Vegyuk fel a harcot az influenza ellen ceklaval 16 9Természetes megoldás lehet az őszi vírusok, az influenza ellen a cékla, hiszen e növény fontos vitaminforrás és immunerősítő a szervezetünk számára.

Ránézésre nem is gondolnánk, hogy ebben az attraktív külsejű növényben mennyi hasznos összetevő, értékes tápanyag rejlik. A cékla intenzív színét a betain adja, amely daganatellenes hatású. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység és menstruációs zavarok esetén.A céklalé igazoltan kiváló influenza és nátha ellen, és sikeresen alkalmazható májbetegségek esetén is. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és a sav-bázis egyensúly helyreállításában. A hagyományos indiai gyógyászatban pattanások és korpásodás ellen is használják. Az állóképesség fenntartásában is rendkívül hatékony, nem hiába fogyasztják előszeretettel az élsportolók. 

A cékla számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, B- és C- vitamint, betanint, melonsavat, fitoszterolt, szaponint, fehérjét, rostokat, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot és stronciumot. Magas B-vitamin tartalma miatt kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása, a B-vitamin ugyanis elengedhetetlen a baba szöveteinek optimális növekedéséhez. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetők a különböző születési rendellenességek kialakulásának esélyei. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelent. Rendszeres fogyasztásával javíthatjuk a közérzetünket, és megszüntethetők az egyes gyomor- és bélrendszeri panaszok is. Bár rengeteg formában felhasználható e növény, gyógyhatását igazán csak nyersen fogyasztva fejti ki. A friss céklából készített zöldséglé például az egyik legkiválóbb májtisztító.

A céklalé nitrát tartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében. Kutatók kimutatták, hogy a cékla és a nitrát kapszulák egyformán hatékonyak a vérnyomás csökkentésében. Szakemberek szerint 24 órán át csökkentette a vizsgálatokba bevont emberek vérnyomását, ha céklalevet ittak vagy nitrát tablettákat kaptak. Azoknál volt jelentősebb a hatás, akiknek a vérnyomása egyébként magasabb volt. A kutatók ezek alapján úgy vélik, hogy a magas vérnyomást a mostani módszereknél természetesebb módon is lehetne csökkenteni, hiszen több zöldségben megtalálható a nitrát. Igazolták, hogy a céklában található szervetlen nitrátok a zöldséglé elfogyasztása után nitrogén-oxiddá alakulnak. A szakemberek szerint a leveles zöldségek, így többek között a cékla fogyasztása csökkenti leginkább a szélütés és a szívroham kockázatát, a magas szervetlen nitrát tartalom miatt.

A cékla nemcsak belülről, hanem kívülről is segíti a szervezet regenerálódását, ugyanis nagyon jó hatással van a bőrre. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően megelőzhető vele a pattanások kialakulása. A céklalé megtisztítja a vért, ezáltal a bőrt is a méreganyagoktól, a bőr hidratálttá és rugalmassá válik tőle. Segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, elősegíti az újak növekedését, ezért pigmentfoltok halványítása esetén is sikeresen használható. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a káros szabadgyökök lekötésével megvédi a bőrt az öregedéstől, és segít megelőzni a ráncok kialakulását. A céklában található likopin jóvoltából megőrizhető a bőr rugalmassága. Házilag is készíthetünk céklából jótékony arcpakolást, amely által eltüntethetők, halványíthatók a különböző bőrhibák és pigmentfoltok. Ehhez nem kell mást tenni, csak összekeverni egy evőkanál répalevet és egy evőkanál céklalevet. Ezt vattapamaccsal felvinni az arcra, rajta hagyni tíz percig, majd lemosni. A céklalé a hajra is rendkívül jótékony hatással van. Serkenti a fejbőrben a vérkeringést, így hozzájárul az egészséges hajnövekedéshez. Hidratálja a fejbőrt, megelőzi a korpásodást és a zsíros haj kialakulását.

Írta: Kármán Nikola



 

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. További információk ADATVÉDELMI NYILATKOZAT.

Elfogadom a cookie szabályzatot az oldalon