Okori finomsag es gyogymod a zeller 16 9Évezredek óta kedvelt növény a zeller, hiszen különleges íze miatt ételekben, gyógyító hatása miatt pedig betegségek esetén is felhasználható.

A zellert már az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Nyugat-Európában manapság az egyik legkedveltebb zöldségnövény, hiszen számos olyan anyagot tartalmaz, amely a szervezet számára kifejezetten hasznos, gyógyító hatással bír. Így többek között megtalálható benne a nátrium, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a vas, és a B12-vitamin is. Ezért e gumós növény nemcsak szinte elengedhetetlen hozzávalója egyes ételeknek, salátáknak, főzelékeknek, leveseknek, húsételeknek, hanem az ízesítés mellett egyes egészségügyi panaszok és betegségek esetén is jó hasznát vehetjük. 

A zeller képes arra, hogy elpusztítsa a baktériumokat és gombákat a vesékben, a belekben, a gyomorban, fokozza az alhasi vérkeringést, így segíti a szervezet méregtelenítését, és javítja az energiaellátást. Tisztítja a veséket, élénkíti a működésüket, gátolja a homok- és vesekőképződést és vízhajtó hatású, amely által elősegíti a vesekő, és vesehomok kihajtást is. Emellett segít megtartani a sav-bázis egyensúlyt, így megakadályozza a szervezet elsavasodását. Ennek köszönhetően megelőzhető számos betegség, többek között az allergia, az ekcéma, a pikkelysömör, a túlsúly, a cukorbetegség. A zeller vértisztító hatású is. E növény levele gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek fontos elemei a rák kialakulása elleni harcnak.

A zeller képes szabályozni, megfelelő mértékre beállítani a vérnyomást. Jótékony hatással van a bőr szépségének és egészségének megőrzésére, de a megfelelő látáshoz is elengedhetetlenül szükséges. Tartalmaz számos vitamint is, például A-vitamint, amely fontos szerepet játszik a tüdőrák elleni védelemben. A friss zellerben található K-vitamin a csontokra van pozitív hatással. Az Alzheimer-kórral küzdők is élvezhetik a jótékony hatását, mert kimutatták, hogy csökkenti az agysejtek károsodását, amely az ő esetükben kifejezetten fontos. Olyan rendkívül hatékony összetevőket is tartalmaz, amelyek gondoskodnak többek között az artériafalak ellazításáról, és ezzel tágítják az ereket. A zellert a népi gyógyászatban gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén, illetve vércukorszint csökkentőként, de fogyasztásával csökkenthetjük a stresszokozta kellemetlen tüneteket is. A benne található olajok jótékony hatása miatt hiperaktív gyermekeknek is javasolt a zöldség fogyasztása. Elősegíti a kismamák tejtermelését is, és általános serkentő és erősítő hatással rendelkezik.

Nyers levelei alkalmasak véraláfutások gyulladásának csökkentésére. Ehhez borogatás készíthető belőle, úgy, hogy a friss, zöld leveleket kiklopfoljuk, de arra vigyázunk, hogy a leve ne folyjon ki belőle. Ezt a pépes, leves levelet tesszük rá az érintett bőrfelületre.

A zeller gumója felhasználható az arcon lévő piros foltok kezelésére is. Ehhez két evőkanálnyi gumórészecskét le kell önteni egy pohár vízzel, felforralni, 15 percig állni hagyni, majd reggel és este, arcmosás után ezzel a főzettel kenegetni az arcot.

Egyéb bőrgyulladásoknál is beválik, ha a gumó nedve és az almaecet 1:1 arányú keverékével borogatjuk a beteg felületet. Reuma gyógyításához is érdemes használni e növényből készült főzetet, akár sárgarépával és céklával együtt. Heveny reumához 100 g zeller, 300 g sárgarépa és 200 g céklalé keverékét célszerű egy nap alatt meginni, és ezt megismételni egy héten át minden nap.

Nyaranta a nagy hőség is könnyebben elviselhető, ha olykor felhajtunk egy pohár zellerlét, vízzel hígítva. Fogyókúra során is hasznos lehet, ha a zellerlébe egy kávéskanál mézet teszünk, és étkezés előtt elkortyoljuk, kevésbé leszünk éhesek.

A zellerleveléből tea is készíthető, amely vízhajtóként is jó szolgálatot tesz, és amely rendkívül könnyen elkészíthető: 3 dl vízbe 2 teáskanálnyi összeaprított és szárított zellerlevelet kell tenni, felforralni, majd 3-5 perc elteltével leszűrni, és meginni.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon