegíthetjük. Vágjunk félbe egy citromot, majd kenjünk szét egy teáskanál mézet a gyümölcs egyik felén, ezzel dörzsöljük át az arcbőrünket. Öt percig hagyjuk állni az arcunkon, majd öblítsük le langyos vízzel. A citromban lévő savak hámlasztják a bőrt, a méz pedig hidratálja és puhává teszi azt.

Sárgarépás-olívaolajas pakolással szintén puhává varázsolhatjuk bőrünket. Ehhez szükségünk van egy kis pohár kefírre, egy sárgarépára és egy teáskanálnyi olívaolajra. Tisztítsuk meg a sárgarépát, reszeljük le és keverjük össze a többi hozzávalóval. Az arcpakolást tegyük hűtőbe fél órára, kenjük fel a tiszta arcbőrre, és hagyjuk hatni legalább 15 percig, ezután pedig mossuk le.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon