Sokat segithet a diofogyasztas vastagbelrak eseten 16 9A rendszeres dióevésnek szakemberek szerint számos pozitív hatása van az egészségünkre nézve, nemrég pedig megállapították azt is, hogy segíthet leküzdeni a vastagbélrákot is, de persze csak a megfelelő orvosi kezelés mellett.

Egy 826, hármas stádiumú vastagbélrákos beteg bevonásával készült vizsgálat során kutatók arra jutottak, hogy azoknál, akik hetente 56 gramm vagy annál több diófélét fogyasztottak, 42 százalékkal kisebb volt az esélye a rák kiújulásának és 57 százalékkal az elhalálozásnak, mint azoknál, akik nem ettek dióféléket. Egy további vizsgálat arra is rámutatott, hogy a jótékony hatás egyedül a fán termő csonthéjasokra vonatkozik, mint amilyen többek között a mandula, dió, mogyoró, kesudió, vagy a pekán dió, de a földimogyoróra például nem. A kutatást vezető Temidayo Fadelu, a Dana Farber Rákkutató Intézet szakembere beszámolt, a vizsgálat nagyon fontos üzenete, hogy a rákos betegek a kemoterápia mellett a megfelelő étrenddel is sokat tehetnek a gyógyulásukért. A kutatás során kemoterápián átesett vastagbélrákos betegeket kérdeztek ki az étrendjükről, és elsősorban a diófogyasztási szokásuk felől érdeklődtek, mivel az az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia esetében is jótékony hatással bír, és ezek a vastagbélrák kiújulásának kockázatát is növelik. A vizsgálatokból kiderült, hogy a diófogyasztás kifejezetten jótékony hatással van a betegekre és csökkenti a rák kiújulásának, valamint az elhalálozásnak a veszélyét, ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozták, hogy mindez csupán kiegészítő kezelésként javasolt, nem pedig a kemoterápia helyett.

Az UConn Health és a Jackson Laboratórium kutatói is arra az eredményre jutottak vizsgálataik során, hogy a diófogyasztás csökkenti a bélrák kialakulásának kockázatát. A kísérlet során a megfigyelt egerek napi kalóriabevitelének 7-10,5 százalékát a dió tette ki, és azt tapasztalták, hogy ezeknél a rágcsálóknál kisebb arányban jelentkezett bélrák, mint azoknál, akik nem kaptak diót. Ez a mennyiség egy ember esetében nagyjából napi 28 gramm diónak felel meg. A kutatást vezető Daniel W. Rosenberg szerint a diónak számos jótékony hatása van, és most úgy tűnik, hogy probiotikumként is képes működni, ezáltal nyújt védelmet a belek számára a tumorral szemben. A dió bármely egyéb mogyoróféleségnél több poliszaturálatlan zsírsavat tartalmaz, emellett E-vitaminban is igen gazdag. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a diófogyasztás a szívbetegség, a cukorbetegség, és különféle neurológiai rendellenességek ellen is véd.

A dió A-, E- és B-vitaminokban bővelkedik, amelyek ideg- és izomvédő hatással rendelkeznek, valamint serkentik a növekedést. Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban. Magas a magnézium és a kálium tartalma, megtalálható benne a fluor, a mangán, a szelén és a réz is. Tartalmaz Omega-3-zsírsavakat, amelyek kedvező hatással bírnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően támogatja az agyműködést, és növeli a koncentráció képességet. A dió olaja jótékony hatású vérszegénység és sápadtság esetén. A diófa levele frissen jelentős mennyiségű C-vitamint is magában rejt, így a belőle készülő teát immunerősítőként is használják. Külsőleg bőrbetegségek, kelések, fekélyek, ekcéma borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő lehet jótékony. A dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.

Az Amerikai Rákkutató Társaság vizsgálataiban arról számolt be, hogy a dió kutatásaik során csökkentette az emlőrák gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét. Spanyol kutatók szerint a rendszeres diófogyasztás számos anyagcsere betegségtől mentheti meg az embert. Más szakemberek kimutatták, hogy már napi hét szem dió elfogyasztása is segít megelőzni egyes betegségeket, és csökkenteni a koleszterinszintet.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon