Sulyos betegsegektol vedhet meg az eper 16 9Az eper a nyári időszak nagy slágere, nemcsak finom íze miatt, hanem azért is, mert számos egészségügyi probléma esetén bevethető gyógymódként. 

Az eper rendkívül gazdag vitaminokban, többek között A-, B1-, B2-, illetve C-vitaminban ásványi anyagokban, úgy, mint például kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban, cinkben. Megtalálható benne a szalicilsav, amely az aszpirin egyik hatóanya. Az eper rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák bizonyos fajtáinak kialakulási rizikóját. Az eperben található kvercetin, kaempferol és az antocianidinek csökkentik a veszélyes vérrögök kialakulását, emellett a magas káliumfogyasztás is hozzájárulhat a stroke rizikójának csökkenéséhez, és az eper nagy mennyiségben tartalmaz káliumot. Magas káliumtartalmának köszönhetően, az eper fogyasztása kifejezetten javasolt azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek. Az alacsony kálium szint ugyanis legalább akkora rizikófaktora a magas vérnyomásnak, mint a túlzott só bevitel. Egy amerikai felmérés szerint az USA felnőtt lakosságának kevesebb, mint 2%-a biztosítja szervezete számára a szükséges káliumbevitelt. 

A Harvard Egyetem vizsgálata szerint az antocianidinek, azaz a flavonoidok egy fajtájának rendszeres fogyasztása akár 32%-kal csökkentheti a szívinfarktus kockázatát fiatal és középkorú nőknél. Azoknál a nőknél mérték a legjobb eredményeket, akik naponta legalább három adag epret vagy áfonyát fogyasztottak. Az eperben található kvercetin természetes gyulladáscsökkentő és segít az arterioszklerózis megelőzésében, emellett pedig tumorellenes hatással bír. Az eper magas flavonoid tartalma csökkentheti a szívbetegségek kialakulását azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást és gátolja az erekben a plakkok kialakulását. Más tanulmányok szerint az eper fogyasztása csökkenti a homocisztein szintet. A homocisztein a vérben található aminosav, amely kapcsolatban van az artériák belső falának károsodásaival. Ebben az ízletes gyümölcsben található kálium és rost is hozzájárul a szív egészségének fenntartásában. Egy tanulmány szerint azok az alanyok, akik napi 4000 mg káliumot fogyasztottak, sokkal kisebb valószínűséggel halnak meg iszkémiás szívbetegségben, mint azok, akik ennek a negyedét fogyasztotják naponta. 

A magas víz és rosttartalmú ételek fogyasztása, úgy, mint az eperé is, hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, és csökkentik a puffadás kialakulását is. Az eper glikémiás indexe alacsony, rosttartalma magas, ami segíti a vércukorszint szabályozását. Egy 2011-es tanulmány szerint napi 37 szem eper fogyasztása szignifikánsan képes csökkenteni a cukorbetegség szövődményeit, úgy, mint a vesebetegséget és a neuropátiát. Ez valószínűleg az eperben található fisetin nevű flavonoidnak köszönhető. 

Az eper fogyasztása javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van. Nagyon jól alkalmazható fogfehérítés esetén is, hiszen fényesek és fehérek lesznek tőle a fogak, ehhez mindössze pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer. Remek antioxidáns, és flavonoid tartalma is kiemelkedő.  Antioxidáns hatása révén megköti a káros szabad gyököket, és daganatellenes tulajdonsággal bír, emellett csökkenti a gyulladásos megbetegedések kialakulását. A benne található kvercetin gyulladáscsökkentő hatása jótékony lehet azok számára is, akik allergiától vagy asztmától szenvednek. Több korábbi tanulmány is rámutatott arra, hogy az asztma előfordulása kapcsolatban áll bizonyos tápanyagok hiányával, és ennek a listának az élén áll a C-vitamin, amely így megelőzhető eper fogyasztással. Az eper ugyanis gazdag C-vitamin forrás is. Az eper nemcsak egészségünkre, hanem a bőrünkre is jótékony hatással van. Hűsítő, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetőn kitűnő a napégett bőr számára és a bőrzúzódásokra is.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon